»

Obletnici

Slo-Tech - Danes mineva deset let od izdaje prve proste različice beta brskalnika Netscape Navigator. CNET News.com je pripravil cel sklop člankov na temo Netscapa, Mozille, Firefoxa in preostanka trga spletnih brskalnikov. Izmed alternativ se trenutno najbolje godi Firefox, ki bi s pridobitvijo vidnejšega deleža utegnil korenito prispevati k izboljšanju "razmer" na enem izmed najpomembnejših softverskih trgov.

Druga slavljenka pa je pisarniška zbirka OpenOffice.org, ki je stara 4 leta. Na današnji dan leta 2000 je namreč podjetje Sun Microsystems odprtokodni skupnosti izdalo izvorno kodo zbirke StarOffice.

Še na mnoge procente!

20 komentarjev

StarOffice 7

Linux.com - Izšel je StarOffice 7, pisarniška zbirka, ki temelji na odprtokodnem programju OpenOffice.org. Prinaša veliko novosti, najbolj opazne med njimi pa so:
  • Hitrejši zagon in večja odzivnost.
  • Izvoz v oblike datotek PDF, SWF (Macromedia Flash) in oblike za majhne naprave.
  • Izboljšani uvozni in izvozni filtri za zbirko MS Office.
  • Izboljšana podpora vertikalni smeri pisanja v dokumentih.
  • StarOffice Configuration Manager za nadzor sistemov v poslovnih okoljih.
  • StarOffice Software Development Kit za integracijo zbirke z lastnimi programi uporabnikov.
  • Snemalnik makrov.
  • Spremenjena grafična podoba.
Prvo oceno so objavili na Linux.com. Zbirka je na voljo za malo manj kot 80 ameriških dolarjev, za izobraževalne namene pa za ceno medija in dostave. Seveda pa nas večina že nestrpno pričakuje OpenOffice.org, ki bo z le nekoliko manj dobrotami na voljo brezplačno.

3 komentarji

StarOffice 6.1 Beta 1

PC Linux Online - Sun je izdal prvo beta različico naslednje izdaje svoje pisarniške zbirke -- StarOffice 6.1 Beta 1. Prinaša izboljšano dostopnost, Software Development Kit (SDK) za razvoj aplikacij, StarOffice Configuration Manager za lažje spreminjanje nastavitev, izboljšano podporo azijskim jezikom, izvoz v obliki PDF, podporo napravam PDA, snemalnik makrov ... StarOffice je zbirka pisarniških programov grajenih na izvorni kodi projekta OpenOffice.org; vsebuje nekatere komercialne dodatke, ni povsem zastonj in ni na voljo v slovenščini. Preberite podrobnosti in namestite StarOffice 6.1 Beta 1.

1 komentar

StarOffice: Dodaj v košarico

The Register - Po prevzemu izdelka StarOffice od podjetja StarDivision, je Sun Microsystems uvedlo dobrodošlo novost v 'cenovni' politiki: zastonjskost tudi za komercialne uporabnike.

S težko pričakovano 6. izvedenko pisarniškega paketa, ki v prenekaterih pogledih uspešno konkurira (razen verjetno najpomembnejšemu: uporabljanost) Microsoftovemu Office-u, pa se bo tovrstna politika končala. Sun namreč kani prodajati licence. Cene trenutno še niso znane, je pa jasno, da bodo morale biti veliko nižje od onih pri najbolj znanem konkurentu. Izjema je pak platforma Solaris, za katero bo skupek programja na voljo kot zastonjska 'nadgradnja'. No, v jok nikar. Projekt OpenOffice.org bo živel in se razvijal vzporedno s komercialnim bratom, le brez programja za podatkovne baze.

8 komentarjev

StarOffice 6.0

ZDNet - StarOffice je na trgu že lep čas - bolj priljubljena (še zdaleč pa ne tako, kot Vemočigava pisarna) pa je postala po verziji 5.0, saj je postala zelo primerna alternativa Microsoftovemu Officu. Resda na pogled izgleda bolj špartanska, tudi 'gumbov' ni veliko, vendar se večina naprednih funkcij skriva v 'podikonjih' (jah, kako pa naj človek reče za ikone, ki se pojavijo, ko z miško zapeljemo na drugo ikono? ). Ko je bila pisarna še last StarDivisiona, je bila njena uporaba brezplačna za osebno, kasneje pa tudi za komercialno rabo.

No, kolikor je zbirka nerazširjena med uporabniki Oken, toliko bolj je priljubljena med uporabniki Linuxa. Že nekaj časa je na voljo beta izvorna koda novega paketa s številko 6.0, ki pa prinaša mnogo sprememb glede na prejšnje verzije:
  • nič več vgrajenega poštnega odjemalca,
  • programi so samostojni in ne več povezani preko enotnega namizja,
  • uporabljala bo xml format, specifikacija bo javna.


  • Več o tem tukaj, StarrOffice 5.2 tu, OpenOffice (6.0) pa tu!....

    0 komentarjev