»

Samsung začel proizvajati XDR čipe

Elpidin XDR pomnilniški čip

vir: Expreview.com
Expreview.com - Do sedaj je bila Elpida edina proizvajalka XDR oz. Rambus pomnilniških čipov, saj je nekdanja proizvajalka, Qimonda, zaprla svoje obrate. XDR pomnilniški čipi naj bi v primerjavi z običajnimi, DDR čipi ponujali večjo prepustnost na povezavo (kar zmanjša število kontaktnih pinov oz. spajkalnih točk) ter manjše zakasnitve pri dostopu podatkov. V teoriji se standard sliši dobro, tudi za uporabo v računalniških sistemih in na grafičnih karticah, a je navdušenje proizvajalcev le-teh nekoliko manjše. To je verjetno posledica slabe izkušnje Intela, ki je Rambusov pomnilnik za kratek čas uporabljal v časih Pentium 4. Vseeno ima Rambus oz. proizvajalci čipov po njihovih načrtih dokaj velikega partnerja - XDR pomnilnik...

5 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev

VIA povečala pasovno širino DDR SDRAMa?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja , naj bi VIA na prihajajočih P4X333 čipovjih za Pentium 4 procesorje (PC2700, V-Link/533, AGP 8x), ki naj bi se začelo razvažati že to leto implementirala QBM (Quad Band Memory) arhitekturo. Le ta naj bi "virtualno" povečala pasovno širino DDR SDRAM vodila, brez, da bi vključevala nov spominski kanal. O tem, kako naj bi VIA to izvedla, pa še vedno ni nič konkretnega, le ugibanja. Sigurno se pa RAMBUSu ne piše dobro, saj bo sedaj lahko DDR razpolagal P4 z dovoljšno pasovno širino. Več o tem tu.

0 komentarjev

Spet udarec za Rambus

The Register - Rambus je čisto Ameriško podjetje - tako po značaju, kot po izvoru. Ima pa tudi precej "zanimivo" taktiko, kako izživcirati konkurenco- na sodišču seveda. No, čeprav je Rambus precej prisoten na raznih tožbah proti drugim proizvajalcem, pa ga sodišče ne jemlje preveč resno, saj Rambus po tekočem traku izgublja tožbe. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko je Rambus zahteval zaprtje Micronove tovarne v italijanskem Avezanu, zaradi domnevnega kršenja patentnih pravic. Rambus je zopet zvisel, Micron pa lahko spet nemoteno "štanca" svoje module. Ni kaj Rambus, namesto, da bi denar porabil za napredek pomnilniških tehnologij, ga raje trosiš po sodiščih .

0 komentarjev

Rambus vs. DDR

Ace's Hardware - In ko smo že vsi mislili, da bo v boju med obema dotičnima tehnologijami zmagala druga, so se začele pojavljati težave. Najprej so se pojavile težave na AMD-jevih 760 čipovjih. Nato pa je še NVidia preložila izid svojega čipovja Crush. Sedaj pa se je celo izkazalo, da je Rambus celo cenejši!!! Bitke med Rambusom in DDR-om tako očitno še nebo konec...

2 komentarja

Rambus profitira

X-Bit Labs - Če si mislite, da je z Rambusom kot podjetjem bolj ali manj konec, se krepko motite. S svojim izsiljevanjem so si pridobili kar lep kupček denarja, kar kaže tudi zadnji primer s Hitachijem in NECom. Obe podjetji sta že enkrat podlegli Rambusu in plačali dajatve, potem pa sta se združili v Elpida Memory Inc. ( obratovati bodo začeli januarja 2001 ). Kot novo podjetje pa so Rambusu še enkrat morali izplačati vse dajatve. Neverjetno [:\\].Glede na sedanje stanje pa resno dvomim, da ima Rambus kot podjetje kakšno perspektivno na pomnilniškem trgu, saj jih je DDR SDRAM povozil na celi črti!

0 komentarjev