»

Prihaja Radeon HD 5830

Se tudi vam zdi da imamo manjkajoči člen med 5770 in 5850?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Nadvse uspešna serija Radeonov HD 5000 je, razen še vedno nepopolnega nabora kartic (nižji rang), imela eno dokaj pomembno pomanjkljivost, prevelik preskok med srednjim in višjim rangom, med Radeonoma HD 5850 in 5770. Prvi ima 256-bitno pomnilniško vodilo, drugi pa 128-bitno, medtem ko je podobno razmerje (skoraj dva proti ena) vidno tudi pri številu stream procesorjev v jedru (1440 proti 800). Če bi serija 5700 imela nekoliko širše pomnilniško vodilo (recimo 192-bitno, kot se je poročalo v prvih govoricah), bi bila kartica po zmogljivostih mnogo bližje seriji 5800, a je razlika pri trenutnem stanju jasno precejšna. Predstavitev Radeona HD 5830 je tako logičen korak. HD 5830 bo še nekoliko ugodnejša kartica družine 5800, primerna za manj...

24 komentarjev

ATI s 384-bitnim vodilom?

Hardware-Infos - Po govoricah iz Azije naj bi ATI oz. AMD za prihajajoč DirectX 11 čip, RV870, pripravljal 384 bitno pomnilniško vodilo, podobno kot nVidiin čip G80. Že trenutno aktualen čip, RV770, je odvisen od dovolj velike prepustnosti pomnilnika, z napovedano podvojitvijo zmogljivosti pa tudi najhitrejši GDDR5 čipi ne bi potešili podatkovne lakote RV870. Z uporabo 1,25 GHz (efektivnih 5 GHz) GDDR5 čipov in 384 bitnega pomnilniškega vodila bi dosegli kar 240 GB/s prepustnosti, kar je dvakrat več, kot zmore RV770.

Širše vodilo je še toliko bolj resnično zaradi površine čipa, ki naj bi bila po drugih informacijah večja od 300 mm2, saj v manjšem RV770 za takšno vodilo enostavno ni prostora. Cena kartic, ki bodo po vsej verjetnosti v višjem zmogljivostnem razredu, še ni določena, njen razpon pa se giblje med 250 in 400 ameriškimi dolarji. Več podatkov bo javnost dobila 10. septembra, ko bo AMD pripravil prireditev pred izidom (t.i. paper launch).

26 komentarjev

Gigabyte predstavil Radeona 9500

X-Bit Labs - Gigabyte je danes predstavil svojo grafično kartico grajeno na Radeon 9500 čipu, imenovano Maya II GV-R9500. Gre za kartico narejeno na podobni tehnologiji kot Radeoni 9700, saj podpira AGP 8x, DirectX 9, ima dva 400MHz RAMDACa, podporo HyperZ-III, TrueForm 2.0 in tako dalje. Zaradi zmanjševanja proizvodnih stroškov, se je ATI odločil uporabiti samo 128 bitno pomnilniško vodilo, za razliko od najmočnejših Radeonov, ki uporabljajo 256 bitno vodilo.

Maya II GV-R9500 bo tiktala na frekvenci 275/550 MHz (jedro/RAM), opremljena bo s 64 MB 3.6 ns DDR SDRAM pomnilnika, imela pa bo TV-Out, DVI-I ter D-Sub priključke. O ceni ter datumu prodaje uradno še ni nič znanega, govori pa se, da naj bi se kartica znašla na prodajnih policah v štirinajstih dneh. Klik!

2 komentarja

Parhelia že na Japonskem

več strani - Parhelia je glede na podatek iz Akibe že naprodaj na Japonskem in očitno ni več daleč čas, ko bo kartica prišla tudi na prodajne police Ameriških in Evropskih prodajaln. A kdo bo kupoval Matroxove kartice z najnovejšim Parhelia čipom, če spadajo v isti cenovni razred, kot najmočnejši GeForci 4 Ti in se povrhu vsega še slabše obnesejo v številnih igrah? Odgovore na to vprašanje so poizkušali najti na strani Gamersdepot, kjer so naredili intervju s Kamranom Ahmedom, enim izmed glavnih ljudi pri Matroxu. Intervju je zanimivo spisan, saj je v njem postavljenih kar nekaj aktualnih vprašanj, zato se ga splača prebrati.

