»

Danger Denovo vodno hlajenje

NexusHardware - Vodno hlajenje postaja vse bolj priljubljeno, kot lahko že vidimo na forumu. Na Nexus Hardware so si ogledali komplet, v katerem dobite vse -- vodni blok, črpalko, radiator, ventilator, itn. Ta komplet so označili kot odličen nakup, čeprav so v kompletu dobili pokvarjeno črpalko ter jo vrnili proizvajalcu, ki jim je odvrnil, da je to prva vrnjena črpalka. Vodni bloki so lepo oblikovani in že na pogled izgledajo dodelani. Sam članek sicer ni tako dolg, a branje nikoli ne škodi [:D]. Več o tem.

1 komentar

DangerDen Maze 3

DWPG - Dejstvo je, da na svetu obstaja vrsta, ki se ji reče navijalec in dejstvo je, da ta, danes niti ne več tako ogrožena vrsta, zelo rada navija procesorje, četudi se je treba poslužiti malce bolj ekstremnih metod, kot je vodno hlajenje -- in dejstvo je, da marsikateremu navijalcu ime DangerDen Maze na ustnice prinese nasmešek. DangerDenovi vodni bloki Maze so bili od nekdaj dobro poznani med navijalci in prav nič ne kaže, da bi se njihov sloves kvalitetnih vodnih blokov polegel. Ali pač? Na tej strani so testirali vodni blok Maze 3, ki je bojda še enkrat potrdil pravilo, da najboljši hitro zaspijo na lovorikah. Če želite izvedeti, kaj vse so očitali Maze 3, potem KLIK!

2 komentarja

Vodno hlajenje endvatri

Slo-Tech - Radi bi imeli vodno hlajenje, tega si res želite. A se vam nekako gabi kupovati dele po raznih trgovinah širom Slovenije: v Ljubljano po peltierjev element, na grosupeljski avtoodpad po hladilnik, v trgovino z živalmi po pretočno črpalko, do Boeinga po vodni blok,... Če ste prepričani, da ti enostavno ni za vas, si enostavno morate kupiti komplet. Mikhailtechovci so pod prste vzeli Swiftechov MCW462-UT sistem, v katerem dobite Black Ice radiator, 226 W peltierev element, Eheimovo črpalko ter ostale kvalitetne dele. Mikhailtechovci so komplet pretestirali ter bili zelo zadovoljni, čeprav je moje osebno mnenje zadržano - 9 stopinj Celzija v mirovanju...

3 komentarji

Ohišje z vodnim hlajenjem

Viper's Lair - V teh vročih dneh, ko temperatura naraste tudi do 30 stopinj Celzija, je dobro imeti čim boljše hlajenje za naše abake, najbolje seveda vodno. In kaj narediti, če ste bolj lene sorte in se vam ne da ukvarjati z izdelavo vodnega hlajenja in pa seveda vrtanjem in žaganjem po ohišju? Hja, kupite si ohišje, v katerega je vodno hlajenje že vgrajeno [:)]. Test enega takega kompletka si lahko...

9 komentarjev

Vodno hlajenje - kompletek

ipKonfig - V času poletja, ki se z veliko hitrostjo bliža, lahko pričakujemo visoke temperature. Zatorej ne pustite vašega, že tako ubogega procesorja, ki švica zaradi navitih megahercev, trpeti še bolj. Razmislite o vodnem hlajenju.

Na ipKonfig.com so si ogledali komplet vodnega hlajenja. V njem se nahaja:

  • 2 vodna bolka za chipsete
  • vodna pumpa
  • ploščico za Intel in AMD procesorje (shim ozirom protektor procesorja)
  • termalno pasto
  • škatlo pripomočkov (kaj se nahaja v njej ne piše)
  • silikonsko cev
  • radiator z 80mm ventilatorjem
  • vodni blok za procesor
  • in še dosti več...


  • Kot prvo naj omenim, da je že izgled samega ("glavnega") vodnega bloka nekaj posebnega. A tu žal nastane problem (vsaj z Asus A7V266-E matično ploščo, katera je bila uporabljena na testu), saj se lahko zgodi, da bo ena izmed pritrdilnih sponk "v napoto" in tako ne boste mogli uporabiti eno izmed rež za spomin.
    Druga posebnost sta vodna bloka za čipset, ki sta pozlačena z strani in po vrhnji plasti. Pač, zaradi lepšega izgleda [:D]
    ...

