»

SiS Xabre drugič

Reactor Critical - Še ena (in tokrat zadnja) novica glede SiS Xabre procesorjev se tokrat nanaša na njihovo označevanje. SiS naj bi čipe Xabre izdeloval v štirih različicah:
  • Xabre Lite - Xabre 80. Podpiral bo vodilo AGP 4x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 200 MHz.

  • Xabre Real - Xabre 200. Podpiral bo vodilo AGP 8x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 200 MHz.

  • Xabre PRO - Xabre 400. Podpiral bo vodilo AGP 8x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 250 MHz.

  • Xabre Ultra - Xabre 600. Podpiral bo vodilo AGP 8x in DirectX 8.1. Vseboval bo 4 cevovode s po dvema teksturnima enotama. Čip bo deloval s frekvenco 300 MHz.

Opomba: prvo ime je ime grafične kartice, drugo ime je ime grafičnega čipa.

3 komentarji

Sun osvaja z novostmi

SUN - Podjetje Sun ni poznano samo po Javi in že skorajda legendarnem operacijskem sistemu Solaris, ampak tudi po zelo dobrih grafičnih karticah in odličnih delovnih postajah, na katere je lahko vsak lastnik ponosen. Pred kratkim so bogati ponudbi dodali še novo delovno postajo z imenom Sun Blade 2000. Delovna postaja se lahko pohvali z najnovejšo tehnologijo, ki jo predstavljata dva 900 ali 1050 MHz procesorja UltraSparc III in kup koristnih dodatkov. Procesorja si lahko pomagata tudi z do 8 GB pomnilnika in do 146 GB diskovnega prostora, kolikor ga računalnik podpira. Vključena je tudi podpora raznim zunanjim enotam, kot so bralniki kaset za arhiviranje podatkov, optične enote in disketniki. Za kartice bo poskrbelo zmogljivo vodilo PCI, za druge naprave pa še vodilo USB in Firewire. Postaja pa je pripravljena na delovanje s široko paleto Sunovih grafičnih kartic. Več o Bladu izveste tukaj.

0 komentarjev

Kartice z GF4 MX tudi za vodilo PCI

X-Bit Labs - PCI vsaj na PC-jih ni bil nikoli pretirano priljubljen kot vodilo za zahtevne grafične kartice, saj je imel za kaj takega vedno premajhno prepustnost. Če so se pomanjkljivosti PCI-ja v dobi Vooodoojev 2 še nekako tolerirale, danes kaj takega preprosto ni več mogoče, saj je AGP mnogo boljši. Vendar čeprav ima danes vsak napreden računalnik že vodilo AGP, pa se še vedno najde kakšen primerek, ki reže za to vodilo nima. No, za vse tiste, ki spadate med nesrečne lastnike osiromašenega računala in si na vse način želite GeForca 4 MX, se ne sekirajte preveč, saj podjetje PNY Technologies načrtuje kartico PCI s čipom GeForce4 MX 420. Grafični procesor bo deloval s frekvenco 250 MHz, 64 MB SDRAM-a pa z malce nižjimi 166 MHz. Prisoten bo tudi TV izhod, proizvajalec pa obljublja, da kartica ne bo presegla cene 150 €. Po mojem še vedno preveč, glede na to, da čip zaradi omejitev vodila PCI ne bo mogel pokazati svoje prave moči....

0 komentarjev

Z ATI-jevimi čipi tudi Gigabyte

X-Bit Labs - Gigabyte poznamo kot enega izmed največjih in najboljših proizvajalcev matičnih plošč, ki pa že dalj časa vzdržujejo tudi svoj program grafičnih kartic. Tudi Gigabytovci so bili dolgo časa zvesti Nvidii, zadnje čase pa se vse bolj ogrevajo za ATI-jeve čipe. Tako bodo v kratkem začeli prodajati kartica na čipih ATI RADEON 7500, RADEON 7000 in Rage128 pro:
  • AR64S-H bo kartica, ki bo opremljena z Radeonom 7500LE in bo podprta s 64 MB običajnega pomnilnika SDRAM. Grafični čip bo deloval s frekvenco 250 MHz, pomnilnik pa z malce nižjimi 183 MHz. Manjkali ne bodi niti izhodi D-Sub, DVI in TV. Ker je Gigabyte navijaško podjetje, bodo na kartici najverjetneje tudi malce bolj napredni hladilniki

  • AV64S-T bo kartica za manj zahtevnem, saj bo zgrajena na podlagi čipa Radeon 7000, ki bo deloval s frekvenco 150 MHz in 64 MB pomnilnika SDRAM, ki bo deloval s frekvenco 150 MHz, vendar pa bo na žalost uporabljal 64 bitno pomnilniško vodilo. Prisoten bo tudi TV-Out

  • AG32S bo rešitev, ki bo namenjena...

1 komentar

Računalnik na kartici PCI

SUN - Računalnike bi si dandanes najverjetneje težko predstavljali brez vodila PCI. Vendar, če se malce poglobimo v razmišljanje, hitro začnemo razmišljati tudi v obratni smeri - ali je mogoče spraviti tudi računalnik na kartico PCI? Sun dokazuje, da je nemogoče mogoče, saj so izdelali prav tak računalnik, ki vsebuje 733 MHz Celeron procesor, podporo 1 GB pomnilnika, 24 bitni grafični čip in 8 GB navideznega diska. Sicer že vidim, kako se nekateri Unixaši slinijo, vendar moram povedati, da je kartica na voljo samo za Sunove delovne postaje in je namenjena poganjanju operacijskih sistemov Windows.

0 komentarjev

Infiniband - vodilo prihodnosti

The inquirer - Ostarelo vodilo ISA je končno šlo v zaslužen pokoj. Ostala so samo AGP, PCI ter CNR in AMR vodila (slednja dva sta za razvoj računalništva manj pomembna). AGP vodilo je namenjeno samo grafičnim karticam, edino splošno vodilo pa je vodilo PCI, ki pa je že kar dolgo časa v uporabi. Čeprav PCI zaenkrat popolnoma zadovolji potrebe povprečnega računalničarja, računalniška podjetja ne spijo na lovorikah. Že dalj čase se namreč razvija vodilo Infiniband, ki naj bi nadomestilo sedanja vodila. Infiniband se je rodil iz vojne med dvema standardoma - Intelovim NGIO, ter IBM-ovim in Compaq-ovim (poleg teh dveh podjetij so sodelovala še druga) Future IO, deloval pa naj bi z začetno hitrostjo 2.5 Gbit/s (govori se tudi o tem, da naj bi Infiniband zmogel hitrosti do 10 Gbit/s). Kljub temu, da bo Infiniband predstavljal resno konkurenco PCI-ju, slednji še ne bo tako kmalu šel na odpad tehnologije. Prve primerke Infiniband vodila naj bi videli nekje v naslednjem letu, kako pa bo stvar izgledala, pa...

0 komentarjev

3D Prophet II MX PCI

Guru 3D - Hercules se je očitno odločil, da bo izdal zelo popularno 3D Prophet II MX kartico tudi na PCI vodilu. PCI verzija je malo večja od svoje predhodnice, ima 5.5ns SDRAM in deluje na PCI vodilu. Zelo zanimiv bo test, ki ga bo v kratkem naredil Guru3d, kjer bo primerjal Hercules-ovo 3D Prophet II MX na AGP 4x vodilu in Hercules-ovo 3D Prophet II MX na PCI vodilu. Kartici naj bi bili (razen po vodilu, seveda) identični. O nadaljevanju vas bom sproti obveščal!

18 komentarjev