»

Athlon na steroidih

The Register - Po podatkih na The Register bo AMD resnično izdal AthlonXP procesor s 400 MHz vodilom. Uradne AMD-jeve izjave pravzaprav še ni, a imamo dokaj trdo Abitovo zagotovilo, ki pravi, "da so razvili matične plošče, ki podpirajo tudi najnovejše 333 in 400 MHz FSB-Barton procesorje". Prav tako je japonska stran PC Watch pred kratkim pokazala svoj primerek Bartona s 400 MHz vodilom, tako da nas do nove generacije Bartonov očitno ne loči več veliko časa. DDR400 bo tako končno lahko pokazal svojo pravo moč. Več o tem.

1 komentar

Pentium 4 2.2M v ponedeljek

News.com - Kot kaže, se bomo lahko kaj kmalu nadejali še hitrejših notesnikov, saj bo Intel v ponedeljek izdal že kar 2.2 gigaherčno izvedenko svojega Pentium-4 Mobile procesorja, namenjenega izključno za uporabo v prenosnikih. Od svojega počasnejšega bratca, Pentiuma 4 2.0M, se procesor, razen po frekvenci, ne bo razlikoval. Proizvajalci prenosnikov nameravajo ta procesor vgraditi v vrhunske prenosnike, katerih cena se začne pri 2000 dolarjih. Več informacij tukajle.

0 komentarjev

Intel najavil 2 in 1.9 GHz P4-M procesorja

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim najavil, da sta na voljo dva nova mobilna P4 procesorja, ki delujeta s frekvencama 1.9 in 2 GHz. Glede same zgradbe se ne razlikujeta pretirano od namiznih (desktop) različic, saj se oba ponašata z 0.13 mikronsko tehnologijo, 512 KB L2 predpomnilnikom in 400 MHz vodilom. Njuna posebnost je seveda varčevanje z energijo, saj pri normalnem delu proizvedeta 32, pri varčnem pa 20 W toplote. Močnejša različica stane $637, šibkejša pa $401 pri naročilih po 1000 kosov.

0 komentarjev

Willamette tudi uradno

X-Bit Labs - 15. maj je mimo in Intel je najavil nove Celerone, ki so zgrajeni na starem Willamette jedru, a imajo samo 128 KB L2 predpomnilnika. Kot sem že velikokrat omenil, bodo novi Celeroni uporabljali podnožje Socket478 in bodo delovali v vseh matičnih ploščah, ki so združljive s procesorji Pentium4 ter imajo podnožje s 478 luknjicami. Zaenkrat je Intel najavil le 1.7 GHz različico, medtem ko bosta 1.6 in 1.5 GHz modela najbrž prispela malce kasneje. Intel bo poizkušal množice navdušiti predvsem z nizko ceno, saj bodo 1.7 GHz primerki stali razveseljivo nizkih 83 $ za naročila po 1000 kosov. To je celo nižje od 1.4 GHz tualatinskega Celerona, ki stane 89 $ in je obenem zadnji stari Celeron v svoji seriji.

0 komentarjev

Novi mobilni procesorji iz AMDja

X-Bit Labs - AMD je danes najavil začetek prodaje svojih novih mobilnih procesorjev: Athlon 4 (Palomino) 1.2 GHz in Duron (Morgan) 950 MHz. Procesorja poleg višje frekvence nimata drugih razlik med njunimi predniki. Kljub temu pa so cene impresivne; Athlon 4 1.2 GHz stane 525 ameriških zelencev, če naročite več kot 1000 kosov, medtem ko Duron 950 MHz stane 160 dolarjev. Samo za primerjavo naj povem, da je cena Athlon MP procesorja pri 1.2 GHz 175 dolarjev in desktop Durona 1 GHz (narejen na enakem Morgan jedru) 74 dolarjev. Ampak vseeno je pa dobro vedeti, da novi Pentium III-M (Tualatin/512) 1.2 GHz procesor stane 722 ameriških dolarjev, če naročite več kot 1000 kosov, tako da zgleda novi Athlon precej poceni v primerjavi s svojim tekmecem.

3 komentarji

Novi celeroni na osnovi P4

The Register - Sicer je bil sestanek namenjem tržnim analitikom in pregledu finančnega stanja, vendar so imeli Intelovci dovolj časa, da so mimogrede še navrgli, da kanejo do sredine naslednjega leta izdelati nove Celerone na osnovi P4.
Prvi predstavnik na trgu naj bi tekel pri 1,8 GHz in imel 256 kB L2 predpomnilnika, pojavil pa naj bi se nekje v tretji četrtini leta 2002. Prav tako bo v tem času na trg prišla matična plošča, zasnovana na čipovju 845 z vgrajenim grafičnim vmesnikom. Poleg tega so najavili 3GHz P4 nekje leta 2002, mobilne P4 v prvi četrtini 2002 in nove Xeone za večprocesorske strežnike.
Izvirno besedilo najdete tukaj.

3 komentarji

Intel napada trg prenosnikov

The inquirer - Intelovi Pentium4 procesorji niso bili nikoli mišljeni kot samo desktop procesorji, ampak je Intel z njimi načrtoval tudi pohod na mobilni trg, kjer naj bi s pomočjo P4 zasedel še večji tržni delež. Kljub drznim napovedim, ki jih lahko beremo na tujih straneh, pa P4 procesorje še kar nekaj časa ne bomo videli v prenosnikih, saj Intel načrtuje prodor šele za prvo polovico leta 2002, ko bo predstavil micro FCPGA pakiranje, boljšo SpeedStep tehnologijo in 1.5 GHz procesor P4, ki se mu bo v drugi polovici prihodnjega leta pridružil še 2 GHz primerek. Procesorji bodo obdržali 400 MHz vodilo, 3.2 GB/s prepustnost, delovali pa bodo v navezi s čipovjem 845MP, ki bo podpiralo PC1600 DDR SDRAM. Gotovo to ne bo edin nabor čipov za mobilne P4, saj se po internetu širijo govorice, da ima Intel v planu tudi integrirane različice, ki bodo vsebovale grafični podsistem. Prenosni P4 procesorji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, uporabljali bodo bakrene povezave, podpirali pa bodo tudi...

0 komentarjev

Panasonic najavil nov DVD video rekorder

Slashdot - Marsikdo ne gleda preveč lepo na digitalno revolucijo, ki je že kar lepo obsedla svet, saj analogni zapis v marsikaterem pogledu prekaša digitalnega, vendar smo skoraj vsi mnenja, da klasičnim video rekorderjem bije zadnja ura in da je že zadnji čas za prehod na digitalne snemalnike. Tega se zavedajo tudi nekatera podjetja, kot so Matsushita, oz. Panasonic. Pri tem podjetju so pred kratkim najavili, da bodo predstavili DVD video rekorder z vgrajenim 40 GB trdim diskom, ki bo omogočal hrambo kar 52 ur videa. Dodatnih 12 ur pa naj bi spravili še na DVD-RAM diske. Panasonic bo to čudo na Japonskem trgu ponudil 1. decembra 2001 za ceno 200 000 jenov. Več podatkov o komponenti najdete tukaj.

0 komentarjev