»

Kmalu le še 64-bitni procesorji?

X-Bit Labs - Sicer neuradne informacije nakazujejo na to, da bo AMD že v drugem kvartalu naslednjega leta proizvedel več 64-bitnih kot običajnih Athlon XP procesorjev. A to še ni vse. Kot veste bo v prihodnosti vladala precejšnja zmeda glede podnožij in združljivosti AMDjevih procesorjev z ostalo opremo. Verjetno bo družino Athlonov 64 sestavljalo kar 5 različnih pakiranj procesorjev (kar tri različna podnožja), v bistvu pa se bodo razlikovali v podpori eno- oziroma dvo-kanalnemu pomnilniku in tehnologiji izdelave (0,13 ali 0,09 mikronov). Prav tako pa bodo tu še "stari" Athloni XP na starih in novih podnožjih. Tisti, ki vas zanimajo podrobnosti si oglejte ugibanja na X-bit labs.

7 komentarjev

AMD znižuje ceno Bartonom

AMD Zone - Po padcu cen AMDjevih procesorjev s Throughbred jedrom se je podobno pripetilo tudi novejšim procesorjem z jedrom, imenovanim Barton, ki imajo 512 kilobajtov drugostopenjskega predpomnilnika, za razliko od ostalih Athlonov XP, ki ga imajo pol manj. Kot poroča AMD Zone naj bi nas po novem Barton 2800+ olajšal za 232, Barton 3000+ pa za 335 ameriških dolarjev, medtem ko Barton 2500+ še čaka na pocenitev. Cene AMDjevih procesorjev danes.

3 komentarji

Na zahodu nič novega

več strani - No, skoraj nič, izšel je namreč procesor AMD Athlon MP 2100+, ki je praktično enak Athlonu XP, le da ima MP bit nastavljen na 1, kar mu omogoča, da brez težav deluje v dvoprocesorskih sistemih na dual-CPU ploščah. Druga novost je pa mobilni Duron 1300, grajen na jedru Morgan. Radujte se, ako se hočete [:D]. Klik!

Dodatek, 18:30 - Test novega Athlona MP 2100+ si lahko preberete tudi na AnandTechu, kjer so ga primerjali s strežniško konkurenčnim Xeonom 2.4 GHz. Klik!

0 komentarjev

Northwood B prihaja v trgovine

več strani - Intel je pred kratkim izdal nove Pentiume4, kodno imenovane Northwood B. Kot gotovo že veste, se ti procesorji ne razlikujejo bistveno od njihovih predhodnikov Northwoodov A. Razlikujejo se le po frekvenci vodila, saj novi Northwoodi sedaj uporabljajo 533 MHz vodilo (133 MHz*4), kar jim omogoča tudi do 4.2 GB/s prepustnosti. Istočasno je Intel izdal tudi posodobljen nabor i850E, ki naj bi podpiral tudi najnovejši PC1066 RDRAM, o katerem pa ni ne duha ne sluha. Novi procesorji bodo na voljo v 2.26, 2.4 in 2.53 GHz različicah. Ali bomo nove Northwoode navijali tudi tako uspešno kot stare pa bo pokazal čas. Testi: Skratka bere za celo deževno popoldne [:D].

4 komentarji

Bo Intel izdal Pentium IV 2.4 GHz naslednji teden?

X-Bit Labs - Kot se mogoče še spomnite, je bil datum splavitve najhitrejšega Pentiuma IV štirinajsti april, sedaj pa kar nekaj virov sporoča, da naj bi se to zgodilo že sedmega. 14. aprila naj bi se kanila zgoditi tudi pocenitev - bo tudi ta prestavljena? Hm, zanima me, če ima ta prestavitev kaj opraviti z AMDjevo napovedjo, da bo 13. aprila predstavil 0.13 mikronske Athlone XP? Nikoli ne vemo... :D.

No, še nekaj o samem čipu. Zgrajen je v 0.13 mikronski tehnologiji, na začetku jih bodo izdelovali na 200 mm vaferjih, proti koncu aprila pa bodo prešli na večje, 300 mm vaferje. Tako bo to Intelov prvi procesor, ki ga bodo izdelovali na večjih vaferjih.

3 komentarji

Izšel je Athlon 2100+

več strani - Danes je tudi uradno izšel novi AMD Athlon 2100+. Procesor se od ostalih Athlon XP procesorjev ne razlikuje, saj je, tako kot vsa serija, grajen v 0.18 mikronski tehnologiji izdelave. Spremenil se je edino stepping procesorja, in to iz AGOGA, katerega najdemo na 2000+ modelih, v AGOIA. To naj bi posledično pomenilo boljšo kakovost vaferja ter višjo končno frekvenco. Uradno naznanilo AMDja najdete na tej strani. Ako vas pa zanimajo testi, imate na voljo kar celo paleto renomiranih strani: PC Stats, Hot Hardware, The Tech Report, VIA Hardware, AMDMB, AnandTech, SimHQ, TekBug, 3D Velocity, strička Toma in še mnoge druge, ki bodo svoj opis podale na linijo tekom jutrišnjega dne. Moje mnenje o procesorju vas zanima, pravite? 1733 MHz sploh ni slabo, a za tako ceno ga nočem, še posebej zaradi dejstva, da nas čez dober mesec čakajo že nove 0.13 mikronske AMDjeve zverine, Thoroughbredi...

0 komentarjev

Thoroughbred prihaja na naša namizja

The inquirer - Še nekaj iz Inquirerjevih logov: Thoroughbred, AMDjev naslednik Athlona XP, grajen v 0.13 mikronski tehnologiji ter (moje skromno mnenje) procesor, ki bo Intelovega P4 še bolj peljal na malo potrebo, bo izšel dvajsetega marca. Seveda ne gre brez izdaje poslovilnega AMDjevega Athlona XP z oznako 2100+, ki bo tempiran pri 1733 MHz, uradno bo pa izšel 13.3., kar je, seveda po golem naključju, ravno otvoritveni dan CeBita. Blagor tistim, ki procesor dobijo na test ekskluzivno... :D

7 komentarjev

Slo-Tech testiral Athlone XP

Slo-Tech - Še ena v vrsti ekskluziv Slo-Techa! Čast sem imel na test vzeti vso serijo novih AMDjevih zverin, poimenovanih Athlon XP ter jih popeljati na serijo testov, ki pokažejo, kako hitri v resnici so. V testu sem se dotaknil tudi novosti v Palomino jedru ter razlogov, zakaj se je AMD spravil v izdajo še enega jedra, ki temelji na .18 mikronski izdelavi. Sicer pa lahko ta test označim za prvega v tetralogiji člankov o novi seriji. Boste že videli, zakaj .

19 komentarjev