»

Potrjena partenogeneza pri navadnem udavu

Potomca samice navadnega udava. Levo: nastal s spolnim razmnoževanjem, desno: nastal s partenogenezo. Razlika v barvi je posledica recesivne mutacije za svetlejšo barvo v samici.

Slo-Tech - Plazilci se navadno razmnožujejo spolno, a so že dokumentirani primeri vrst, ki se razmnožujejo tudi s partenogenezo. Gre za vrsto nespolnega razmnoževanja, kjer jajčece začne rasti in se razvijati brez oploditve. Naravno se dogaja v nevretenčarjih, precej redkeje pa v vretenčarjih, čeprav so znani izjemni primeri plazilcev, rib in celo ptic. Umetno jo je moč vsiliti tudi nekaterim drugim vrstam.

Biologi z North Carolina State University so te dni v Biology Letters objavili članek Evidence for viable, non-clonal but fatherless Boa constrictors, v katerem so predstavili primer partenogeneze pri navadnem udavu (Boa constrictor).

Kot ugotavlja avtor članka Warren Booth, se lahko samice navadnega udava razmnožujejo spolno ali nespolno, odvisno od prisotnosti primernih samcev. Presenetilo jih je tudi dejstvo, da so imeli potomci po partenogenezi spolna...

32 komentarjev

Majhen pregled

Slo-Tech - Samo toliko, da vas spomnim na štiri malenkosti na strani, ki so že dlje v veljavi:
  • Prešteli smo do 10.000! Čestitamo uporabniku z nazivom shock, saj je prvi poslal število 10.000!
  • Vsi prijavljeni imate sedaj na voljo nov oddelek z imenom "Zasebna sporočila", kjer lahko debatira z zaključeno skupino ljudi, brez da bi njegove umotvore bral celoten forum.
  • Hkrati so prijavljeni dobili na voljo nov oddelek z nazivom "Moje teme", kjer lahko pregledno brska po temah, v katerih je sodeloval, ter je v njih kaj novega.
  • Ne pozabimo tudi na to, da smo oddelek "DVD & Gibljive slike" združili s Kulturo, kar pomeni, da v ta oddelek spada tudi filmografija.
Kaj ste spoznali v tej novici? I, nič drugega kot to, da je prijava v sistem brezplačna ter zahteva le pet minut vašega časa. Se izplača [:D].

18 komentarjev

Obrazložitev ankete

Slo-Tech - Včeraj sem videl, da nekateri niste bili zadovoljni z anketo, češ da je slabo zastavljena ter ne da vedeti, o čem sprašuje. Torej, izkoristimo pravico pisanja novic ter razložimo anketo kar na prvi strani.

Torej, v forumu se vsake toliko pojavijo uporabniki, ki mislijo, da imamo vsi širokopasovni internet ter ločljivost ekrana nastavljeno na 1920×1400 točk. Tako kot odgovor na neko temo vnesejo 10 takih sličic, ki nenormalno raztegnejo vsebino foruma ter povzročijo forumašem na navadni telefonski liniji pravi mali glavobol.

Na dlani se ponuja ena rešitev, podana v HTML standardu. Če imate vi ločljivost, recimo, nastavljeno na 1024×768 točk, ter neka Pametna Žvau™ v forum pošlje sliko, široko 1400 točk, vam bo to raztegnilo celotno stran. No, HTML omogoča to, da brskalnik prisili v neraztegovanje strani. Pozitivna stran vsega je to, da vam zadeve ne bo raztegnil ter boste lahko brali forum nemoteno. Negativna je pa ta, da boste videli samo tisti del slike, ki se prileže vaši...

47 komentarjev

Nov oddelek v forumu

Slo-Tech - Drage uporabnice in uporabniki, v forumu smo uvedli nov oddelek "Izdelava spletišč". V ta oddelek sodijo vsa vprašanja glede izdelovanja, programiranja in dizajna kakršnihkoli spletnih strani. Želim vam uspešno uporabo novega oddelka v forumu. 8-)

4 komentarji

Nova anketa

Slo-Tech - Glede novega oddelka v forumu "Anime" je bilo v anketi povedanega veliko, saj so, sodeč po rezultatu, uporabniki zelo razcepljeni. O tem bomo morali še premisliti. Sicer je pa sedaj na vrsti ena zelo spolno usmerjena anketa. Samo za tiste, ki imajo močno srce :D.

0 komentarjev

Anketa

Slo-Tech - Temu bi lahko rekli bimodalna porazdelitev, kot se je temu izrazila naša legendarna profesorica matematike. Največ ljudi (kar 364 od skoraj 800) DVD enote še ne poseduje, medtem ko ima 256 osebkov zadevo že več kot eno leto. Zanimivo... Sicer je pa nova anketa namenjena izrazu vaše volje pri nadaljnem oblikovanju foruma. Menimo, da je DVD že tako razvit, da bi se mu pritikel lasten oddelek v forumu. Seveda bi oddelek v moderatorsto prišel DrSergioDJu, človeku, ki ima čez vse z DVDji povezanega. Se strinjate ali ne? Kaj je to šiš-ćevap? Anketa vabi!

10 komentarjev