»

GeForce FX 5900 Ultra

Hardware Zone - nVidia je s serijo FXov napovedovala veliko, a tudi paradni konj GeForceFX 5800 se ni mogel kosati z ATIjevim Radeonom 9800 PRO. V dokaz naj vam bo članek, ki je bil objavljen na Slo-Techu. Zaradi poloma svojih kartic je nVidia izdala novo grafično kartico pod imenom GeForceFX 5900 ultra. Le-ta naj bi se lahko uspešno kosala z ATIjevimi izdelki in nVidii povrnila prestol v grafični deželi. Če vas zanima, kaj nam ta kartica obeta, si oglejte test, ki je spisan na kar dvaindvajsetih straneh.

0 komentarjev

Nov mobilni procesor

X-Bit Labs - VIA se je odločila razširiti svojo družino mobilnih procesorjev. Tokrat bodo dodali procesor, ki se zaenkrat imenuje še s kodnim imenom Antar. Takisto podjetje optimisično pričakuje, da se bo prodaja njihovih procesorjev potrojila. Z lanskih dveh na letošnjih šest milijonov, nameravajo. Torej, prihajajoči Antar bo najverjetneje tiktakal pri 900 MHz, porabil pa naj bi manj kot 10W energije. Mamljivo, ni kaj. Podrobnejše informacije žal še niso znane. Novica.

5 komentarjev

Kaj nam pripravlja Transmeta?

The inquirer - Transmeta je podjetje, ki ga marsikateri poznate po procesorjih Crusoe, ki so zadnje čase botrovali marsikateri žolčni razpravi. Kljub temu je podjetju uspelo prepričati nekaj proizvajalcev, ki sedaj uporabljajo njihove procesorje v razne prenosnike. Trenutno se podjetje ukvarja z 1GHz procesorjem TM5800, ki ga v posameznih primerkih pošilja proizvajalcem prenosnikov. Čip uporablja bakrene povezave in je proizveden v tovarni TSMC. In kako kaže prihodnost? Podjetje pričakuje, da bo začelo poslovati z dobičkom leta 2003 (doslej je poslovalo z izgubo), istega leta pa naj bi lansirali tudi nove procesorje. Kateri bodo to, pa si lahko pogledate na spodnjem roadmapu.

1 komentar

Transmeta najavila nove procesorje

X-Bit Labs - Kot je bilo napovedano, je danes Transmeta najavila nove člane svoje Crusoe procesorske družine, TM5800 in TM5500. Novi procesorji so po besedah podjetja 50% hitrejši ter za 20% manj energijsko požrešni od svojih predhodnikov. Podrobnosti o obeh smo vam že posredovali, tako da jih ne bom ponavljal, poudarimo le najpomembnejše novosti. Procesorja tako imata po 512 oziroma 256KB L2 predpomnilnika, izdelana pa sta v 0.13 mikronski tehnologiji (za Transmeto jih izdeluje TSMC). Vsebujeta tudi novo različico Transmetinega Code Morphing Softwara, 4.2. 800MHz TM5800 stane $198, na voljo pa so še 766, 733 in 700MHz modeli. 667MHz TM5500 stane $85, na voljo pa sta tudi 600 in 733MHz različici. Še zanimivost: oba procesorja vsebujeta integrirana DDR in SDR pomnilniška krmilnika, ki lahko delujeta tudi istočasno.

0 komentarjev

Zavezništvo

X-Bit Labs - V petek sta AMD in Transmeta podpisala pogodbo o sodelovanju. Podjetji bosta delili tehnologije, ki si jih lastita. Transmeta je tako dobila pravico uporabe AMD-jeve x86-64 tehnologije (ki bo uporabljena v prihajajočih Hammer procesorjih) in HyperTransport interconnect technology (tehnologija, ki omogoča prenos podatkov med komponentami do hitrosti 6.4GB/s). Pričakovati je, da bo v bližnji prihodnosti AMD dobil kaj od Transmete (naprimer tehnologijo kako izdelati procesor z nizko porabo energije, ki bi AMD-ju prišla še kako prav).

1 komentar

ATI Radeon SE

X-Bit Labs - Danes sem uspel izvedeti še malo več o skrivnostnem ATI-jevem Radeon-u SE. SE pomeni Second Edition. Kakor je bilo že rečeno, bo SE le zelo navit Radeon 64MB DDR VIVO. Le da bo SE imel hitrejši pomnilnik in dodatne hladilnike in ventilatorje. Frekvenca čipa naj bi bila 250MHz, frekvenca pomnilnika pa 250MHz DDR. Če to preračunamo, se frekvenca pomnilnika DDR spremeni v 500MHz! Pri kartici bo zanimiva tudi cena, ki bo, v primerjavi z drugimi podobnimi grafičnimi karticami (GeForce3), imela relativno nizko ceno. Seveda se novi Radeon ne bo mogel kosati z GeForce3, ampak bitka bo pa vseeno zelo zanimiva... Sploh do prihoda Radeon-a II.

1 komentar

Poraba trenutnih mobilnih procesorjev

Heise - Na Heise si lahko preberete zanimivo primerjavo porabe trenutnih mobilnih procesorjev. Seveda je vključen tudi AMDjev novinec, Duron:
  • 700MHz Duron ima maksimalno porabo 24W pri 1.4V, 600MHz različica pa 20W
  • K6-2+ 550MHz porabi največ 14W, s PowerNow! tehnologijo pa se poraba zmanjša na vsega 2.5W (in frekvenca procesorja na 200MHz)
  • Mobilni P3 650MHz pri 1.6V porabi 14W, z Intelovo SpeedStep tehnologijo pa 8W (pri 500MHz in 1.35V)
Precej jasno je, da bo AMD moral še precej izboljšati Mobilnega Durona predvsem glede ogromne porabe procesorja, saj nikomur ni v interesu delo s prenosnikom, ki je lahko prižgan kvečjemu pol ure...

0 komentarjev

Stanje na mobilnem trgu

ZDNet - Intel je, sodeč po tej novici, malce presenetljivo prestavil izzid svojih novih mobilnih procesorjev z ultra nizko porabo. Namesto nekje v prvi polovici leta, bomo novi 500MHz P3 procesor ugleali že konec januarja. Zadevica bo res varčna, saj bo pri 500MHz potrebovala le 1.1V napajanja in požrla 1W energije, v Battery Save modu pa le 1V in 0.5W energije (ampak pri frekvenci 300MHz). Novi proc bo v večjih količinah stal okoli $200. Poleg tega bodo predstavili tudi nove mobilne Celerone z ultra nizko porabo, toda o teh zaenkrat ni znanega kaj več, razen cene, ki naj bi se v količinah po 1000 gibala okoli $100.
Ti novi procesorji bodo najbolj škodovali Transmeti, ki se je s svojimi 500 in 600MHz TM5600 procesorji ravno začela uveljavljati. Čeprav je poraba Transmetinih procesorjev podobna (okoli 1W), se vseeno ne morejo kosati s čistokrvnim Pentiumom3. To pa ne pomeni, da je mlado podjetje obupalo, saj bodo kmalu predstavili 667 in 700MHz procesorje, pozneje pa celo novo generacijo z...

0 komentarjev