»

Crucial DDR333@412

Adrian's Rojak Pot - Danes se potrebe po vse hitrejših ram modulih, zaradi vse zahtevnejših iger in programov, večajo in večajo. Zato prihajajo na trg vse hitrejši pomnilniki. A vseeno nekaterim niso dovolj niti najnovejši, zato se lotijo navijanja le-teh. Na Adrian`s Rojak Pot so si ogledali trenutno sicer ne-najhitrejši pomnilnik, a vseeno zelo overclockabilen, podjetja Crucial, velikosti 256 MB. Modul deluje pri taktu 333 MHz. Odločili so se, da ga preizkusijo, kako daleč bo šel z navijanjem. Že rezultat brez višanja voltaže je odličen, kaj šele potem. Končni rezultat je bil 412 MHz DDR iz začetnih 333. Članek bo verjetno zanimiv vsem, ki želijo iz svojega pomnilnika iztisniti tisti zadnji megaherc, zato ga priporočam. Klik!

6 komentarjev

Univerzalni BIOS priročnik

Adrian's Rojak Pot - Ste že kdaj pokukali v BIOS nastavitve? Verjamem da ste, saj ste bili v to verjetno kar primorani. A verjamem, da ste takoj naleteli na veliko ovir in se spraševali kaj ves ta "mumbo jumbo" pomeni in kako optimalno obdelati nastavitve, da bo vaš PC deloval kar najbolje in po vaših željah. Vaših nočnih mor glede optimalne nastavitve BIOSA pa je sedaj konec, saj so na Rojak Pot-u spisali že sedmo revizijo optimalnih nastavitev BIOSA, le-ta pa razkriva kar 147 različnih nastavitev. Članek je dosegljiv na tem naslovu.

0 komentarjev

Nove ABITove plošče

Adrian's Rojak Pot - ABIT že nekaj let velja za tistega proizvajalca, ki pri skoraj vsakem svojem produktu gre v skrajnosti in overclockerski skupnosti omogoča izživljanje še tako izkrivljenih idej, ki se porodijo v naših možganih. Zato jih seveda postavljamo na poseben položaj nad ostale proizvajalce in pozorno spremljamo vsak njihov korak. Na Rojak Potu so dobili sveže informacije o novih produktih, ki nam jih prej omenjeno podjetje pripravlja. Fantje in dekleta v vsakem primeru nameravajo ostati aktivni, saj nam bodo do prvega četrtletja 2002 postregli s kar sedmimi novimi matičnimi ploščami:
  • ABIT BL7E - Intel i845 čipovje,
  • ABIT BD7- RAID - Intel i845 čipovje,
  • ABIT BD7II- RAID - Intel i845 čipovje,
  • ABIT VX7- RAID - VIA P4X266 čipovje,
  • ABIT SD7- RAID - SiS 645 čipovje,

  • ABIT KR7A- RAID - VIA KT266A čipovje,
  • ABIT KS7 - SiS 735 čipovje,
  • ABIT NV7 - nVidia nFore čipovje
Če vas zanimajo podrobnosti o vsaki izmed plošč, potem kliknite sem za Intel plošče in sem za AMDjke.
Zanimivo je, da je tokrat napovedanih več...

0 komentarjev

Modificirani ABIT KT7A BIOS

Jaz - Na OCWorkbench strani si lahko downloadate modificirani BIOS za novo ABITovo KT7A ploščo. Prednost tega BIOSa je v tem, da so ob uporabi "Load Optimized Defaults" nastavitve vse pomnilniške možnosti nastavljene na res optimalne lastnosti (4 way interleaving in podobno), prav tako pa je BIOSu dodana možnost izklopitve nadzora nad procesorskim ventilatorjem. Različico enakega BIOSa za starejše KT7 plošče pa najdete tukaj. Še enkrat hvala, S4U!

0 komentarjev

CPU Drive Strenght

Adrian's Rojak Pot - Tipo z Rojak's Pot je objavil zanimiv nasvet v zvezi z "Cpu Drive Strenght" funkcijo, ki se pojavlja na nekaterih novejših VIA ploščah (mogoče jo poznate kot "CPU Push/Pull Strenght"). Gre za moč signala med procesorjem in NorthBridgom veznega čipovja, ki lahko mlace pripomore k stabilnosti in boljšem overclockanju. Privzeta vrednost na ABIT KT7 plošči je 2, overclockerji pa bi jo naj nastavili na 3. To ne bo upočasnilo same povezave, ampak samo povečalo moč signala. Še več takšnih praktičnih nasvetov glede BIOSa najdete v Rojakovem odličnem topimizacijskem vodiču po BIOSu.

1 komentar

i810E2 decembra

Intel - Že decembra bomo po vsej verjetnosti videli prve matične plošče na novem Intelovem i810E2 čipovju. Gre za naslednika precej neuspešnega i810E čipovja, katermu bodo po vsej verjetnosti dodali le drugačen, ICH2 SouthBridge. Sicer naj bi intel predelal tudi NorthBridge in dodal podporo za PC133 pomnilnik, toda to se po vsej verjetnosti ne bo zgodilo in bodo zmožnosti čipovja ostale enake: podpora 133MHz FSBju in PC100 pomnilniku. Torej bo v bistvu šlo za i810E s podporo za ATA100. Brezveze [:\\]...

0 komentarjev