»

Google Earth razkril skrivno letalsko oporišče CIE

Skrivno letalsko oporišče CIE v Pakistanu leta 2006

vir: Times Online
Times Online - Kljub temu da je pakistanska vlada leta 2006 zatrdila, da ZDA v Pakistanu po letu 2006 nimajo več letalskih oporišč, so posnetki na Google Eartha iz leta 2006 razkrili, da so se tega leta v Pakistanu na letalskem oporišču Shamsi nahajala CII-na brezpilotna letala.



Iz tega oporišča je namreč CIA nad Afganistan v opazovalne misije pošiljala brezpilotna letala MQ1 Predator, ki pa lahko nosijo tudi oborožitev. Na novejšem posnetku Google Eartha je mogoče videti nov hangar, ki bi po mnenju strokovnjakov glede na svojo velikost lahko služil za shranjevanje treh Predatorjev.

Big Google is watching you!

40 komentarjev

"Jules Verne" je dostavil zaloge na Mednarodno vesoljsko postajo

Samodejno vesoljsko plovilo se je uspešno združilo z modulom Zvezda

vir: NASA
NASA - "Izjemno ponosen in zadovoljen sem z uspešno združitvijo samodejnega tovornega vesoljskega plovila z Mednarodno vesoljsko postajo. V vesolju je takšna združitev uspela le Rusiji, današnji uspeh pa kaže napredek, ki smo ga dosegli v mednarodnem partnerstvu," dogodka ni mogel prehvaliti Nasin inženir Michael Griffin.



Samodejno tovorno plovilo (Automated Transfer Vehicle) je tokrat na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala Evropska vesoljska agencija. V modul Zvezda je plovilo brez posadke, ki ga je krmilil računalnik, dostavilo približno pet ton hrane, vode, zraka in goriva. Inženirji na Zemlji so postopek združitve opazovali in bi nadzor prevzeli le v primeru...

12 komentarjev

ESA razvila novo raketo za oskrbovanje ISS

ATV - Automated Transport Vehicle

vir: Slashdot
Slashdot - Evropska vesoljska agencija je včeraj uspešno izstrelila svojo novo tovorno raketo, ki bo skrbela za oskrbovanje mednarodne vesoljske postaje. Posebnost nove rakete, imenovane po pisatelju Jules Verne-u je, da je prva na svetu, ki se lahko popolnoma avtomatsko in v skladu z vsemi veljavnimi standardi priključi na ISS. ATV ali avtomatsko transportno vozilo je največje in najbolj kompleksno vesoljsko plovilo, ki ga je razvila ESA in lahko nosi 45 kubičnih metrov tovora v skupni teži 7,4 tone.



Sam skladiščni modul temelji na modulu Columbus, je trikrat večji in se ponaša s trikrat večjo nosilnostjo kot ruski vrstniki, sistem za priključitev pa je zgrajen v Rusiji in temelji na podobnih sistemih, kot so v...

7 komentarjev

Raziskovanje osončja: NASA uradno naznanila projekt Orion, Rusija in Kitajska načrtujeta skupno odpravo na Mars

Slo-Tech - NASA je v torek (en teden prej kot načrtovano) uradno predstavila novo raziskovalno plovilo, imenovano Orion. "Krivec" za zgodnje razkritje imena je Jeffrey Williams, astronavt, ki trenutno biva na ISS. Williamsu je namreč ime Orion pobegnilo z jezika na odprtem radijskem kanalu iz ISS.



Orion je novo vesoljsko plovilo, ki ga NASA že več let razvija v okviru programa Ozvezdje. Pri oblikovanju njegove oblike so se pri NASI vrnili v čase kapsul iz odprav Apollo, saj takšna oblika še vedno nudi največjo varnost pri vračanju skozi Zemljino atmosfero (še posebej pri neposredni vrnitvi iz Lune). Kapsula Orion ima premer 5 m, maso 25 t in približno 2,5-krat tolikšno...

96 komentarjev

Najmanjši tiskalnik

PDACortex - Pred kratkim je Švedsko podjetje PrinterDreams predstavilo enega najmanjših tiskalnikov na trgu. Miniaturni tiskalniki, ki jih lahko nosimo s seboj poleg prenosnega računalnika, niso sicer prav nič posebnega in tudi ta ne bi bil, če ne bi bil tako majhen, da ga lahko nosimo v žepu. Namesto klasičnega linearnega tiskanja uporablja naključno gibanje roke, to pa mu omogoča, tako majhnost. Podatke seveda sprejema preko modrega zoba, kar se za takšno napravo tudi spodobi. Ka-Klik!

0 komentarjev

Robotsko letalo

Boeing - Kot zanimivost tale novica: pri Boeingu pripravljajo preizkus bojnega letala brez posadke z oznako X-45. Stvarca je zgrajena po stealth tehnologiji, tehta 5.000 kg, ko je prazna in lahko nosi do 1.500 kg tovora. Dolga je malo manj kot deset metrov, čez krila pa meri 14 metrov. Za tiste, ki jih zadeva zanima, pa še tale povezava.

0 komentarjev