»

Intel prodira v naravoslovje

ZDNet - Če vam omenim kratico QSAR, verjetno ne boste vedeli, o čem govorim. Če bi omenil razkritje človeškega genoma, ki smo mu bili priča v ne tako oddaljeni preteklosti, bi verjetno vedeli več. Če pa bi bili tržni analitik, in bi v ideji računalniške podpore farmacevtsko-medicinskih ved zavonjali denar, potem pa bi bili na pravi poti.

Tako bi lahko mogoče opisali pot, ki jo sedaj peljejo proizvajalci računalnikov po svetu. Tako je, kot poročajo na ZDNetu, Intel pred kratkim ustanovil podružnico, ki se bo ukvarjala z načrtovanjem in prodajo večjih klusterjev laboratorijem in ustanovam, ki porabijo veliko procesorskega časa. Gre predvsem za racionalno načrtovanje novih učinkovin, pa še kaj drugega.

Poleg tega lahko tukaj prebermo, da je Dell izdelal enega od večjih klusterjev trenutno. Vsebuje 2008 PowerEdge stežnikov, vse skupaj pa poganjaj Red hat (samo za informacijo, pri nas se trenutno dela na klusterju s 128 procesorji).

Kot kaže, je področje biotehnologije in sorodnih ved...

6 komentarjev

Rezanje cen

The inquirer - Sicer ste danes že dobili približen pogled na cene AMD-jevih procesorjev, ki vam ga je posredoval McHusch, sam pa sem naletel na celotno prodajno shemo prihajajočega tedna.

Tako sem na Inquirerju našel Intelove in AMD-jeve načrte za prihodnjo prodajo. Kot kažejo številke, se AMD-ju mudi iz trga odstraniti predvsem Celerone in jih zamenjati s svojimi Athloni XP, Intel pa nadaljuje s politiko pridobivanja zahtevnejših uporabnikov z nižanjem cen Pentuimom 4.

Prav tako v novici ugotavljajo, da so načrtovane cene začetek priprave trga na izdajo naslednikov Athlonov, in sicer procesorjev s kodnim imenom Clawhammer. Če se pri AMD-ju ne bodo zamerili kupcem s t.i paperlaunchi, znajo slednji uspeti. Zakaj, verjetno ni potrebno poudarjati.

Če vas zanima, koliko k ceni dodajo na poti med proizvajalci in vami trgovci, pa si poglejte tukaj.

6 komentarjev

Zbogom, Duron

The inquirer - V času vladanja Intela in jeze uporabnikov, zakaj so Celeroni tako počasni, je bil Duron mana z neba za marsikoga, po drugi strani pa je pomenil začetek vzpona AMD-ja. Verjamem, da "pečka" tiči še v marsikateri matični plošči, toda če si še želite imeti novega, morate pohiteti.

AMD je namreč svojih posrednikom poslal informacijo, da je ta četrtina zadnja, v kateri bo še možno prodajati Durone, ker gredo z naslednjo iz prodaje. Tako bo škatelna verzija D1300 zadnja na trgu.

Med tem pa AMD napoveduje dobavljivost večprocesorskih Athlonov, ki delajo pri 2400 "Mhz" (še vedno ne morem mimo tega, da naj se AMD znebi relativnega označevanja), v prvem tednu novembra, MP 2600 pa naj bi sledil kasneje. Oba naj bi bila bolj začimbi, saj bodo dobavljali prodajalcem samo 20 komadov naenkrat.

Za več procesorjev, ki bodo zapustili prodajne linije, pa si poglejte ta povzetek.

4 komentarji

AMD objavil rezultate Q3

X-Bit Labs - AMD je danes predstavil uradne rezultate ter poročilo tretjega četrtletja letošnjega leta. Tudi tokrat je AMD končal z rdečimi številkami. Celotni dohodki od prodaje so znašali 508 milijonov dolarjev (prejšnje četrtletje 600 milijonov), izguba pa se je tako samo v zadnjem četrtletju povzpela iz 185 na 255 milijonov dolarjev. AMD je torej v vedno bolj v težavah, saj so od leta 1995 le še dvakrat poslovali pozitivno.

V vseh treh letošnjih četrtletjih je AMDjev promet znašal 2 milijarde dolarjev, samo izgube pa celih 448 milijonov za razliko od lanskih 44 milijonov izgub. AMDju se torej pišejo črni časi, a vodilni možje nam zagotovaljajo, da bosta Hammer ter Opteron zadeve ponovno postavila na pravo mesto. Klik!

