»

Internet je star 40 let!

Mosaic 1.0

vir: Neowin
Neowin - Internet je včeraj praznoval 40 let. Dva računalnika so namreč prav na ta dan na University of California uspešno povezali in poslali nekaj podatkov. Mesec pozneje se je projektu pridružil še Stanford Research Institute, do konca leta pa še UC Santa Barbara in University of Utah, s čimer je bil rojen ARPANET, predhodnik interneta. Temu navkljub obstaja še kopica drugih datumov, ki so prav tako posebnega pomena in bi zlahka obeleževali kakšne obletnice:
  • 29. oktobra 1969 so poslali prvi paket podatkov med dvema oddaljenima računalnikoma prek ARPANET-a - z UCLA na Stanford.
  • 1. januarja 1983 so morali vsi udeleženci...

30 komentarjev

Dvajsetletnica TCP/IP

Information Week - Da, prav ste prebrali. Naša stara znanca, internetna protokola TCP/IP sta v uporabi že celih dvajset let. Vse se je začelo daljnega leta 1983, ko je ameriško obrambno ministrstvo zamenjalo tedaj uporabljani NCP (Network Control Program) z naprednejšima TCP/IP v svojem sprva vojaškem omrežju ARPANET, ki se je kasneje ravzilo v čudo, ki ga danes poznamo pod imenom Internet. Klik!

6 komentarjev

Kaj se skriva v starih računalnikih

Mikhailtech - Po vsej verjetnosti večina obiskovalcev Slo-Techa ni nikoli videla kakšnega starejšega računalnika od znotraj. To samo po sebi ni nič slabega, toda stari računalniki so včasih lahko še kako zanimivi. Vas zanima, kako so včasih izgledali BIOS čipi (oziroma bolje rečeno BIOS kartice), ali pa recimo, RAM? Potem si oglejte Mikhailtechov članek na to temo. Tip je pod roke dobil dva računalnika iz leta 1983 in ju seveda takoj razstavil in pregledal do najmanjše podrobnosti. Zabavno...

8 komentarjev