»

140 tisoč KPN-jevih naročnikov ohranilo isto privzeto geslo

activepolitic.com - O tegonah uporabe gesel smo že precej pisali. Uporabniki so pač leni in izbirajo zelo slaba gesla, ki jih potem še reciklirajo na celi vrsti spletnih storitev, tako da je z padcem ene pornografske strani oz. poslovnega socialnega omrežja velikokrat ogrožena kar celotna uporabnikova spletna identiteta. Napadalcem ob tem pomaga tudi malomarnost ponudnikov storitev, ki gesla pogosto hranijo kar v cleartext obliki ali pa uporabijo neprimerno zgoščevalno funkcijo (glej linkedin).

Še en problem je, da se uporabnikom resnično ne ljubi spreminjati gesel. Nizozemski ponudnik dostopa do interneta KPN je tako pred kratkim ugotovil, da je kar 140.000 njihovih naročnikov po prijavi na DSL internet ohranilo privzeto geslo, in sicer "welkom01". To geslo je varovalo servisne strani, preko katerih so bili potem dostopni tudi kontaktni in plačilni podatki naročnika, vključno s številko bančnega računa in kreditnih kartic. Uporabniška imena so bila še bolj predvidljiva - kombinacije poštne številke...

18 komentarjev

Pozabili geslo?

Slo-Tech - Od sedaj naprej lahko vsi, ki ste pozabili svoje geslo, namesto pisanja e-mailov meni, kliknete na pozabil geslo in dobili boste novo. To možnost boste morali (če boste seveda hoteli) uporabiti tudi vsi uporabniki z gesli krajšimi od 6 znakov, saj jih bo sistem danes ponoči nehal sprejemati.

3 komentarji

Gesla na Slo-Techu

Slo-Tech - V roku nekaj dni (danes oz. jutri) bomo na Slo-Techu zamenjali avtentikacijski sistem. Z novim sistemom bo popravljena tudi stara napaka v načrtovanju. Po novem sistem NE BO več dopuščal gesel krajših od šest (6) znakov. Stvar bomo uvedli takoj, ko bo končana stran "pozabil sem geslo". Kdor se želi izogniti neprijetnosti spreminjanja gesla na tak način, naj ga prosim spremeni čimprej.

25 komentarjev

Počitnice

Slo-Tech - Saj veste. No, danes sem zamenjal vnos sporočil v forumu (tako da sedaj ne letijo več v napačne teme). Komentarji seveda sem.

Samo še nekaj... od sedaj naprej lahko urejate in brišete svoje umotvore samo dve uri po nastanku in nič več.

17 komentarjev

Majhna izboljšavica

Slo-Tech - S Primozem sva se usedla ter dogovorila za eno majhno spremembo. Od sedaj naprej lahko na desni vidite poleg naslova zadnje novice tudi število komentarjev nanjo. Seveda klik na to cifro pomeni direktno povezavo na seznam komentarjev. Upam, da boste še bolj zadovoljni.

35 komentarjev