»

NEC LabelFlash

Clubic - Pri NECu bodo pričeli s prodajo novih DVD snemalnih enot. Model ND-3551A bo imel LabelFlash tehonolgijo, model ND-4450A, ki bo v vseh ostalih pogledih enakovreden prvemu, pa te tehnologije ne bo imel integrirane. Niso pozabili niti na uporabnike s prenosnimi računalniki ali tiste, ki se veliko selijo, tem bosta namenjena ND-7551A (LabelFlash) in ND-7550A (brez LabelFlash). Nove enote bodo običajne DVD+R in DVD-R medije snemale pri 16-kratni hitrosti, dvoslojne diske pa pri 6x (DVD-R) in 8x (DVD+R) hitrosti. Nova je še podpora za napreden prepisljiv standard DVD-RAM, ki ga bodo enote znale zapisovati pri petkratni hitrosti.

Za neobveščene - LabelFlash, je tehnologija podobna HP-jevemu umotvoru LightScribe, vendar ima NECova različica veliko prednost, saj 256-tonsko sliko naredi v pičlih 5 minutah, medtem ko pri HP-ju zanjo potrebujejo kar 15-30 minut. Cene in datumi izida trenutno niso še znani, bo pa to vsekakor v kratkem, do takrat se podrobneje informirajte.

49 komentarjev

FireApple

The Register - Kratka: Apple, znan tudi kot eden najbolj zagretih podpornikov protokola FireWire (IEEE 1394), namenjeneu hitremu prinašanju podatkov (predvsem gibljivega slikovja), je prevzel podjetje Zayante. Slednjega so ustanovili sami stvarci omenjenega protokola, podjetje pa se je ukvarjalo z načrtovanjem silicijevih župic (torej čipovja) ter programja. Podrobnosti o transakciji niso znane, kar daje misliti na relativno nizko ceno.

0 komentarjev

Sony-ev DVD-R/W

CDR-Info - Sony po najnovejših novicah izdeluje tudi DVD-R/W enote z imenom PCVA-DRW1 . Enota podpira: 2x DVD-R, 1x DVD-RW, 6x DVD-ROM, 8x CD-R, 4x CD-RW in 24x branje CD. Kar lep kupček lastnosti, kajne? Enota je zunanja (glej sliko) in z njo lahko komunicirate preko OgnjeneŽiceTM (FireWire (IEEE1394)). Malo za šalo: kaj več si lahko preberete tule.

2 komentarja

Pioneer DVR-A03

CDR-Info - Mojstri peke, CDRinfovci, so stestirali novo Pioneerjevo multiuporabno pečico, ki lahko peče na CD-R, CD-RW in DVD-R ter DVD-RW. Test je izredno dolg, tako da, priznam, nisem celega prebral. Pioneer DVR-A03 je zaenkrat edini pogon, ki podpira zapisovanje na CDje in na DVDje. Na CD-R piše z 8-kratno, na CD-RW z 4-kratno, na DVD-R z 2-kratno in na DVD-RW z enkratno hitrostjo (enkratna hitrost pri DVDju je 1,385 MB/s, kar je 9,2-krat več kot enkratna hitrost pri CDjih). Če vas zanima, kako se obnese, si pa test tudi preberite.

0 komentarjev

Emmy-a za OgnjenoŽico

Slo-Tech - Novico nam je poslal Žiga Dolhar.

Večini vam je verjetno znan izraz "FireWire", drugače znan pod imenom IEEE 1394. Gre za izjemno hitro vodilo (torej za razliko od kontrolerja lahko nanj obesimo sila različnih si naprav), dandanes uporabljano predvsem (ne pa zgolj) v namene pretakanja videa med kamero in računalnikom. S svojimi 400 Mbps (torej 50 megabajtov na sekundo) je bil lahko še do danes nepredstavljivo hiter, vendar pa bo lahko za potrebe zahtevnejših uporabnikov kmalu postal prepočasen. No, tako hudo sicer še ni, a je vseeno lepo slišati, da Apple-ovi inženirji že končujejo novo vodilo, ne-domiselno imenovano IEEE 1394.b. IEEE 1394.b predstavlja nujen korak naprej v hitrosti (800 Mbps) tudi glede na tekmece - USB 2, ki ga bo, mimogrede, Microsoft v prihajajočih Oknih podprl preko 'dodatnih gonilnikov', bo sposoben 480 Mbps, bil naj bi pa tudi cenejši. Na ZDNet-u so pripravili mnogo zanimivega branja na to temo (ter tudi samo zgodovino FireWire-a). Več o tem tu.
Še...

3 komentarji

Agenda VR3

Linuxorbit - Glede na to, da smo že pisali o Yopi-ju, se splača reči še besedico ali dve o Agenda VR3.
Stvar si ne želi biti pomanjšan PC, ampak bi stvari prej rekel Palm deluxe z Linuxom. No najprej specifikacije:
* Procesor: 66MHz 32 Bit MIPS (NEC VR4181)
* RAM: 8MB + 16 Flash
* Zaslon: 160x240 4 bit (16 sivin)
* Sync podstavek: preko serijskih vrat
* IR vrata: Commercial IR(CIR) & Serial IR(SIR)
* HeadSet: Kombinacija mikrofon/zvočnik
* Razno: Agenda periferni vrata / headset vrata

. Skratka zadevica je čisto nora, na njej lahko igrate MP3je in vse ostalo (dasiravno je premalo prostora). Dodaten orgazem pa zagotavlja to, da na njej dejansko tečejo Xi... Več o stvari si lahko...

5 komentarjev