»

NVidia stopa na pota tišine...

X-Bit Labs - NVidiine najnovejše kartice se po sposobnostih popolnoma lepo kosajo z ATi-jevimi predstavniki, vendar pa nVidiini modeli pri svojem delovanju generirajo ogromno toplote, posledica tega pa je hlajenje, zaradi katerega si uporabniki poskušajo zamašiti ušesa. A če bodo še ostali dobavitelji GeForce kartic sledili Gainwardu, si lahko tudi nVidiini uporabniki odmašijo ušesa. Tako je slednji izdal SilentFX PowerPack! Ultra/980 XP Professional, katere verjetno največja prednost pred konkurenčnimi GeForce modeli je pasivno hlajenje.

Tako se pod hladilnim sistemom nahaja GeForce FX5700 s hitrostjo GPU 425 MHz ter 256 MB pomnilnika na 550 MHz, vse skupaj pa poleg AGP reže zasede še eno razširitveno vodilo. Na kartici se nahaja tudi VIVO...

2 komentarja

ECS s SiS Xabre600 čipom

X-Bit Labs - Poročali smo že o predstavitvi Xabre600 grafičnega procesorja, ki jo je podjetje SiS izvedlo nedavno (natančneje 25. novembra). No, podjetja so očitno to rešitev pograbila in tako smo danes dočakali še eno kartico na omenjenem čipu. Podjetje ECS je namreč predstavilo svojo kartico, ki tiktaka pri 275/600 MHz (GPU, DDR RAM) in ima na sebi 64 MB pomnilnika. Klik!

0 komentarjev

RV250 bo Radeon 9000?

Reactor Critical - Na Reactor Criticalu, ki boj najbrž postala ena izmed meni najbolj priljubljenih strani, so nanizali nekaj zelo zanimivih podatkov o najnovejših karticah, ki bodo zgrajene okoli čipa RV250, oziroma čipa Radeon 9000, kakor naj bi se košček silicija imenoval. Glede na podatke, ki pa zaenkrat še niso uradni, naj bi proizvajalci izdelovali kar štiri različice kartic na tem procesorju, ki se bodo razlikovale po frekvenci in lastnostih pomnilnika in frekvenci grafičnega čipa. Kartice (verjetno ATI-jeve različice) bodo sledeče:
  • RADEON 9000 bo opremljena s 300 MHz RV250 čipom in 64 MB 3.3 ns DDR SDRAM pomnilnika, ki bo deloval s frekvenco 600 MHz.

  • RADEON 9000LE bo opremljena z 275 MHz RV250 čipom in prav tako 64 MB pomnilnika DDR SDRAM, ki pa bo tu 4 nanosekundni in bo deloval s frekvenco 500 MHz.

  • RADEON 9000LE (?) bo še ena kartica, ki bo opremljena s procesorjem RV250, ki bo tokrat deloval z malce nižjo frekvenco 250 MHz in 64 MB 5 nanosekundnega 400 MHz pomnilnika DDR SDRAM.

  • ...

0 komentarjev

Nov ATIjev čip

X-Bit Labs - ATI naj bi izdal čip z kodnim imenom RV280, ki bo v bistvu RV250 s podporo AGP 8x. Zakaj ATI te podpore ni dodal že v RV250, ni jasno - uradna ATIjeva razlaga je, da je AGP 8x še premlad, da bi že sedaj podprli ta standard. Zato je tudi začetek prodaje tega čipa načrtovan šele za Q4 tega leta.

2 komentarja

Mitsumi predstavlja DW-7800TE

CDRLabs - Mitsumi je na Cebitu predstavil novo DVD+RW enoto DW7800TE, s katero bomo po napovedih lahko pisali na DVD medije z 2.4x hitrostjo, poleg tega pa tudi 40x pisali (ter brali) CD-R-je in s kar z 20-kratno hitrostjo prepisovali standardne CD/RW medije. Enota sama bo sebi ne izgleda nič posebnega toda lastnosti so prav zanimive. Edino kar lahko moti je Mistumijeva slaba lastnost - kvaliteta. Bomo videli. Za kratek opis pojdite sem, če pa imate slučajno željo po poročilu iz Cebita v Japonskem (!) jeziku, kjer je tudi malo več napisanega o novi enoti pa kliknite semkaj.

12 komentarjev

Prihajajo 128 MB grafične kartice!

