»

Prometeia Mach 2

Tom's Hardware - Verjetno se vas veliko spominja hlajenja za procesorje imenovanega Prometeia, s pomočjo katerega lahko zelo dobro navijemo naše procesorje. Tokrat so na Tom's Hardware preizkusili novi, izboljšani model - Mach 2. Seveda pa nameščanje takega hladilnega sistema ni preprosto. Ob inštalaciji sistema so poskusili iz procesorja iztisniti tudi zadnje megahertze in poiskati skrite potenciale. Procesor Pentium 4 3 GHz so navili na kar 4,17 GHz. Pri tej frekvenci pa je srce računalnika še vedno delovalo pri ekstremno nizki temperaturi - okoli -49 stopinj celzija. Klik!

2 komentarja

Novo ime v svetu hlajenja - Prometeia

Blarg Overclocking - Če ste se odločili, da boste za vsako ceno navili svoj procesor do skrajnih mej, potem vam ni bilo puščeno veliko izbire. Lahko ste izbirali med navezo vodnega hlajenja in peltierja, hlajenja s tekočim dušikom, ali pa za posebno Vapochillovo hlajenje, ki deluje na podoben način kot hlajenje v običajnem gospodinjskem hladilniku. Glede na to, da prva dva zahtevata veliko truda in vloženega dela, vam je za ekstremno navijanje najbrž ostal samo Vapochill. Vendar pa je le-ta v zadnjem času začel izgubljati na moči. Trg je bil potreben novosti, ki pa je prišla v obliki novinca, ki oponaša legendarne Vapochille - Prometeie VPCS. Hlajenje, ki pride skupaj z ohišjem so si podrobno ogledali na BlargOC.
No, kljub temu, da se najbrž noben Slo-Techer nebi branil takega sistema, s katerim lahko brez problemov navijete 1 GHz Durona na 1.4 GHz pri napetosti 1.85 V, je cena dobrih 400 Eurov najverjetneje previsoka za še tako velikega navdušenca [:(]. ...

0 komentarjev

Pentium4 2.4 GHz@4.1 GHz !!!

Holicho - Če ste so čudili navitju procesorja Pentium4 na 3 GHz s tekočim dušikom, ki so ga opravili Japonci, potem boste najbrž padli v nezavest, ko boste izvedeli, koliko znaša najnovejši dosežek. Neki norci (po mojem zopet Japonci) so namreč 2.4 GHz Pentium4 navili na kar neverjetnih 4.1 GHz. To pa jim ni uspelo brez hlajenja s tekočim dušikom in kvalitetnimi komponentami, kot so ASUS-ova plošča P4T-E in hitrim PC800 RDRAM. Procesor, ki je sodeloval v navijtu in dokazno gradivo si lahko ogledate na tej strani.

8 komentarjev

Spreminjanje voltaže pri Northwoodu

Overclockers Australia - Kot gotovo že veste, je procesor Northwood pred kratkim obiskal tudi Slo-tech, kjer smo si ga podrobno ogledali in ugotovili, da zaenkrat še ni vreden nakupa. Kljub našemu sklepu, pa se bo med našimi bralci zagotovo našel kakšen navdušenec, ki ga naša konkluzija ne bo ravno zanimala, ampak bo procesor vseeno kupil. Mogoče ne ravno zaradi zmogljivosti, ampak najverjetneje zaradi izjemno dobrega navijalskega potenciala, zaradi katerega bo frekvenca Northwooda šla višave. No, za vse takšne MHz fanatike bo prišla prav modifikacija, s katero boste lahko spreminjali napetost procesorjevega jedra (Vcore). Modifikacija je povsem preprosta, saj morate z žičko povezati samo dve procesorjevi nogici in to je to. Več informacij najdete na tej strani, ki je sicer v japonščini, vendar pa nudi ravno pravšnjo količino slikovnega materiala, da bo bistvo razumel vsak .