13 komentarjev

Intel v tretjem kvartalu

več strani - Danes mi je med predavanjem statistike in omenjanjem kvartalov prišlo na misel, da se počasi bližajo poslovni rezultati za Q3, in da je tokrat na vrsti Intel.

Lupus fabuli, bi rekli Rimljani, in res sem zasledil povzetka poslovanja. Če se vam ne da prebrati ne članka na Inqiurerju, ne tistega na Registru, vam lahko zaupam nekaj stalnic. Prodaja se še vedni ni dvignila na pravo raven, vendar velikih izgub ni. Samo dobička pa ni, in za je kriva še vedno trajajoča recesija.

Kot ponavadi, na Zahodu nič novega..

1 komentar

Se AMD-ju obeta sindrom 3dfx?

The inquirer - Na našem forumu še poteka debata, ali se AMD-ju obeta propad, ali pa je to, kar sedaj doživljajo, le trenutna kriza.

Toda zadeva zna biti resnejša, kot izgleda na prvi pogled, pravi Garry Smith, tržni analitik, ki AMD uvršča med nekaj podjetij, ki jih čez 6 let ne bodo več poznali. Svoje trditve zagovarja z netransparentnim poslovanjem, zamudami pri dobavi (samo poglejte, koliko procesorjev nad 2200+ se da dobiti), in podatkom, da je poslovanje v zadnjih 5 kvartalih bilo vedno slabše.Tako naj bi že dolgo napovedovani Clawhammer, ki je bil najavljen za konec letošnjega leta, matične plošče konlnih uporabnikov občutil šele poleti naslednjega leta.

Kaj pa poleg drastičnih spremememb v industriji, ki bodo sledile, še napoveduje, pa si poglejte tukaj.

Upam, da so to res samo pesimistične napovedi. Konkurenca ne škodi, prej nasprotno..

39 komentarjev

AMD: Siva Črnina

The Register - AMD je -- nikakor ne prvič -- razočaral svoje delničarje. Prihodki so namesto načrtovanih $600 MIO oz. pričakovanih $614 MIO znašali skromnih 500 milijonov dolarjev. Klik!

Verjeli ali ne, AMD (pri tem niso edini) za rezultate krivi nizko tržno aktivnost, medtem ko nas na raznovrstnih spletnih straneh že skoraj dve leti pozdravljajo ekskluzivistični naslovi novic ter ugotovitev raziskav, da je recesije že zdavnaj konec oz. se ima to zgoditi že jutri.

Se bom vzdržal in ne bom razmišljal v smeri, kakšen vpliv imajo na tržne razmere sami proizvajalci... Uriniranje v čelno premikajoče se gmote zraka.

0 komentarjev

AMD: Čipov je dovolj

Vnunet - AMD je že v torek predstavil in uradno splovil svoja nova AthlonXP procesorja, vendar bodo morali kupci počakati vsaj do konca leta, da se bosta znašla tudi v računalnikih navadnih uporabnikov. Ker so Intelovi procesorji navadno ob predstavitvi že na zalogah, so se na internetu pojavile govorice, da AMDjeva proizvodnja procesorjev ne dohaja povpraševanja ter njihovega marketinškega oddelka. Kakorkoli že, AMD je te novice ostro zanikal, saj bosta, po besedah njihove tiskovne predstavnice, procesorja v omejenih količinah OEM proizvajalcem dostopna že v poznem novembru. Pravi še, da bodo računalniki namenjeni božični prodaji, že vsebovali ta procesorja. In še ceni: 400 dolarjev za močnejšo ter 350 dolarjev za šibkejšo različico v količinah nad tisoč kosov. Klik!

4 komentarji

Hlajenje vode pod temperaturo okolice

Slo-Tech - V našem forumu poteka debata, kako kar najbolje hladiti vodo, ki se pretaka v naših vodno hlajenih sistemih. Debato najdete tukaj, najzanimivejši del pa je povezava, ki jo je dal Kaboom - gre za neke vrste "tower cooling", kaj to natančno je, pa si lahko preberete na tem naslovu. Moram priznati, da je zadeva zelo zanimiva in, kar je še bolje, poceni in učinkovita. Edina slabost takega sistema pa je, da izhlapeva vodo - torej jo je treba vsake toliko časa malo doliti :D.

2 komentarja