»

OpenOffice konferenca, zaključek

Slo-Tech - Po treh neprespanih nočeh se je konferenca razvijalcev OpenOffice v Kopru končala z okroglo mizo kjer je predstavnik Sun Microsystems opozoril na včerajšnjo izjavo podjetja, da se uradno odpovedujejo kakršnim koli patentnim tožbam, v katerikoli državi proti katerikoli implementaciji zapisa OpenDocument.

In zapuščina konference? Poleg nepozabnih spominov udeležencev in izida OpenOffice 2.0rc1 je pipina medijska ekipa poskrbela, da bo dogodek pustil trajno internetno sled. Poleg vseh predavanj smo na spletu objavili še intervjuje s pomembnimi osebnostmi. Ker je potrebno pretvoriti še nekaj kaset, se bo zbirka v prihodnjih urah še dopolnjevala. Medijsko poročanje pa so...

15 komentarjev

Sun Java Desktop System 2 na poti

OSNews - Po besedah Curtisa Sasakija, Sunovega podpredsednika za namizne rešitve, bo Sun Microsystems na konferenci Desktop Linux Summit v San Diegu naznanil izid drugega Java Desktop Systema, ki se bo zgodil prvi teden v maju. Najpomembnejše novosti lahko pričakujemo na področju upravljanja sistemov, kar pomeni, da bodo lahko stranke oddaljeno nameščale, nastavljale, nadgrajevale in vzdrževale namizne sisteme. Podrobnosti bodo znane na konferenci, Sun pa je že zdaj ponosen na 21 pogodb, ki jih je sklenil z izdelovalci OEM na področju prodaje izdelkov, ki konkurirajo namiznim rešitvam Microsofota. Klik!

0 komentarjev

Sun razkriva podrobnosti namizja treh razsežnosti

OSNews - Sun Microsystems utegne kmalu postaviti novo prelomnico v evoluciji računalniškega namizja. Njihovi predstaviniki so namreč na nedavni konferenci Linux World v okviru projekta Looking Glass prvič javno demonstrirali namizje v treh razsežnostih. Zanimivo je, da je odprtokodno in zaenkrat teče samo na Linuxu, povsem logično pa, da je napisano v Javi. Glavna prednost 3D namizja, ki naj bi izšlo že v roku naslednjega leta, je v tem, da omogoča razporeditev elementov v prostor na različne nivoje, kjer jih lahko uporabnik obrača v obsegu 360°. Klik!

Kot vse kaže, bo končna različica ustvarjena s pomočjo Jave 1.5, saj je že izšla njena prva beta različica. Klik!

40 komentarjev

Java Desktop System

Privzeto namizje

Linux.com - Sun Microsystems je v uvodnih trenutkih vsakoletne konference SunNetwork uradno predstavil Java Desktop System, na Linuxu temelječe poslovno namizje z zbirko orodij, ki je del projekta s kodnim imenom "Mad Hatter". Operacijski sistem je v osnovi SuSE Linux 8.2 s prilagojenim namiznim okoljem GNOME 2.2, med drugim pa vsebuje tudi novo pisarniško zbrko StarOffice 7, brskalnik Mozilla 1.4, poštni odjemalec Evolution 1.4 in seveda Java 2 Platform Standard Edition 1.4.2 s podporo za izgled v slogu namiznega okolja GNOME. Java Desktop System bo na voljo decembra in bo skupaj s podporo s strani Suna stal 100 USD za posamezno namizje na leto. Kot del Java Enterprise desktopa bo zanj potrebno...

5 komentarjev

Projekt Mad Hatter se predstavi

OSNews - Podjetje Sun Microsystems se pripravlja na izdajo prvih sadov projekta Mad Hatter, s katerim želi izdelati sodoben namizni računalnik oz. delovno postajo, katerega glavna odlika bo nizka cena. Podrobnosti o strojni opremi še niso znane, že precej časa pa je jasno, da bo Mad Hatter uporabljal operacijski sistem Linux. Sprva je bil v igri Red Hat, na kar še vedno spominja ime projekta, pred kratkim pa se je Sun Microsystems s podjetjem SuSE dogovoril, da bodo uporabili njihovo distribucijo Linuxa, vendar po vsej verjetnosti pod svojo blagovno znamko. Zdaj je to toliko bolj očitno, saj so v javnost pricurjale prve uradne informacije o Mad Hatterja s slikami, iz katerih je jasno videti, da je Sun Linux "vzel v svoje roke".

Sun je projekt Mad Hatter ustvaril z namenom, da bi obstoječim strankam, ki so želele drag operacijski sistem Sun Solaris zamenjati z Linuxom, zagotovil sodobno, a poceni namizno rešitev, in tako ohranil lastne stranke. Sedaj je projekt dobil nove razsežnosti,...

13 komentarjev

Microsoft bo moral prilagati Sunovo Javo

The Register - Sun je dobil še eno pravno bitko: sodišče je Microsoftu odredilo, da mora namesto svoje verzije Jave izdelkom prilagati izvirno, Sun-ovo. Odredba sicer ni trajna, saj velja le v času trajanja sojenja. Sun se seveda trudi, da bi bilo temu tako tudi po koncu sojenja -- poleg tega pa si želijo še odškodnine za pretekli čas, ko je bila svetu široko ponujana pankrstka verzija Jave [>:D]. Klik!

Sodnik Judge Motz pa je med zaslišanjem podal zanimivo tezo, da se v kapitalizmu ne vrti vse le okoli denarja, ampak ima velik pomen tudi ponos izdelka. Nimam česa reči -- trditev mi je smiselnostno všečna.

6 komentarjev

Microsoft Visual J# .Net

ZDNet - Billy-evo podjetje je izdalo orodje VJ#.Net, s katerimi je razvijalcem omogočeno pisanje programov v javi, ki pa delujejo zgolj in le na platformi .Net ter v povezavi s sistemom (politiko?) Web Services. Orodje je lastnikom Visual Studia .Net na voljo zastonj, v oškatelnih verzijah pa bo na voljo čez nekaj tednov. Klik!

Sun se seveda 'buni', saj se s tem izgublja glavna prednost Jave, torej poganjabilnost na vseh mogočih napravah, ki javo podpirajo. Microsoft trdi, da se je s tem znebil obveznosti do plačevanja licenčnin (roko na srce, če bi Sun vodil malce drugačno politiko glede jave, bi bila slednja veliko bolj uporabljana kot je), pričakujejo pa, da bo v roku leta dni okoli 15 % jave spisane s pomočjo orodja J#.

3 komentarji

Sun predstavlja: Java Games Profile

SUN - Na zadnji konferenci razvijalcev programske opreme, točneje iger, ki se je odvijala med 19. in 23. tega meseca v Kaliforniji, je Sun Microsystems predstavil t.i. white paper, kjer je razkril podrobnosti o svojem projektu, Java Games Profile imenovanem. In kaj je njihov glavni cilj? S pomočjo Jave razviti plošček, katerega bo mogoče poganjati na PS2, X-Boxu, Windowsih ter celo Linuxu. Sun se razpiše. Pa še poročilo iz konference.

1 komentar