»

AthlonXP "Barton"

X-Bit Labs - Ja, očitno se bližajo časi, ko bodo Bartoni postali resničnost. Danes so se na internetu pojavile prve domnevne fotografije tega novega procesorja. Če si malce osvežimo spomin, Barton so od svojih predhodnikov, Thoroughbred procesorjev razlikuje po dodatnih 256 kB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj tako 512 kB). Procesor je označen kot AXDA1833DKT4D (AIUAA stepping), kar pomeni, da je zmožen delovanja na 166 MHz vodilu. Model je tiktakal pri 1833 MHz, vendar AMD napoveduje, da je njegova hitrost primerljiva s kar za tisoč megahercev hitrejšim Penitumom 4. Mljask!

3 komentarji

Barton in Hammer bosta zamudila

AMD Zone - Vse kaže, da se AMD kljub zelo obetajočim Thoroughbredom revizije B še vedno bori z ogromno težavami. Kot smo se AMDjevi privrženci bali, sta težko pričakovana Barton in Hammer procesorja zopet prestavljena. Razna ugibanja na spletnih straneh kažejo v smer težav z 0,13 mikronsko tehnologijo pri UMCju, ki naj bi izdeloval Bartone, in vsesplošnih problemov z Hammerjem, ki naj bi potreboval temeljito prenovo.

Hammerjeve težave se začnejo pri SOI tehnologiji, ki pošteno niža odstotek delujočih procesorjev, se nadaljujejo pri vgrajenem spominskem kontrolerju, ki naj bi omejeval višje frekvence in se končajo pri očitno preslabi izhodni zasnovi, zaradi česar je v razvoju že Hammer revizije B, ki naj bi vse te težave odpravil. Vsaj tako upamo.

In kdaj lahko po novem pričakujemo Bartone in Hammerje? Trenutno se za Bartone govori o prvi četrtini 2003, za Hammerje pa šele v začetku ali sredini druge četrtine prihodnjega leta. Do takrat se bomo morali zadovoljiti z T-bredi rev. B, ki jih lahko...

1 komentar

Athloni na 333 MHz vodilu - več podatkov

The inquirer - Med brskanjem po The Inquirerju sem naletel tudi na to zanimivo novico, ki malce bolj obravnava prihodnje AMD-jeve Athlone, ki bodo po novem delovali na 333 MHz (166 MHz DDR) vodilu. Procesorji s hitrejšim vodilom naj bi bili po poročanju AMD-ja kanček hitrejši od različic na počasnejšem vodilu, tako v igrah, kot tudi v ostalih programih. Procesorji s hitrejšim vodilom naj bi nemoteno delovali tako na KT333, kot tudi na naborih KT400 in KM400. Novo vodilo pa ne bo edina novost prihajajočih Athlonov, saj bosta različici 2800+ in 3000+ vsebovali tudi 512KB L2 predpomnilnika (jedro Barton). Kako se bodo novi Athloni obnesli v praksi, pa bomo lahko videli že 7. oktobra, ko bo na prodajne police prispela različica 2700+.

4 komentarji

Athloni na 166 MHz FSB?

Amdmb.com - Sodeč po tej novici naj bi AMD končno izboljšal svoj 0,13 mikronski produkcijski proces, kar naj bi končno pospešilo AMDj Thoroughbred procesorje. Glede prihodnosti se pa lahko nadejamo še nadaljnjih bonbončkov: na trg naj bi prišli tudi procesorji, delujoči na 166 MHz vodilu (333 DDR), čeprav so še pred nedavnim zatrjevali, da do tega ne bo prišlo. Manjka je še pol megabajta drugostopenjskega predpomnilnika, za kar moramo pa počakati na procesorje s kodnim imenom Barton. Klik!

1 komentar

Odklepanje TBreda malce drugače

HardOCP - Na Slo-techu se je pred časom že pojavila novica o odklepanju TBredov, v kateri ste lahko izvedeli, da za učinkoviti odklep od sedaj naprej morate povezati mostičke L3. No, s tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi začele po internetu širiti govorice o odklepanju 0.13 mikronskih Athlonov 2200+ s povezavo samo petega L3 mostička. Ker nekemu uporabniku vse te govorice niso dale miru, se je odločil, da vse skupaj preizkusi v praksi. Na svojem 0.13 mikronskem TBredu z oznako 2200+ je povezal samo peti L3 mostiček in stvar je delovala, saj je sedaj lahko izbiral vse množilnike od 12.5x navzdol. Kako je potekal celoten postopek, si lahko preberete v zelo zanimivi debati na tem forumu.
Če samo...

2 komentarja