»

Pekel zmrzuje - Microsoft in GPL

Slo-Tech - Naša zvesta pisca novic sta pripravila, dva nasprotna pogleda na isto zgodbo. V znak nepristranskosti Slo-Techa objavljamo oba pogleda. Sami presodite kateri vam osebno bolj ustreza.

Prvi pogled:
Da bi Microsoft odprl izvorno kodo vseh svojih izdelkov je trenutno možno le v sanjah, a vseeno morda delajo korake proti temu cilju. Pred približno tremi tedni smo poročali o načinu, ki uporabnikom netbookov in ostalih računalnikov, ki nimajo optičnega pogona, omogoča namestitev Windows 7 s pomočjo USB ključka. Za njih je Microsoft pripravil poseben program, ki je elektronsko različico Windows 7, prenešeno z Microsoft Store, namestil na DVD plošček kot varnostno kopijo oz. USB ključek ter ga pripravil za inštalacijo.

Nekaj uporabnikov, ki si je program ogledalo podrobneje, je ugotovilo, da orodje pravzaprav vsebuje precejšen del kode iz programa, izdanega pod licenco GPL. Ta dovoljuje ponovno uporabo kode, a le v prav tako odprtokodnih programih, izdanih pod licenco GPL. Pri Microsoftu...

16 komentarjev

Qt pod LGPL

Slo-Tech - Finsko podjetje QtSoftware (bolje znano pod Trolltech), ki ga je pred kratkim kupila Nokia, je nepričakovano najavilo, da bo nova različica odprtokodne knjižnice Qt na voljo pod licenco LGPL.

Qt je dobro poznana večplatformna C++ knjižnica, ki je temelj odprtokodnega namizja KDE, KOffice, GoogleEarth, Skype, Adobe Photo album in še mnogo drugih projektov. Za knjižnico obstaja tudi vmesnik za Javo - Jambi, Python, Ruby in vrsto drugih programskih jezikov. Poleg namiznih računalnikov teče tudi na prenosnih napravah z Embedded Linux, Windows CE in mobilnih telefonih.

Do sedaj je bil Qt licenciran pod dvema licencama - GPL, kar omogoča razvoj le odprtokodnih aplikacij licenciranih pod isto licenco - in komercialno, kar omogoča tudi razvoj zaprtih aplikacij. Podjetje se je financiralo izključno s prodajo komercialnih...

54 komentarjev

Po XFree86 težave še za Apache

Slashdot - Po tem ko se je več različnih distribucij odločila ali se še odloča o umiku najnovejšega XFree86 zaradi spremembe licenčne pogodbe, se zdaj nekaj podobnega lahko zgodi tudi Apache-ju, spet zaradi neujemanja z GPL. Nova, druga verzija licence, bo v uporabi v vseh Apachejevih projektih, med najbolj popularnimi pa so različne knjižice Jave in internetni strežnik. Nova licenca je postala nekompatibilna z obstoječo GPL, zaradi dovoljevanja vsebin, ki so avtorsko zaščitene, kljub veliki verjetnosti, da bo podobne spremembe doživela tudi licenca GPL v naslednji, tretji različici. Za več informacij, odklikajte sem.

2 komentarja

Igrator™

LAN Party - Se vam redno dogaja, da si med divjim igranjem Counterstrikea uspete zavozlati prste? Ali pa ste svojo ubogo tipkovnico razžagali le zato, da se med besnim nabijanjem Warcrafta3 ne bi utopili v morju nepotrebnih tipk? V kolikor sodite med osebke te vrste, bo za vas bržkone kar pravšnja nova stvaritev iz Thrustmastrovih logov, Tactical Board imenovana. Za vas so jo stestirali na Lanparty.com. Torej, ako želite izvedeti, če vam dotična napravica res lahko odpre nova obzorja (osebno vam sicer v tem primeru raje svetujem sprehod po naravi [:D]), klik!

4 komentarji

Stara ljubezen zlepa ne zarjavi

Slashdot - Zgornji stavek najbrž vsi dobro poznate. A tokrat ne bo govora o neračunalniških temah, ampak o starih računalniških igrah, ki so se marsikomu za vedno zapisale v spomin. Nekaterim celo tako zelo, da si jih po približno desetih leti zaželijo zapet igrati. A glej ga zlomka, igra niti slučajno ni več taka, kakršno si je človek ohranil v spominu, saj oči navajene sodobnega 3D pospeševanja le stežka prebavljajo blede teksture, ogromne kvadrate ali še kaj hujšega. No, tisti, ki ste svojo igričarsko bero začeli z legendarnim Quakom 1, se lahko brez skrbi podate na ponovno preigravanje (če vam seveda to paše [:)]), saj so na tej strani spisali dodatek, ki legendarno, a iz grafičnega stališča zastarelo igro oplemeniti z novejšimi grafičnimi tehnologijami. Dodatek naj bi deloval celo na demo različici, za poganjanje pa boste potrebovali GeForca ali Radeona.

0 komentarjev

NVmaxa ne bo več

Guru 3D - Vsi tisti, ki ste svoj čas občudovali delo programerjev, ki so marsikatero svojo prosto urico namenili razvijanju programa NVmax, ki je omogočal nastavljanje, oziroma tweakanje Nvidiinih kartic, boste gotovo razočarani ob branju te novice, saj vam moram na žalost povedati, da novih različic NVmax-a ne bo več, saj se bo avtor raje usmeril k drugim projektom. Zadnja različica je bila po nekaterih podatkih izdana včeraj in si jo lahko snamete iz NVmaxove strani. Da pa nebi bilo vse tako črno, je avtor objavil kodo ter jo dal pod okrilje licence GPL, kar pomeni, da se bo program pod drugim imenom razvijal naprej. Vsaj nekaj :\\ .

1 komentar

Še malo demo scene

Jaz - Na strani Tranzmit imajo precej veliko zbirko raznih 3D demotov in podobne stvari. Demoti so lepo razvrščeni po velikosti od manj kot 1MB pa do tistih več kot 8MB (pa tam do 30MB). Torej za vse, ki so vam taki demoti všeč si jih lahko snamete in ogledate. Za tiste, ki pa jim ni do snemanja z interneta, si pa še vseeno lahko pogledate screen shote.

0 komentarjev