    5 komentarjev

    Vodno hlajenje

    Pimprig - Bliža se čas vročih poletnih dni, ko bodo naši mlinčki trpeli zaradi povišane temperature - naviti še toliko bolj. Zato prav pride vodno hlajenje, vendar je izdelava le-tega lahko precej težavna. Rešitev te težave je seveda nakup kompleta, v katerem so vse komponente vodno hlajene. Neke vrste Plug'n'Play varianta, torej [:D]. Test enega takih kompletov si lahko ogledate tukaj, odločitev, ali se nakup izplača, pa prepuščam posamezniku.

    0 komentarjev

    Hlajenje vode s peltierjem

    Overclockers New Zeland - Problem vseh sistemov za vodno hlajenje procesorja je, da zahtevajo radiator, v katerem se razgreta voda ohladi. Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa so radiatorji ponavadi precej veliki in okorni, povrhu vsega pa s svojimi velikimi ventilatorji povzročajo nemalo hrupa. Če se hočemo znebiti radiatorja, lahko uporabimo tako imenovani bong cooler, ki je nekakšen tuš, v katerega piha ventilator in predstavlja kar učinkovito hlajenje. Lahko pa vodo ohladimo s peltierjevim elementom. Vse, kar potrebujemo je dokaj močan hladilnik za CPU, ki je zmožen hladiti 80 W element. Prav s takim so se poigravali na Overclockers New Zeland. Zamisel se je izkazala za precej uporabno, saj je peltier vodo, ki jo je segrel Thunderbird 1.4 GHz brez večjih težav ohladil na 21 stopinj C.
    Če se vam torej nekje valja 80 W peltierjev element in kakšen super-duper hladilnik in bi se radi znebili okornega radiatorja, potem kar veselo na delo [;)].

    2 komentarja

    Navij me nežno

    Tweakers Australia - Vsak dan smo priča vse bolj ekstremnim posegom v strojno opremo računalnika. Tako danes ni več nič nenavadnega, če za to, da bomo navili grafično, razdremo hladilni sistem, nameščen na njej, ter nato menjamo upore za večjo napetost, naknadno menjamo hladilnike za pomnilnik, nameščamo nadmočne ventilatorje na GPU ali pa na grafično celo vgradimo vodno hlajenje, po možnosti celo s peltierevim elementom. Kaj nam je storiti, ako vam žilica (in/ali finančno stanje) tega ne dopušča? Sledite temu članku. Čemu? Ker je avtor navil svojega Geforcea2 Pro (ki je, vsaj po mojem mnenju, danes še vedno vredna vsakega tolarja tistih sedemdesetih jurjev, ki sem jih vrgel vanjo februarja 2001) na specifikacije Geforcea2 Ultra. Opisal je tudi teorijo za navijanjem ter postopke ponastavljanja BIOSa po meri grafične kartice. Ogled priporočen.

    0 komentarjev

    Vodno hlajenje - od a do ž

    OC Prices - Za vse tiste, ki preprosto ljubite modifikacije, hočete narediti svoje vodno hlajenje in hkrati preprosto nimate preveč strani, ki opisujejo ta zelo zapleten postopek, si oglejte še eno v množici strani. Avtor te strani trdi, da je popolni začetnik ter navaja, da če je njemu uspelo, lahko uspe vsakomur. Vodno hlajenje je vgradil v ohišje midi-tower, uporabil 600 l/h črpalko, 80W peltierev element,... Zelo zanimivo ter lepo pregledno branje, podprto z veliko slikovnega gradiva. Edina stvar, ki je pri mojem branju tega članka ostala odprto vprašanje je, kako za vraga je človek z 80W peltierevim elementom na Pentiumu III 866 dobil -20 stopinj celzija med mirovanjem računala! Jaz imam 733 MHz računalo, takisto hlajeno z vodo inu 80W peltier elementom, pa se mi temperature v idlanju gibljejo le okrog ničle... Zanimivo...

    0 komentarjev

    HWLabs Black Ice Radiator

    Overclockers Australia - HW Labs je novo filipinsko podjetje in verjetno je tale Black Ice hladilnik njihov prvi izdelek. Black Ice je radiator za ohlajanje vode pri vodno hlajenem računalniku. Na prvi pogled zgleda kot prirejen avtomobilski hladilnik, a če stvar bolj natančno pogledamo, se vidi, da je hladilnik narejen prav z namenom hlajenja računalnikov. Namenjen je hlajenju z 12 centimetrskim ventilatorjem in je zelo priročen za vgradnjo. Rezultati hlajenja so prav tako dobri, a na žalost vam ne morem postreči s številkami, ker jih v testu ni, lahko pa vam povem, da bi si jaz to stvar poskusil čimprej dobiti, če bi si izdelal vodno hlajenje. Celoten test si lahko ogledate tukaj.

    2 komentarja