»

Znane podrobnosti o Geforce 7800 GT

The inquirer - Nvidia pripravlja novo grafično kartico iz 7800 serije - tokrat je to GF 7800 GT, katere predvideni datum uradne predstavitve določen za 11. avgust.

Procesor nove grafične kartice bo opremljen z 20 cevovodi tekel pri 400 MHz, medtem ko bo pomnilnik nihal pri taktu 1GHz. Seveda bo pomnilniško vodilo 256 bitno, kar omogoča teoretično prepustnost 32Gb/sekundo. Kartica bo na voljo na PCIe vodilu, zaenkrat tudi še ni znano, ali bo sploh kdaj na voljo izvedba za AGP. Ostale podrobnosti tukaj.

21 komentarjev

Specifikacije RV360

X-Bit Labs -

Medtem ko je uradno ime prihajoče ATI-jeve kartice s kodnim imenom RV360 še zavito v tančico skrivnosti, pa so že znane detajlne specifikacije. Kartice bodo namreč prešle v postopek masovne proizvodnje prihodnji mesec, že zdaj pa so izdelani posamezni primerki, ki so dostopni samo partnerjem. Znano je tudi, da bodo na voljo tri serije RV360 kartic.

Grafikulja poimenovana ThunderHead bo imela 128 MB 128-bitnega DDR pomnilnika, ki bo tiktakal pri 700 MHz ali celo še više. Ker je sama arhitektura kartice dokaj podobna RV350, se lahko nadejamo frekvenc jedra tam okrog 450 MHz ali kakšen megahertz več.

Močnejša inačica, imenovana Thunder Storm, pa utegne imeti celo GDDR2-M z 800 MHz, kar se bo takisto ustrezno poznalo tudi na ceni.

Tretja inkarnacija bo nosila ime Rainbow, vsebovala pa bo kar četrt gigabajta pomnilnika pri 550 MHz in bo tako najpočasnejša v družini. Vse kartice bodo imele D-Sub, DVI-I in TV-Out priključke, zadnji dve pa tudi Video In/Video Out (VIVO). Več o tem.

0 komentarjev

Mobilni Radeon 9000

The Register - ATI Technologies je izdal mobilno različico svojega Radeon 9000 procesorja. Mobilna različica se od namizne -- po mnenju Tom's Hardwarea -- razlikuje samo po porabi energije, ki je pri mobilni različici seveda manjša, obenem pa je to prvi mobilni procesor, ki v svoji arhitekturi vključuje štiri cevovode, izboljšana pa je tudi streaming podpora za filme. To Radeona 9000 uvršča med najboljše grafične procesorje za prenosnike. Klik!

Še testi:

0 komentarjev

Grafična kartica za PCI vodilo

X-Bit Labs - Čeprav je dandanašnji vodilo AGP v vseh novejših računalnikih, se še vedno kje najde kdo, ki bi potreboval grafično kartico na PCI vodilu, ali zato, ker je računalnik star, ali pa zato, ker bi rad imel v računalniku še eno grafično kartico in okoli sebe kup monitorjev. Rešitev ponuja podjetje CP Technology s svojo RV25P-B3, ki bo, kot kaže, najhitrejša PCI grafična kartica vseh časov. Na njej bo namreč tiktakal ATIjev Radeon 9000 na 250 MHz, družbo mu bo delalo 64 MB DDR SDRAMa na 400 MHz. Na kartici bodo še priključki D-Sub, DVI-i in TV-out ter podpora več monitorjem prek HydraVision programja.

Jah, bomo videli, kako se bo zadeva prijela ... za igračarje po moje ne bo. Seveda pa gre počakati na prve teste.

7 komentarjev

ATI Radeon 7500 počasi v trgovinah

X-Bit Labs - ATI je najavil, da bo v kratkem poslal v trgovino svojo šibkejšo izvedenko Radeona 2 - 7500, ki se bo od starih Radeonov razlikovala samo v 0.15 mikronski tehnologiji in podpori HydraVision tehnologiji, ki omogoča sliko na več monitorjih. Specifikacije grafične kartice so naslednje:
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave

  • 2 cevovoda (pipelines)

  • 290MHz hitrost grafičnega čipa

  • 550MHz DDR SDRAM

  • 64MB DDR SDRAM - 128 bitno vodilo

  • D-Sub out, DVI out in TV-Out

Cena teh kartic bo 199 $ in bo konkurirala GeForce3 Ti 200 karticam. Kaj pa Radeon 8500? Po zadnjih podatkih, naj bi ta veliko bolj zanimiva izvedenka prišla v trgovine sredi tega meseca.

3 komentarji

ATI kupil HydraVision tehnologijo

X-Bit Labs - Mogoče je nekaterim ta novica že znana, vendar jo bom vseeno objavil. Kaj mislite, kateri dve tehnologiji sta zadnje čase potiskali v ospredje Nvidio in Matrox? Odgovor je zelo preprost: Nvidia je blestela s svojo Twin View tehnologijo, in Matrox s svojo Dual Headom. Če odštejemo STMicro, je edini proizvajalec, ki ni imel tehnologije za prikaz na več monitorjih, ostal ATI. Vendar nič več. Tudi ATI hoče iti v korak s časom, zato so z Appian Graphics opravili 2 milijona $ vreden nakup HydraVision programov in tehnologije, blagovne znamke ter nekaterih patentov, ki omogočajo prikaz na večih monitorjih.
Komaj čakam, da vidim, kako se bo nova tehnologija obnesla proti Nvidiini in Matroxovi.

3 komentarji

3D Prophet II MX PCI

Guru 3D - Hercules se je očitno odločil, da bo izdal zelo popularno 3D Prophet II MX kartico tudi na PCI vodilu. PCI verzija je malo večja od svoje predhodnice, ima 5.5ns SDRAM in deluje na PCI vodilu. Zelo zanimiv bo test, ki ga bo v kratkem naredil Guru3d, kjer bo primerjal Hercules-ovo 3D Prophet II MX na AGP 4x vodilu in Hercules-ovo 3D Prophet II MX na PCI vodilu. Kartici naj bi bili (razen po vodilu, seveda) identični. O nadaljevanju vas bom sproti obveščal!

18 komentarjev

Resnica o napaki v i850 čipovju

CNet - Pred nekaj dnevi ste lahko brali o še eni odkriti napaki v Intelovem i850 P4 čipovju, ki je onemogočala ali zelo upočasnjevala delo z več monitorji, če je grafična kartica (ali kartici) bila na PCI vodilu. Glede zadeve se v bistvu nihče posebej ne razburja, saj enostavno ni dovolj uporabnikov, ki bi se znašli v taki situaciji (uporaba P4 sistema z PCI grafično kartico na dveh monitorjih), vseeno pa je vredno pomisliti koliko takih majhnih napak se še skriva v čipovju. Zanimivo analizo lahko preberete na CNetu.

0 komentarjev