0 komentarjev

Vapochillovo hlajenje

OcShoot - Vapochillov hladilni sistem je eden izmed najbolj cenjenih sistemov na področju hlajenja saj se da z njim doseči precej visoke razultate pri navijanju. Ali lahko z Vapochillovim sistemo iz procesorja izstisnemo še kaj več kot z dobrim zračnim hlajenjem, pa so ugotavljali pri OcShootu. Sistem so opisali teoretično, preizkusili pa so ga tudi v praksi z različnimi procesorji (PIII 850E, Duron 800, 1GHZ Thunderbird). Rezultati navijanja so bili res izjemni: Pentium 3 je po navitju deloval s frekvenco 1182MHz, Duron s 1040MHz in Thunderbird s 1597MHz. Hlajenje je resda izjemno, vendar pa žal ni poceni. Avtor članka navaja, da se ga da dobiti za zmerno ceno 650 $. Morda je to zmerno za Ameriški trg, če pa pogledamo tečaj dolarja pri nas, pa je sistem predrag, saj bi morali zanj odšteti okoli 170 000 SIT + poštnino. Menim, da je bolje, če ostanemo pri zračnem ali vodnem hlajenju.

1 komentar

Overclockani Thunderbirdi (Palomino core)

več strani - Pred kratkim sem pisal, da ima Intel trenutno prednost, ker se tiče frekvence procesorja. Danes lahko potrdim, da ta trditev ne velja 100 %. Obstaja rešitev, ki pa je precej draga - ekstremno overclockanje vendar. Enega izmed zelo močnih sistemov si lastijo pri Vapochill-u, ki je poznano po svojemu ekstremnemu hlajenju. Vapochillov sistem vsebuje:
  • AMD Thunderbird 1,4GHz navit na 1,82 Ghz

  • ASUS A7V133 matično ploščo

  • ASUS V8200/GeForce3 z Detonatorji 12.60

  • 128MB pomnilnika

  • IBM Deskstar 30GB ATA 100 disk

  • Windows 2000 SP2

  • DirectX v. 8.0a

Sistem, ki si ga lastijo pri Vapochillu je res izjemen, saj v 3D Mark 2001 doseže okrog 5600 točk. To pa je že kar nekaj. Naj povem še, da je povprečna temperatura procesorja -9 stopinj Celzija. Cene nisem zasledil, kar pomeni, da se sistem gotovo ne prodaja. Tudi če bi se prodajal, bi bila cena verjetno nekje v oblakih.

Za še en overclockan sistem so poskrbeli pri Kumagayi, kjer so 1,2 Ghz Palomina navili na 1494 Mhz. Kumagayin overclock je sicer...

5 komentarjev

Vapochillove norosti

Vapochill - Vsi vemo, Vapochill je eden najboljših, kaj najboljših, kar najboljši komercialno dobavljivi sistem za ekstremno hlajenje procesorja. Kaj se zgodi, če skombinirate Vapochill, Pentium 4, željo po Vapochillovi reklami ter nekaj manijakov, ki jih je Vapochill sam zaprosil za ekstremen overclock? 2 milijardi dvesto enainsedemdeset tisoč operacij na sekundo, kar po slovensko znese 2271 MHz. Nenavit ter navit sistem so primerjali čez vrsto primerjalnih testov ter ugotovili - da se splača (ma, ne?) . Priporočam, da si slin-material ogledate...

13 komentarjev

VapoChill @ Tom's Hardware

Tom's Hardware - Tom's Hardware je drugi na svetu s testom novega VapoChilla. Eden izmed utemeljiteljev overclockanja (ravno Tom je odkril B21 pin na Slot1 Celeronih, Athlonove GoldFingerje, Thunderbirdove/Duronove L1 kontakte...) se je zadeve pošteno lotil in napravico preizkusil s pravo paleto procesorjev. Tako so Celerona2 spravili na 1.15GHz, Pentiuma3 na 1.15GHz, Durona na 1.066Ghz, TBirda na 1.485GHz in Pentiuma 4 na 1.9GHz. Vsekakor zavidljivi rezultati, še posebej dobro so se izkazali TBird procesorji. Celoten test si lahko ogledate tukaj....

0 komentarjev