»

Renault R-Link

The Wall Street Journal - Renaultovi inženirji so predstavili R-Link, posebno android "tablico" (kot ji pravijo), ki bo do konca prihodnjega leta vgrajena v prihajajoče modele Clio 4 in Zoe. Povezana bo z vso avtomobilsko telemetrijo, upravljati pa jo bo mogoče z zvočnimi ukazi in gumbi na volanu oz. dashu.

Ob izidu naj bi bilo na voljo okoli 50 Renaultovih aplikacij za navigacijo, zanimive statistike o vožnji, zabavo in podobno, a to naj bi bil šele začetek. Patrick Hoffstteter, njihov šef za digitalne rešitve, obljublja "avto kot platformo" (car-as-a-platform), kar pomeni možnost razvoja in namestitve dodatnih (third-part) aplikacij, namensko trgovinico ("app store") in deljenje prihodka (70-30). Primarni cilj naj bi bila dodana vrednost za potrošnike, seveda pa se...

44 komentarjev

Telekom vs. Si.Mobil ali obratno?

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je Telekom Slovenije včeraj ob 14.30 namerno onemogočil mednarodni promet Si.Mobila preko sistema Telekoma za določene mednarodne destinacije.

Si.Mobil sicer trdi, da odklop ni povzročil motenj v njihovem omrežju, a jim je povzročil nekaj dodatnih stroškov. Na Si.Mobilu še pravijo, da so navajeni sovražnega delovanja Telekoma in le-tega obtožujejo, da ima namen škodovati liberalizaciji trga telekomunikacij v Sloveniji. Klik!

9 komentarjev

Kmalu konkurenca Telekomu

Dnevnik - Dnevnik poroča, da je vlada na včerajšnji seji sklenila, da mora vseh pet javnih podjetij za distribucijo električne energije, Eles kot upravljalec prenosnega omrežja ter Holding Slovenske elektrarne, do konca leta, skupaj ustanoviti novo samostojno podjetje, ki bo izvajalo telekomunikacijske dejavnosti za celoten sistem.

Minister za okolje Kopač je ob tem izjavil, da s tem želijo v državi zagotoviti vzporedno telekomunikacijsko hrbtenico. Seveda Telekom temu nasprotuje, sindikati v Telekomu pa so celo zapisali, je ta odločitev nesmisel brez primere v svetovnem merilu. Po njihovem mnenju namreč vlada podpira krepitev nelojalne konkurence državnih podjetij.

Zanimivo, da tako mnenje zapišejo ravno v Telekomu, ob tem pa pozabljajo na njihove zaplete s ponudniki interneta v Sloveniji in njihov monopolistični položaj ter nelojalno konkurenco. Upam le, da uporabniki telekomunikacijskih storitev ne bomo pozabili njihovega obnašanja in odnosa do strank v preteklosti...

19 komentarjev

Volja

Volja - Samo na kratko, za tiste ki še ne veste ali pa ste pozabili. Vsi, ki za dostop do interneta uporabljate storitev ponudnika Volja, od danes naprej za dostop uporabljate novo številko 088832480, ki je dražja, po zagotovilih vodilnih pri Voljatel d. d. pa še vedno najcenejša. Preverjeno pa (še) deluje stara številka 088932480, zato se je držite kot pijanec plota, dokler še lahko...

6 komentarjev

Volja do Volje

Volja - Odkar je naš edini res zastonjski neakademski ponudnik, Volja.net, spremenil svojo tarifno obračunavanje ter naznanil, da je s Telekomom sklenil pogodbo, po kateri bo prejel 25% vsega dobička, sta se spremenili dve stvari. Prva je dostopna številka, ki je namesto stare 0889 32 480 sedaj malenkost drugačna, in sicer 0888 32 480. Druga zadeva je tarifno obračunavanje, katerega si lahko ogledate na tem naslovu. Sodeč po primerjalnem grafu je Volja še vedno najcenejša, odločitev o vašem ponudniku interneta pa še vedno prepuščam vam [:D].

18 komentarjev

Volja, Telekom: Če jih ne premagaš...

Finance - Omenjena subjekta sta sklenila dogovor o deljenju prihodka, ki ga bo Telekom ustvaril s klici uporabniki 'zastonjskega' ponudnika interneta, Volja.net-om.

