»

Matrox pripravlja novo grafično čudo

X-Bit Labs - Pred leti slavno podjetje, Matrox, je prešlo v senco nVidie in ATi-ja ter šele pred letom dni uspelo na trg poslati Matrox Parhelio, ki pa ni bila grafikulja za strastne igričarje. V javnost so pricurljale govorice, da dotično podjetje pripravlja novo grafično kartico. Znanih ni dosti podatkov, z gotovostjo pa lahko trdimo, da bo šlo za prenovljeno Parhelio z 128 MB pomnilnika in vodilom AGP 8x. Zaenkrat še ne vemo, kateremu delu trga bo namenjena, a Tv-izhod kaže na to, da bi morebiti lahko bila namenjena domačim uporabnikom.

Prav zanimiva pa je tudi novica o PCI Express, ki naj bi ga Matrox uporabil še to leto, da bi si pridobil prednost in uporabnike prvih sistemov, ki bodo vsebovali tovrstne reže na matični plošči. Klik!

11 komentarjev

Parhelia z 256 MB pomnilnika

X-Bit Labs - Matrox je včeraj uradno predstavil svojo novo grafično kartico, malce predelano Parhelio sprajeno z 256 MB hitrega DDR SDRAM pomnilnika, narejeno za najzahtevnejše 3D aplikacije. Kartica podpira tri zaslone in priklop TV sprejemnika, na žalost pa se pri Matroxu niso odločili za implementacijo nove AGP 8x tehnologije. Poudariti je še treba, da je kartica namenjena prvenstveno 3D oblikovanju in ne igranju iger. Še cena: neskromnih 600 dolarjev. Klik!

9 komentarjev

Leak rezultatov Radeona 9700

HardOCP - No, pa smo zopet tam. Spet se je zgodilo tisto, kar proizvajalci najbolj sovražijo - na internet so predčasno prišli rezultati dolgo opevane grafične kartice - v tem primeru Radeona 9700. Ker gre za zelo zgodnje teste (leaked), je kartica stestirana le v 3D Marku 2001SE in primerjana s konkurenčnim GeForcem 4 Ti4600. Iz testov je razvidno, da Radeon 9700 povsem deklasira trenutno najmočnejšega GeForca in to z najbrž ne povsem dodelanimi gonilniki. Če se bo kartica tako dobro obnesla tudi v igrah in ne samo v sintetičnih testih ter bodo ATI-jevci naredili dobre gonilnike in kartice ponudili po dokaj normalni ceni, potem bodo igričarji najbrž doživeli svoja sedma igričarska nebesa [:D]. Rezultate si lahko ogledate na HardOCP

9 komentarjev

Podprte igre za Surround gaming

Matrox - Čeprav Matroxova Parhelia kljub pošastnim specifikacijam ni ravno pretirano navdušila in je "poznavalci" ne priporočajo lovilcem FPS, se bo najverjetneje prodajala zaradi zelo uporabnega Surround gaminga. Iger, ki podpira ta način je kar nekaj; če vas zanima kateri naslovi se kitijo s to podporo, potem odklikajte na to stran. Torej, podpora je zagotovljena, na naslednji potezi pa so kupci.

1 komentar

Parhelia že na Japonskem

več strani - Parhelia je glede na podatek iz Akibe že naprodaj na Japonskem in očitno ni več daleč čas, ko bo kartica prišla tudi na prodajne police Ameriških in Evropskih prodajaln. A kdo bo kupoval Matroxove kartice z najnovejšim Parhelia čipom, če spadajo v isti cenovni razred, kot najmočnejši GeForci 4 Ti in se povrhu vsega še slabše obnesejo v številnih igrah? Odgovore na to vprašanje so poizkušali najti na strani Gamersdepot, kjer so naredili intervju s Kamranom Ahmedom, enim izmed glavnih ljudi pri Matroxu. Intervju je zanimivo spisan, saj je v njem postavljenih kar nekaj aktualnih vprašanj, zato se ga splača prebrati.

3 komentarji

Hlajenje GeForca 4 s tekočim dušikom

vir: HardOCP
HardOCP - Vsake toliko časa vidimo nekatere navdušence, kako se spravijo hladiti procesor s pomočjo tekočega dušika. Taka hlajenja pa vsaj na grafičnih karticah niso ravno pogosta, saj se marsikdo kar lepo zadovolji z zračnim hlajenjem. No, očitno se je našel človek, ki se je odločil, da bo s tekočim dušikom ohladil tudi svojega GeForca 4. Kako mu je vse skupaj uspelo, pa si lahko ogledate na štirih slikah, ki jih boste našli na tej strani.

1 komentar

Ali Matrox resnično načrtuje G1000?

Reactor Critical - V zvezi z domnevnim Matroxovim projektom sem na Reactor Critical našel kar nekaj zanimivih podatkov, ki pa na žalost ne razkrijejo dokončno, ali gre za govorice ali pa za prave podatke. No, ker vse skupaj še ni uradno potrjeno, imejmo te podatke bolj za zanimivost kot ne. No, po vseh teh podatkih naj bi Matrox, ki ga poznamo po nekdaj odličnem čipu G400 in po kupu zavoženih projektov ala G600 in G800 delal na čipu s kodnim imenom Parhelia in uradno imenovanim G1000, oziroma Parhelia 512. Čip naj bi bil oh in sploh zmogljiv, saj naj bi v 80 do 90 milijonov tranzistorjev, kolikor naj bi jih bilo v grafičnem procesorju, vdelali:
  • 4 cevovode s po štirimi teksturnimi enotami

  • Podporo DirectX 9 funkcijam, kot so Pixel in Vertex shader druge generacije in ostale

  • 40-bitne barve

  • 512-bitno 2D grafično jedro

  • Podporo AGP 8x

  • Podporo dvojnemu 400 MHz RAMDAC-u

  • Podporo 256-bitnemu pomnilniškemu vodilu

Nekaj je bilo govora tudi o prihajajočih grafičnih karticah, ki naj bi bile osnovane ne podlagi...

5 komentarjev

Noname Radeoni

Akiba - Za ATIja je vedno veljalo, da gre za podjetje, ki svoje čipe ne prodajam OEM proizvajalcem, ter da sam skrbi za izdelavo kartic. Toda, že nekaj časa nazaj (z Rage 128 čipi) se je izkazalo, da temu ni tako, in da podjetje prodaja čipe na kitajsko, kjer se lotajo na kartice Noname proizvajalcev. Nekaj podobnega se sedaj dogaja tudi z Radeon čipi, saj na Akibi lahko zasledimo, da so se začele pojavljati tako imenovano Radeon LE kartice, ki pa nimajo nobenega ATIjevega logota. Nasprotno: ATI ne ponuja nobene podpore ali gonilnikov za te kartice, saj jih je izdelalo neznano podjetje Althon Micro in na karticah ni nobenega ATIjevega znaka. To lahko potrdimo tudi s pogledom na slike, ki se nahajajo na Akibi... Kakorkoli, nas te stvari ne zadevajo preveč, saj teh kartic po vsej verjetnosti nikoli ne bomo ugledali v Sloveniji.

2 komentarja