»

Kdaj NV30 in ostali čipi?

The inquirer - Še pred kratkim so številni napovedovali, da bo NV30 na voljo vsaj za božične praznike, a vedno bolj se zdi, da bo čip zamudil, njegova predstavitev pa bo pristala globoko v 1 četrtini prihodnjega leta. Pri The Inquirerju še vedno verjamejo, da lahko Nvidia svoj NV30 predstavi še konec tega leta, obenem pa navajajo še mnenja drugih. Nekateri pravijo, da bomo Nvidiin bojda revolucionaren čip na voljo februarja. Skratka, popolna zmešnjava, katero pa bo kot vedno rešil čas, ki nam bo pokazal, ali so bile trditve pravilne ali ne.

Za konec novice pa še malce špekuliranja: glede na to, da je NV30 še vedno v razvoju, so se povsem nepričakovano pojavila predvidevanja o prihodnjih Nvidiinih grafičnih čipih. O specifikacijah le-teh zaenkrat ni znanega popolnoma nič, razen datumov - NV35 naj bi ugledal luč sveta v četrti četrtini leta 2003, NV40 pa naj bi se prikazal v tretji četrtini leta 2004. ...

1 komentar

Prodajni uspeh proizvajalcev grafičnih kartic

DigiTimes - Kot je bilo napovedano so proizvajalci grafičnih kartic opazili porast prodaje v juliju. Skupno se je prodaja najbolj povečala tistim podjetjem, ki izdelujejo kartice na osnovi ATIjevih čipov, medtem ko so tista podjetja, ki na svoje kartice cinijo čipe Nvidie, zabeležila relativno slabše in bolj spremenjlive rezultate. Razlog za ATIjev uspeh naj bi bilo predvsem predčasno lansiranje kartic nove generacije. Sredi julija je ATI predstavil novo serijo 9000 (RV250) in 9700 (RV300). Vendar Nvidia še ni izpadla iz boja, saj namerava ob koncu tretjega ali začetku četrtega četrtletja predstaviti nov čip NV30.

Kljub povečani prodaji pa proizvajalci ostajajo zaskrbljeni glede prihodnosti. Poleg mlačnega povpraševanja jim bo na OEM trgu v prihodnosti mešal štrene še Intelov nabor 845G in druga vezna čipovja z integrirano grafiko. Da bi ublažila udarec se poskušajo podjetja preusmeriti v srednji in višji cenovni razred. Več o tem tukaj....

0 komentarjev

O NV30

Beyond 3D - Ker je petek zvečer in ker ravno v tem času najraje poslušamo nepreverjene ter nepotrjene govorice, še nekaj iz moje strani. Na glavni strani Beyond 3D si lahko preberete, kakšne bodo specifikacije nVidiinega prihajajočega konkurenta ATIjevemu R300, NV30 imenovanemu. Grajena bo v 0.13 mikronski tehnologiji, nosila podporo standardu AGP 8x, podpirala pomnilniški standard DDR2, imela podporo Vertex Shader ter Pixel Shader čez specifikacije DirectX 9.0, podporo računanju s plavajočo vejico, podporo lažjemu programiranju ukazov, in tako dalje. V redu, si rečemo, ampak kdaj bo čip prišel v roke testerjem? O tej temi sem na spletu prebral kar nekaj člankov, ki pa nakazujejo več resnic - od indicev, da bo NV30 na voljo že čez 2 meseca, do dejstva, da bomo morali čakati na december, ter dejstva, da se ga lahko nadejamo šele junija 2003. V vsakem primeru - ne verjemite vsemu, kar slišite. Edini pravi pokazatelj bo le čas....

0 komentarjev

NV30 in R300

Extremetech - Kratka novica za tiste, ki že nestrpno pričakujete nove čipe s tekočih trakov dveh največjih tvrdk grafičnih čipovij. Pri Nvidii pravijo, da bo njihova nova generacija (NV30) nared že jeseni - točneje oktobra. NV18 in NV28 pa naj bi ugledala luč dneva (ali temo škatelj) že v poznem poletju, verjetno avgusta.

Medtem ko naj bi ATIjev R300 že počasi prešel iz testne faze in popravkov v proizvodnjo. To niso potrjene informacije, to so "ugibanja" analitikov. Več o tem na ExtremeTech.

4 komentarji

120.000.000 tranzistorjev v NV30

Ace's Hardware - Najnovejši nVidiin čip, kodno ime NV30, bo imel v svojem jedru kar 120 milijonov tranzistorjev. Za primerjavo: Matrox bo v svojo Parhelio - 512 spravil 80 milijonov tranzistorjev, 3DLabs pa bo v svoj P10 spravil 'le' 76 milijonov tranzistorjev. Po drugi strani pa se šušlja da naj bi ATI spravil v svojega R300 107 milijonov tranzistorjev. Zanimive so te številke, še posebej, če pomislimo, da so za izdelavo prvega tranzistorja potrebovali skoraj deset let, sedaj pa jih vsak dan izdelajo nekajkrat več, kot je vseh ljudi na tem planetu[:D].

7 komentarjev

Bo Nvidia uspela izdati NV30 do božiča?

The inquirer - ATI-jevi R300 so preplavili Computex in vse bolj verjetno je, da bomo kartice s temi strah vzbujajočimi procesorji videli še to poletje v trgovinah širom po svetu. Na vrsti pa je Nvidia, ki bo morala konkurirati v obliki procesorja NV30. Ta čip je napovedan za obdobje pred božičem, vendar pa na The Inquirerju dvomijo v to. Njihovo obrazložitev najdete tukaj. Se strinjate z njimi?

4 komentarji

Še ena kratka o NV30 in R300

X-Bit Labs - O lansiranju novih grafičnih procesorjev obeh gigantov, tako ATI-ja kot Nvidie, sem že poročal. O R300 je bilo že veliko povedanega, medtem ko so prvi podatki o NV30 prišli šele pred kratkim, saj Nvidia skrbno čuva specifikacije svojega bodočega aduta. Po sklepanju X-bit labsov naj bi Nvidia predstavila NV30 že septembra,vendar pa se bolj nagibajo k predstavitvi čipa koncem leta. Zanimivo je tudi, da naj bi po nekaterih neuradnih podatkih ATI svojega R300 predstavil pred NV30. A to so zaenkrat še vedno zgolj ugibanja.

0 komentarjev

Zgodnji podatki o NV30

3D Chipset - Kaj ni zanimivo, da vsi GeForci 4 še niso prišli na tržišče, pa so se že pojavili prvi podatki, kako naj bi izgledal naslednji čip Nvidie, kodno imenovan NV30? No ja, kakorkoli že, če vas zanima, kako bo izgledala prihodnost 3D grafike, potem najbrž ne bo odveč, če vam sporočim da bo NV30 zmogel izrisati na sekundo kar 200 milijonov poligonov in da bo pomnilnik na karticah s temi čipi deloval na vrtoglavih 900 MHz. Zaenkrat še ni točnega podatka, kakšen naj bi bil ta pomnilnik (DDR zagotovo), vendar pa so se pojavila določena ugibanja, da naj bi Nvidia uporabila celo DDR-II. Na žalost pa so to edini podatki o novem čipu. Najbrž vas bo večina pomislila, da gre za govorice, vendar pa po trditvah avtorja te novice temu ni tako, saj naj bi podatke sporočil Nvidiin predstavnik na neki konferenci.

6 komentarjev