»

Računalnik za 15 funtov

BBC - David Braben in nekaj sodelavcev je v Veliki Britaniji razvilo računalnik, ki po zunanjem videzu spominja na odslužene ostanke iz servisa elektronike, a videz vara. Predstavili so projekt Raspberry Pi, ki na majhnem integriranem vezju skriva delujoč računalnik. Na enem koncu ima USB-priključek za tipkovnico, na drugem HDMI-izhod za zaslon, poganja pa ga procesor ARM.

Vanj o stlačili procesor ARM11 s 700 MHz, 128 MB pomnilnika in dovolj zmogljivo grafiko za OpenGL ES 2.0, ki zmore ločljivost 1080p. Na njem kakopak tečejo distribucije Linuxa, še najraje Ubuntu. Cena: malenkost, 15 funtov.

Računalnik bo omogočal brskanje po spletu, poganjanje pisarniških aplikacij in programiranje, kar je...

100 komentarjev

Znanstveniki odkrili pojoči ledenik

ABC News - Merilni inštrumenti lahko zaznajo marsikaj, česar človeški sluh in vid ne moreta, pred časom je spletni časopis New Scientist recimo poročal o melodiji iz peščenih sipin, sedaj so raziskovalci odkrili zvok, ki ga je zaigral ledenik. Po poročanju ABC News naj bi naprave, ki merijo gibanje ledu na Antarktiki, zaznale zvočno valovanje s frekvenco ~0.5 Hz, nezaznavno za človeško uho. Znanstvenica Vera Schlindwein pravi, da se je podoben dogodek že zgodil leta 2002, ko naj bi zvok bil podoben efektom iz...

50 komentarjev

Naredite sobo tišjo

New Scientist - Vas moti vaš glasen računalnik (predvsem močni hladilniki, diski,..)? Bi ga radi naredili tišjega? Bi radi stišali kar vse zunanje moteče vire zvoka? Potem je Silence machine prava stvar za vas. Na univerzi Huddersfield v Veliki Britaniji so iznašlii napravo, ki jo vgradite v računalnik, in ta stvar naj bi potem te glasne zvoke od hladilnika izničevala z oddajo zvokov, ki bi uničile zvočno valovanje s pomočjo interference.Stvar sicer že uporabljajo na letalih, vendar tisto so bili le poskusi, sedaj pa je to prišlo tudi v komercialno prodajo. Ker pa so to prvi modeli bo stvar strašno draga. Normalni model bo stal okoli 10.000 funtov, manjši, ki pa ne bo toliko kvaliteten, pa okoli 1.000 funtov.

Več tukaj.

3 komentarji

FireWire kartica iz ATIja

Hartware.net - Kot je že 3dfx poskušal z proizvodnjo še drugih komponent, kot samo grafične kartice (TV tunerji), poskuša sedaj tudi ATI svojo srečo z novostmi na tem področju. ATI se je tako usmeril bolj v proizvodnjo kartic, s katerimi je možno obdelovanje DV posnetkov. Tako lahko že od junija v ZDA dobimo DV Wonder kartico (le ta bo v začetku septembra dobavljiva tudi v Evropi). Kartica vsebuje 3 FW priključke in za ceno okoli 130Dem dobimo še kabel in software za obdelovanje naših posnetkov (VideoStudio 5.0). Sigurno je kartica vredna nakupa, saj osnovnih plošč z USB 2.0 ne bo še tako hitro. FW omogoča prenos 400MBit/s (50MB) medtem ko USB 2.0 omogoča še nekaj več in sicer 480MBit/60MB.

1 komentar