3 komentarji

O Matroxovi Parhelii

PC Stats - Če si še niste prebrali, kaj vse boste lahko videli v prihajajoči Matroxovi pošasti, si oglejte še PCStatsovo perspektivo. Za nevedneže ter tiste, ki ne znajo angleško: Matroxova Parhelia bo grafični čip, zgrajen v 0.15 mikronski tehnologiji z 80 milijoni tranzistorjev, kar je v primerjavi z Geforceom 4 ter njegovimi 64 milijoni kar zajeten odstotek več. Še več - Parhelia bo prvi 512-bitni GPU, ki bo uporabljal 256-bitno pomnilniško vodilo, kar naj bi zagotavljalo hitrost prenosa podatkov kar 20 GB/s, kar je dvakrat več od Geforcea4 Ti. Parhelia bo lahko naslovila 256 MB pomnilnika, kar je enako kot ATIjev R200. Zadeva bo tudi podpirala hkraten prikaz slike na treh ekranih hkrati, podpirala bo računanje v 30-bitnih barvah, Hardware Displacement Mapping (Bump Mapping na steroidih) ter kar 16-kratno celozaslonsko mehčanje robov. Najbrž se že vsi sprašujemo, če bo izpolnila naša pričakovanja ter dala malo vetra nVidii......

7 komentarjev

Ali Matrox resnično načrtuje G1000?

Reactor Critical - V zvezi z domnevnim Matroxovim projektom sem na Reactor Critical našel kar nekaj zanimivih podatkov, ki pa na žalost ne razkrijejo dokončno, ali gre za govorice ali pa za prave podatke. No, ker vse skupaj še ni uradno potrjeno, imejmo te podatke bolj za zanimivost kot ne. No, po vseh teh podatkih naj bi Matrox, ki ga poznamo po nekdaj odličnem čipu G400 in po kupu zavoženih projektov ala G600 in G800 delal na čipu s kodnim imenom Parhelia in uradno imenovanim G1000, oziroma Parhelia 512. Čip naj bi bil oh in sploh zmogljiv, saj naj bi v 80 do 90 milijonov tranzistorjev, kolikor naj bi jih bilo v grafičnem procesorju, vdelali:
  • 4 cevovode s po štirimi teksturnimi enotami

  • Podporo DirectX 9 funkcijam, kot so Pixel in Vertex shader druge generacije in ostale

  • 40-bitne barve

  • 512-bitno 2D grafično jedro

  • Podporo AGP 8x

  • Podporo dvojnemu 400 MHz RAMDAC-u

  • Podporo 256-bitnemu pomnilniškemu vodilu

Nekaj je bilo govora tudi o prihajajočih grafičnih karticah, ki naj bi bile osnovane ne podlagi...

5 komentarjev

PowerColor grafična kartica

X-Bit Labs - PowerColor je danes tudi uradno naznanil izid grafične kartice na Nvidia GeForce2 MX400 čipu. Pha. Nič posebnega boste rekli. Saj na tržišču vlada prava poplava MX400 grafičnih kartic. Samo ta je nekaj posebnega. Ima namreč, za razliko od tekmic, DDR SDRAM. CMX2D je ime kartice, ki nosi 32MB DDR SDRAM-a, 64bit-no pomnilniško vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 366MHz. Poleg standardnega modela (CMX2D) se bo dalo kupiti tudi takega s TV-Out izhodom (CMX2D-TV). V paketu boste poleg kartice našli še program, za predvajanje DVD filmov in igrico Unreal.
Čudno se mi pa zdi, da dajo na tako dober RAM, samo 64bit-no pomnilniško vodilo. Res je, da DDR kompenzira za izgubo, samo zakaj potem dajejo dražji DDR SDRAM, ko potem vse pokvarijo z pomnilniškim vodilom? No ja. Oni že vejo.

4 komentarji