»

Celeron 1.7 za S478

The Tech Report - Celeron narejen za S478 sicer ni najnovejša stvar, je pa definitivno vredna ogleda, predvsem zaradi napovedi, ki se jih lahko nadejamo v prihodnosti.
Na The Tech Report so si malo, Pentiumu4 podobno plast silicija in kovine ogledali ter se poigrali s testi. Sicer se pozna, da ima Celeron Willamete le še 128k L2 predpomnilnika, toda je zaradi zelo nizke cene (pri nas nekaj čez 30 tisočakov) in dokaj visokega 400MHz vodila ter dokaj velike sposobnosti za navijanje (počakajmo le še na 0,13mikronsko tehnologijo in še enkrat več l2 "keša") zelo dobro ocenjen. Test najdete tukaj.

2 komentarja

Intel najavil 2 in 1.9 GHz P4-M procesorja

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim najavil, da sta na voljo dva nova mobilna P4 procesorja, ki delujeta s frekvencama 1.9 in 2 GHz. Glede same zgradbe se ne razlikujeta pretirano od namiznih (desktop) različic, saj se oba ponašata z 0.13 mikronsko tehnologijo, 512 KB L2 predpomnilnikom in 400 MHz vodilom. Njuna posebnost je seveda varčevanje z energijo, saj pri normalnem delu proizvedeta 32, pri varčnem pa 20 W toplote. Močnejša različica stane $637, šibkejša pa $401 pri naročilih po 1000 kosov.

0 komentarjev

Celeron 1.8 GHz

Tom's Hardware - Intel je izdal svoj najhitrejši Celeron. Na test so ga vzeli pri Tomu. Množilnik je zopet že zaklenjen z Intelove strani, tako da na ostane le navijanje preko FSB-ja, torej, nič novega. Ko so ga probali naviti, ga kaj dosti čez mejo 2 GHz niso spravili.

Poglejmo še, kako se je odrezal na testih. Na testu so imeli še njegove "mlajše bratce" (Celerone 1.7, 1.6, 1.5, 1.4, 1.3A in 1.3 GHz) ter AMD-jevo konkurenco, Durona 1.3 GHz. V veliki večini testov je kakopak na prvem mestu novi Celeron, a ga včasih prehiti prav njegov najslabši mlajši brat, Celeron 1.3 GHz (enkodiranje MP3-jev), pa tudi Duron ga je kdaj prehitel (SiSoft - Sandra 2002).

V zaključku so ugotovili, da mora novi Celeron (katerega ime je pravzaprav Celeron Willamette) imeti višjo frekvenco, da lahko še tekmuje z novimi Tualatini. Po drugi strani pa bi moral tehnično teči na vsaj 2 GHz hitrosti, zaradi 0.18ľm jedra. Prehod iz Socket 370 na Socket 478 je drastično znižal stroške ter izboljšal delovanje. Če pa se nakup...

2 komentarja

Test 1.7 GHz Celerona

AnandTech - Ko sem že zaključeval svoje novinarsko pisanje za danes, sem odkril še test najnovejšega 1.7 GHz Celerona, ki so ga spisali na Anandtechu. In kako se je procesor izkazal? Po pričakovanju je svoje opravila premajhna količina L2 predpomnilnika, ki pa je bila logičen korak pri izdelavi, saj je Pentium4 1,7 GHz še sorazmerno nov procesor, ki bi mu Celeron z 256 KB predpomnilnika preveč konkuriral. Kot boste lahko videli v testu, se novi Celeron odlično obnese v pisarniških programih, vendar pa obenem propade v 3D programih (igre, 3D Studio, ...). Lepa lastnost novega Celerona je, da ga lahko navijemo brez problemov vsaj do 2.3 GHz, vendar pa sta pa tudi s tako frekvenco ne more popolnoma dohiteti Athlona XP 1600+, lahko pa prehiti Pentium4 1.7 GHz.
Tako se lahko zgodi, da bo novi Celeron postal Pentium4 za revne, vendar pa s svojim 0.18 mikronskim jedrom najbrž ne bo naredil vtisa na navijalce, saj bo AMD kmalu izdal svojega TBreda, prav tako pa ne bo naredil kakšnega silnega vtisa na...

4 komentarji

Willamette tudi uradno

X-Bit Labs - 15. maj je mimo in Intel je najavil nove Celerone, ki so zgrajeni na starem Willamette jedru, a imajo samo 128 KB L2 predpomnilnika. Kot sem že velikokrat omenil, bodo novi Celeroni uporabljali podnožje Socket478 in bodo delovali v vseh matičnih ploščah, ki so združljive s procesorji Pentium4 ter imajo podnožje s 478 luknjicami. Zaenkrat je Intel najavil le 1.7 GHz različico, medtem ko bosta 1.6 in 1.5 GHz modela najbrž prispela malce kasneje. Intel bo poizkušal množice navdušiti predvsem z nizko ceno, saj bodo 1.7 GHz primerki stali razveseljivo nizkih 83 $ za naročila po 1000 kosov. To je celo nižje od 1.4 GHz tualatinskega Celerona, ki stane 89 $ in je obenem zadnji stari Celeron v svoji seriji.

0 komentarjev

1.7 GHz Celeroni že na Japonskem!

vir: Akiba
Akiba - 15. maj, čas, ko bo Intel končno predstavil svoje 1.7 GHz Celerone, ki bodo osnovani na arhitekturi starega Pentiuma4, se nezadržno bliža, vendar pa je bila zopet Japonska tista, ki je nove procesorje dobila malce pred drugim svetom in Akiba si ni mogla kaj, da slik njih nebi objavila na internetu. Če vas zanima, kako stvarca izgleda, potem kliknite sem in se načudite njeni veličine [:D]. Me prav zanima, kako se bodo novi Celeroni obnesli v primerjavi s še vedno močnimi Duroni.