Prihodka? Da. Preko Volje boste na splet namreč kaj kmalu dostopali preko nove številke, 090 -- pardon -- 0888, ki bo 43 % dražja od dosedanje 0889. Seksi.

Kakopak, Volji ne boste neposredno plačevali ničesar, zatorej bo še vedno -- free. La isla Arnesita.

Dodatek: Morebiti se še spominjate vroče krvi, ki se je nekaj let nazaj prelivala med Arnesom ter Telekomom: slednji Arnesu ni želel priklopiti telefonske številke 0889, kjer 'impulze' zaračunava neposredno Telekom -- so bili pa pripravljeni vklopiti številko 0880, kjer Telekom izda fakturo uporabniku telefonske številke, ta pa je odgovoren za bremenjenje končnih uporabnikov -- Siol stil. Kaj to pomeni za brezplačnega ponudnika interneta v primeru neporavnavanja obveznosti iz strani uporabnikov, mi verjetno ni potrebno naštevati. Kdo opazi (kontra-)analogijo z današnjo novico?...

25 komentarjev

Prvi slovenski brezplačen DynDNS servis

Jaz - V Sloveniji smo dobili prvega resnejšega in brezplačnega ponudnika DynDNS servisa, ki je po 10 mesečnem razvoju razvil aplikacijo, ki se lahko kosa z DNS2GO ali DynDNS.Org. Imate dinamičen IP (naprimer ADSL uporabniki) in želite postaviti svoj strežnik, ki bo dosegljiv na naslovu *.streznik.org? Potem je to kot nalašč za vas. Več informacij in potrebno programsko opremo lahko dobite na tem naslovu. Kaj pa zanesljivost? To bo pokazal čas...

4 komentarji

Volja FTP Downloader

Volja - Glede na to, da nas je veliko v Sloveniji, ki koristimo takoimenovanega zastonj ponudnika internet storitev Volja, za vas ena zanimiva novica, ki bo prišla prav marsikateremu uporabniku.

Volja se je odločila, da vsem svojim uporabnikom ponudi možnost prenašanja datotek z oddaljenega računalnika. Kot vsi vemo, je trn v peti marsikateremu slovenskemu ljubitelju interneta prav pipica v svet. Velika večina nas, žal, še danes objokuje 56 kbps modeme, ki res niso hitri, kakopak. Si predstavljate, da se lotite dolvleke datoteke, ki je dolga 500 megabajtov ali celo, bognedaj, 1 gigabajt? Gotovo se boste prej upokojili, ali pa privarčevali za najetje lastnega voda oziroma satelita :D. Storitev ki jo ponuja Volja, pa gre takole:

Če ste njihov uporabnik, jim pošljite popoln URL naslov FTP strežnika, vključno z imenom datoteke, ki bi jo radi imeli. Po tem jo bo za vas vunpotegnila Volja (pa ne vaša lastna :D). Ko dokončajo dolvleko, dobite na vaš e-mail obvestilo, da je datoteka prenešena, ter...

12 komentarjev

Juhu!!!!

Arnes - Danes sem dobil nadvse optimistično pismo od Arnesa:

Spoštovani uporabniki! Z veseljem vam sporočamo, da je po več kot enoletnem prizadevanju ARNES uspel pridobiti dve klicni številki, za kateri velja približno pol nižja Telekomova tarifa.

Številka A: 0889 32330
Številka B: 0889 32331

Za dostop lahko uporabljate prvo ali drugo. Številki sta enotni za vso Slovenijo (torej ne vpisujemo področne kode 01,02,...)

Številke, na katere ste klicali doslej, bodo delovale še nekaj mesecev, vendar vam svetujemo, da jih čimprej nadomestite z novimi, saj bo Telekomov račun tako precej nižji.

Podrobnejša pojasnila, primerjava cen in navodila za spremembo številk v vaših nastavitvah so na ARNES-ovi domači strani (http://www.arnes.si/). Morebitne težave nam sporočite na naslov helpdesk@arnes.si ali nas pokličite na 01 479 88 00.

ARNES


Uf, to! Končno sta Telekom in Arnes našla skupen jezik ter naredila to, kar je v interesu nas, malih krot, uporabnikov Arnesovega omrežja. Sedaj pa hitro, spremenite...

17 komentarjev