X-Bit Labs - Če odmislimo profesionalne rešitve, nismo že od Voodoo 6000 videli kartice z več kot 64 MB pomnilnika. Tradicijo pa utegne v kratkem prekiniti podjetje Gainward, ki je znano po svojih karticah Golden Sample. Inženirji tega tajvanskega podjetja so se odločili, da bodo eno izmed kartic opremili s kar 128 MB pomnilnika in jo poimenovali GeForce3 PowerPack!!! Ti/500 "JUMBO" "Golden Sample". Kljub obetajočemu delu imena "Ti/500", pa kartica ne bo bazirala na Ti500 (zvit marketinški trik), ampak na šibkejšemu Ti200. Ker bo kartica namenjena navijalcem, bodo dostopni časi do pomnilnika znašali samo 4 ns, prisotni pa bodo še dodatki v obliki kompozitnega in S-video izhoda za TV. Posebnost bo še Enhanced Mode mostiček, s katerim bomo lahko omogočili kar za 25 % povečanje zmogljivosti. Gainward zagotavlja, da se delovanje v tem načinu ne bo odražalo v pomanjkanju stabilnosti.
Ker pa vse dobrote stanejo, kartica ne bo ravno poceni, saj bomo morali zanjo odšteti kar 270 $. ...

0 komentarjev

Ati znova marca

X-Bit Labs - Atijev novi čip RV250 naj bi po neuradnih podatkih izšel marca naslednje leto. Specifikacije na kratko:
- 0,15 mikronov;
- 4 cevovodi;
- 300 - 350 MHz ura procesorja;
- DDR ali SDR pomnilnik pri 230 oziroma 300 MHzjih;
- in nove/stare funkcije: HyperZ II in TrueForm enota, FSAA, Vertex Shader, HydraVision ter DirectX 8.1.

5 komentarjev

1000$ za računalnik s P4?

The Duke Of URL - The Duke Of URL ugotavlja, da sestavljeni računalniki z vgrajenim Pentium 4 procesorjem niti niso več tako dragi. Ko smo še pred časom vtikali računala s P4 v rang dragih računalnikov, je njim uspelo sestaviti popolnoma delujočo kišto za $999. V njej se poti Pentium 4 pri gigahercu in pol, sparjen je s (borih) 128 MB pomnilnika, v njem se vrti 30 gigabajtni IBMov ATA100 disk, Geforce MX, SB Live,... Cena končnega sestavljenega sistema z nameščenim, pozor, Red Hatom 7.1. Ta računalnik so primerjali z AMD Athlonom 1.2 GHz s 256 MB pomnilnika, kar nekako ustreza istemu cenovnemu razredu ter prišli do zaključkov. Da pa vam ne bom pokvaril vseh užitkov ob branju tega ne tako obsežnega primerjalnega testa, si na povezavo kar veselo kliknite. Jasno je, da se bo Pentium 4 iz dneva v dan prodajal vse bolje. Problem je AMDjev že na prodajnih policah stoječi odgovor - Athlon 4, ki ima v svojo prid še eno prednost - podporo multiprocesiranju. Vojna bo še dolga, vam zagotavljam ....

3 komentarji

ATI R300 -> Radeon 3?

The inquirer - Čeprav o Radeonu 2 ni ne duha ne sluha, ATI pospešeno dela na t.i. R300 čipu. R300 čip bi utegnil biti Radeon 3. Čeprav je do Radeona 3 še daleč, so na The Inquirer že dobili specifikacije tega precej skrivnostnega čipa. Radeon 3 naj bo deloval pri frekvenci 350 Mhz, narejen pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Izdelovali ga bodo v TSMC ali UMC. Podpiral bo podpiral do 256 MB pomnilnika, do njega pa bo dostopal po 128 bitnem vodilu. Podprt bo tako DDR RAM, kot tudi počasnejši SDRAM. Čip bo tudi DirectX kompatibilen, zmogel pa bo obdelati do 75 milijonov trikotnikov na sekundo, tako da se za prihodnost ne gre bati. Razvoj Radeona 3 bo končan nekje konec leta, v proizvodnjo pa ga bodo poslali spomladi/poleti leta 2002. Več podatkov o R300 (Redeonu 3) najdete tukaj.

3 komentarji

1.7 GHz Pentium 4 že naprodaj!

Tom's Hardware - In sicer v Singapurju. Cena se giblje od $1,439 za različico z 128 MB pomnilnika, pa do $1,639 za različico z 256 MB pomnilnika, ki je seveda v obeh primerih Rambusov. Res, da je to po frekvenci trenutno najhitrejši procesor na trgu, kljub temu pa me zanima, kdo je dobesedno tako nor, da bi samo za procesor in pomnilnik (samo 256 MB) odštel 375 tisoč tolarjev! Prav tako ne vidim smisla v izdajanju novih Peniumov 4. Dosti bolje bi bilo znižati cene in stroške proizvodnje sedanjim Pentiumom 3, saj za celo nižjo ceno dobite AMDjevega Thuderbirda 1333 MHz kot pa Intelovega Pentiuma 3 1000 MHz. No ja, malo pozno, a vseeno, hvala A.L.T. .

9 komentarjev