»

Primerjava dveh P4 platform

AMD World - Kot sem že omenil, so 0.13 mikronski Pentiumi4 povzročili pravo navijaško mrzlico med številnimi uporabniki, ki so si po dolgem času mizernih navijanj lahko zopet dali duška. Seveda pa je prišlo do manjše zmede, saj so se z navijalsko mrzlico P4 pojavili tudi različni chipseti. Če ste se tudi vi odločili navijati 0.13 mikronske Pentiume, a ne veste kateri nabor/ploščo bi izbrali za kar najboljši overclock, potem vam bo gotovo pomagal ta test, v katerem so primerjali ploščo MSI 645E Max2-LRU (SIS645DX nabor) in EpoX 4BDA2+ (i845D nabor). Test je dolg kar 7 strani, če pa se vam ne da prebijati skozi besedilo in hočete izvedeti le bistvo, pa vam lahko povem, da MSI-jeva plošča na SIS645DX ponuja boljšo zmogljivost in več dodatkov, Epoxova pa je bolj skromna, vendar lahko z njo dosežemo boljši rezultat v navijanju.

0 komentarjev

Par plošč za Pentiuma 4

AMD World - Na AMD World so si ogledali dve plošči, namenjeni za Intelov Pentium 4. Prva je MSIjeva MSI 654E Max2-LRU, na kateri je SIS645DX severni in SIS961B južni most, podpira ATA 66/100/133, priklop diskov ter doega 533 MB/sec prenose med severnim ter južnim mostom. Nenazadnje ima podporo PC2700 DDR SDRAMu.

Druga plošča, EPOXova EPOX 4BDA2+ ima Intelovo čipovje in sicer i845D, ki podpira PC2100 DDR SDRAM.

Več o ploščah, kako se obneseta in predvsem o njunih navijaških sposobnostih, pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Plošča za Pentium IV + DDR.

Overclocked Cafe - EPoX EP-4BDA2+ je EPoXova rešitev za vse, ki si želijo Pentium 4 sistem, a nočejo kupovati dražjega RAMBUS pomnilnika. Testirali so jo na Overclocked Cafe, test pa se nahaja na tem naslovu. Na plošči sami se nahajajo standardne pritikline, ki jim družbo dela še integrirana zvočna kartica. Sedaj pa še nekaj o zanimivejših, vsaj za vse navijače, aspektih plošče. V tej kategoriji imamo nastavljanje CPU voltaže in zunanje frekvence prek BIOSa, nastavitev AGP voltaže iz BIOSa, nastavljanje napetosti na pomnilniku s pomočjo mostičkov in pa asinhron prenos podatkov med PCI in FSBjem.

3 komentarji

EPoX 8KHA+ ni v skladu z ATX?

HardOCP - Skladno z izdajo VisionTekovega Ti4600 so se pojavila množična negodovanja testerjev, saj naj bi kondenzatorji na grafični ob vsaditvi plošče v AGP režo trčili s kondenzatorji osnovne plošče. To se, ako bi oba proizvajalca upoštevala vse standarde, naj nikakor ne bi smelo zgoditi. Na Hard|OCP so se lotili množičnega preiskovanja ter ugotovili, da EPoXova zelo priljubljena plošča ni v skladu z ATX2 standardom ter da višina upornikov za nekaj milimetrov presega dovoljeno mejo. Rešitve problema? V vsakem primeru bo EPoX moral kondenzatorje na plošči zamenjati za nižje ali pa jih premakniti, saj lahko v primeru nezamenjave to pusti kar konkretno črno piko na ugledu podjetja. Računalniških standardov se je treba držati in pika. Sicer pa za Slovenijo to ni aktualno, saj naj bi končna inačica VisionTekovega Ti4600 vsebovala drugače razporejene kondenzatorje. Bomo že še videli :D....

2 komentarja

Epox EP-4BDA2+

Epox - Epoxova osnovna plošča EP-4BDA2+ podpira procesorje Intel Pentium 4. Vsebuje Intel 845 AGPset, ima dva integrirana USB priključka, podpira pa jih štiri. Ima integrirano zvočno kartico AC '97, kar je pri Epoxovih ploščah že stalnica. Drži tudi podporo standardu ATA133, na plošči na me manjka tudi RAID. Na njej sta dve DIMM reži za DDR PC2100 pomnilnik. Najdemo tudi šest PCI rež, eno CNR in eno AGP režo.

0 komentarjev

Shuttle AV40/R

Overclocked Cafe - Intel ljudstva od predstavitve naborov 440BX ter 815 nekako ni več preveč navduševal. Čipovja so bila preprosto prepočasna, pa čeprav sicer dokaj solidna, zelo nepriljubljena. To se je spremenilo z dodano podporo pomnilniškim čokoladicam DDR, ki jih je pridno izrabljal AMD. Prav tako pa so pri VIA prestavili svoj nabor, P4X266 (southbridge VT8233), Shuttle pa na tem čipovju temelječo ploščo.

Test plate so izvedli na Overclocked Cafe-ju, ugotovili pa so 'le', da je plošča izjemno dobra: hitra, stabilna, navijaču prijazna, z nemalo bonbončki. Ocena 98 % to nekako dokazuje... Klik! ...

4 komentarji