»

Kitajci z eno roko cenzirirajo novice o Egiptu in z drugo služijo na spominkih

vir: BBC
BBC - Kitajske oblasti so v strahu pred širitvijo protestov na domača tla že konec januarja začele filtrirati spletna iskanja o Egiptovski in drugih arabskih revolucijah. Številni iskalniki na pojme "Egipt" oz. "Trg Al Tahrir" vrnejo obvestilo, da rezultatov ni mogoče prikazati na podlagi ukaza države. Podobno so (samo)moderirani tudi komentarji na spletnih forumih in blogih. Po drugi strani so poceni zastave, panoji in drugi spominki kitajske proizvodnje že na voljo pri številnih uličnih prodajalcih v Kairu, in to na istih krajih, kjer so še par tednov nazaj potekale množične demonstracije. Komercializacija revolucije je torej že v polnem teku, čemur mnogi Egipčani močno nasprotujejo, saj revolucija še zdaleč ni...

1 komentar

BSA izdala novo poročilo

Slashdot - Organizacija Business Software Alliance (BSA), ki budno beleži rabo piratske opreme in preganja kršitelje licenčnih pravic, je objavila novo poročilo (PDF) o stanju po svetu. Tokrat so se posebej posvetili P2P-omrežjem, po katerih se po svetu pretakajo petabajti raznovrstnih vsebin - tudi nelegalnih. Kot pravijo v BSA, so bili v prvi polovici letošnjega leta na tem področju izjemno dejavni, saj so izdali kar 2,4 milijona opozoril, kar je trikrat več kot enakem obdobju lani. Prav tako so terjali odstranitev več kot sto tisoč datotek torrent z različnih strani (trackerjev), ki so se nanašale na sporne datoteke. Ugotavljajo, da v Evropi promet P2P obsega 49 do 89 odstotkov vsega internetnega prometa, medtem ko ponoči ta delež poskoči tudi do 95 odstotkov.

Ocenjujejo, da delež nelegalne programske opreme na računalnikih po svetu znaša 41 odstotkov, s čimer naj bili založniki oškodovani za 53 milijard dolarjev. To pa še ni vse, pravijo, saj se na teh dolarjih pasejo še podporne službe,...

663 komentarjev

BSA obvešča

BSA - Ker zadnje čase dobivamo večje količine sporočil za javnost s strani BSAja, smo se najbolj zanimivo odločili objaviti:

SPOROČILO ZA JAVNOST ZA TAKOJŠNJO OBJAVO!

Z zmanjšanjem piratstva v Sloveniji do 1.100 novih delovnih mest in močne gospodarske rasti

Glede na raziskavo BSA ter IDC bi zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo številna nova delovna mesta, povečalo davčne prihodke in prineslo prednosti domačemu gospodarstvu

LJUBLJANA, 8.12.2005 Organizacija Business Software Alliance (BSA) sporoča, da bi v Sloveniji zmanjšanje piratstva programske opreme za 10 odstotnih točk ustvarilo 1.100 novih delovnih mest, gospodarska rast bi se povečala za 224 milijonov USD, davčni prihodki pa za 47 milijonov USD.

Neodvisna mednarodna raziskava, ki jo je izvedla analitska hiša International Data Corporation (IDC), kaže, da bi zmanjšanje domačega piratstva programske opreme pripomoglo tudi k izjemni rasti sektorja informacijskih tehnologij. IDC predvideva, da se...

98 komentarjev

Nov udarec piratstvu v Sloveniji

Dnevnik - Današnji Dnevnik poroča o novih aktivnostih slovenske podružnice BSA. Na okrajnem sodišču v Mariboru je bil namreč na zaporno kazen osmih mesecev, pol milijona SIT in zaplembo naprav in pripomočkov za reproduciranje in presnemavanje programov obsojen diplomirani inženir računalništva in informatike, ki je po ugotovitvah sodišča med letoma 1996 in 1998 s piratstvom zaslužil dobrih 5 mio. SIT.

Najbolj zanimiv je zagovor "ubogega pirata" - osebek se je namreč na očitek o pridobitvi velike premoženjske koristi zagovarjal z dejstvom, da je imel s piratstvom stroške (hint: zamislite si podoben zagovor razpečevalca mamil). [:D]

Seveda je sodišče tak izgovor zavrnilo, saj je bilo piratovo početje že v osnovi protipravno. Piratstvo se ne splača, pravi BSA.

In še namig za bralce Slo-Techa: raje uporabljajte alternativno brezplačno programsko opremo.

25 komentarjev

Če si lastiš nelegalno programje, si zaslužiš javno ponižanje!

Vnunet - Te novice sploh ne bi bil objavil, če ne bi bilo zanimive izjavice, ki sem jo uporabil za naslov novičke. Angleška podružnica transnacionalke Microsoft je namreč v zadnjem letu izvedla racijo po več kot 1.000 otoških pisarnah, kjer so zasegli za $6 MRD nelegalnega programja (ta številka verjetno predstavlja maloprodajno vrednost opreme, ne?). Za Microsoftove poglede pa - DonKlikot!

0 komentarjev

Piratiziraš? Cvrl se boš v peklu!

Slashdot - BSA (Business Software Alliance) ima novega partnerja: glavnega svečenika Al Azahara v Kairu. New York Law Journal ima prispevek, ki razlaga novo 'sveto' zvezo med BSA in najvišjo versko oblastjo v Egiptu. Duhovniki so izdali fatvo (sveti razglas) proti piratstvu, ki pravi, da je to "najslabša oblika kraje in prepovedana od Islama."

Zdaj lahko samo še čakamo kdaj se bo BSA povezala z rimokatoliško cervkijo in na novi Papežev dekret...

12 komentarjev

kickme.to vs BSA

The Register - Kar je razočaranje za BSA, je morda zmaga za preprosto kmečko pamet (...): BSA je zahtevala nalog za preiskavo na naslovu Maximiliama Andersena, administratorja priljubljenega servisa kickme.to, ki 200.000 stranem ponuja krajše naslove, kot jim jih je recimo dodelil zastonjski IPP. Prizivno sodišče na Švedskem je zahtevo zavrnilo, češ da so argumenti tožnika prešibki. Agencija za boj proti piratstvu trdi, da je Andersen odgovoren za vsebino strani, katerim je dodelil 'domene', bi pa z njim želeli sodelovati -- čemur pa on odločno nasprotuje, po tej tožbi (katero namerava vrniti!) pa je to še manj verjetno.

1 komentar

Bog blagoslovi Splet

Vnunet - Si predstavljate Janeza Papeža Pavla II., kako sedi za računalnikom? Jaz niti ne. Je pa zanimivo, da se je vatikanski vladar odločil, da bo njegovo naslednje leto minilo v znaku -- ne, ne hecam se -- spleta. "The Internet: A New Forum for Proclaiming the Gospel", kakor naj bi se program imenoval, bo v veljavo stopil s papeževim rojstnim dnem, 12. majem. Aja, če še niste vedeli: to leto sta bila prav tako izbrana patrona (angela varuha) računalništva: Sveti Titus Brandsma, glasnik svobode tiska v nacistični Nemčiji ter Sveti Isidore Sevillski, pisec prve enciklopedije.

Pa naj še kdo reče, da je Rimokatoliška cerkev nazadnjaška. No ja, tole je vseeno malce pozno dejanje...

26 komentarjev