0 komentarjev

Konec Socketa370

X-Bit Labs - Moram reči, da v bistvu to sploh ni tako pretresljiva novica. Zelo kmalu bo Intel prenehal izdelovati procesorje za Socket370 in v letu 2003 popolnoma prenehal s prodajo. Sredi maja bodo predstavili zadnji tovrstni model (Celeron 1,4 GHz Tualatin-256), ki bo še deloval v FCPGA2 matičnih ploščah, nato pa bo proizvajali samo še modele za Socket478 in Socket603. Tako bodo recimo Celeroni z višjimi frekvencami od 1,4 GHz temeljili na Willamette-128 jedru in bodo izdelani za Socket478.

Zadnji PIII je Pentium III-S 1,4 GHz, saj so načrtovani 1,53 GHz model odpisali. Ker pa se trudijo umakniti stare Celerone s polic trgovin, bodo 15. maja znižali cene le-teh, zato da jih ljudje pokupijo in se tako umaknejo iz prodaje. Cene se bodo spustile za $10 pri dražjih modelih, kar ni veliko, nekaj pa je vseeno. Izvirna novica tukaj.

5 komentarjev

Trije novi Celeroni v januarju

X-Bit Labs - Kot smo že omenili prej, bo Intel v januarju izdal Celerona s hitrostim 1GHz in 1.1GHz. Oba procesorja bosta zasnovana na najnovejšem Tualatin/256 jedru in bosta zamenjala stare primerke na jedru Coppermine/128. Novi procesorji bodo ob nespremenjeni ceni v primerjavi s starejšimi bratci vsebovali kar dvakrat večji predpomnilnik, vodilo pa bo še vedno delovalo le s 100 MHz. Poleg prvih dveh, pa nas v januarju čaka še 1.3 GHz različica, ki se bo ponašala z enakimi lastnostmi, kot prva dva primerka. Poleg večje zmogljivosti, pa jedro Tualatin prinaša še 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar pomeni, da se bodo novi Celeroni zapet navijali do nezavesti. Še cene: Celeron 1.0AGHz $74, Celeron 1.1AGHz $89, Celeron 1.2GHz $104 in Celeron 1.3GHz $125. Vse cene veljajo za naročila po 1000 kosov.

4 komentarji

Novi Celeroni

Slo-Tech - Še ena novica od Žige Dolharja.

Intel bo v petek javnosti predstavil nova Celerona, delujoča pri 1 in 1.1 GHz. Predstavljata zadnja člana družine Celeron narejenih v 0.18 mikronski tehnologiji ter nekakšen vezni člen med dosedanjimi Celeroni ter P III, ki pa naj bi šli po Intelovih ocenah z novim letom iz prodaje. Zanimivo je tudi, da je med najnovejšim P 4 ter Celeronom kar za 1GHz razlike!

1 komentar

Socket478 plošče imajo lepo prihodnost

X-Bit Labs - Za to, da Socket423 P4 plošče niso nikoli bile med najbolj priljubljenimi je v določeni meri kriv tudi Intel, ki je za te plošče določil poseben šestplastni dizajn (višja cena) in dejstvo, da bodo Intelovi procesorji kmalu potrebovali nove Socket478 plošče. No, ker pa izgleda, da si Intel ne bo več izmišljeval kaki novi prehodov, nekateri analitiki napovedujejo pravo poplavo Socket478 plošč, ki bodo ponujale nižjo ceno. Ravno ta nižja cena novih plošč in Intelov Brookdale chipset naj bi odločilno vplivala na to, da bi se sistemi, ki bodo temeljili na novih Pentiumih približali magični meji 800 $. Ravno zaradi bodoče velike priljubljenosti, nekateri proizvajalci matičnih plošč (prej omenjeni Gigabyte) načrtujejo, da bo 50 % njihove proizvodnje obsegala ravno izdelava plošč za Pentiume 4. Ob vsej tej gonji, ki jo ustvarja Intel, se bo marsikdo (tudi jaz) vprašal, kaj počenja AMD s svojimi Palomini. Ali je to le zatišje pred nevihto, ali pa morda AMD le ni več sposoben konkurirati...

0 komentarjev

Zgodovina se ponavlja

The inquirer - Intelu zopet primankuje procesorjev. Sedaj, ko je znižal cene svojim P4, jih nima dosti na zalogi, da bi jih prodal. Največje povpraševanje je po P4 1.7GHz. Intel ga nima na zalogi in prodajalci bodo na njegov prihod morali počakati vsaj en mesec. Seveda primankuje tudi 1.3GHz, 1.4GHz, 1.5GHz verzij Pentium 4 procesorja. Verzij 1.7GHz brez dodatnega RIMM RAM-a nima niti ocene, kdaj bi naj prišla.
Intelu se večkrat zgodi, da naredi premalo zalogo. Tukaj je ta v njegovo veliko škodo. Če bi imel procesorje že pripravljene, bi jih lahko prodal. Tako pa ljudje, ker P4 ni, posegajo po konkurenčnem Thunderbird-u. Intel se od zadnje take napake očitno ni ničesar naučil. Osel gre samo enkrat na led. Intel pa večkrat. Več o tem tu.

7 komentarjev