»

Intel pocenil 1,2 GHz-Celeron

Heise - Intel nas je ponovno razveselil z znižanjem cen, tokrat v segmentu za majhne prenosnike. Cenejši bo zgolj en procesor, a še vedno bolje to kot nič. Enojedrni procesor Celeron M 723 Ultra Low Voltage z 1,2 GHz (CULV) bo tretjino cenejši in bo namesto 161 dolarjev stal 107 dolarjev, medtem ko se cene ostalih ne bodo spremenile. S to pocenitvijo želi Intel zapolniti vrzel, ki trenutno zeva med netbooki z Atomi in najcenejšimi prenosniki. V to kategorijo bodo sodili prenosniki, kot je denimo MSI-jev X-Slim X320 s 13,4-palčnim zaslonom, v katerem bo Intelov Core 2 Solo z 1,4 GHz, ki ga trenutno še ni na trgu. Po drugi strani pa je seveda to odgovor na AMD-jeve procesorje Athlon Neo, ki so namenjeni istemu segmentu in se že pojavljajo v modelih, kot je HP-jev dv2, ki stane 600 evrov.

15 komentarjev

Nov procesor za prenosnike

24 ur - Na trg prenosnikov je podjetje VIA Technologies poslalo nov procesor z imenom Antaur, ki je izdelan posebej za ultralahke prenosnike. Antaur teče na frekvenci 1 GHz. Njegova prednost je v prvi vrsti zelo majhna poraba energije, saj rabi za svoje delovanje samo 11W moči. Tako nizko porabo energije, ki se pa da še dodatno zmanjšati do 50 odstotkov, omogoča tehnologija Nehemiah, ki se uporablja tudi v pocesorjih C3. VIA Antaur je zaenkrat na voljo na kitajskem trgu, pri nas pa bo predvidoma v zadnjem četrtletju tega leta. Več...

8 komentarjev

Nov mobilni AMD procesor

X-Bit Labs - AMD je danes predstavil svojega novega predstavnika mobilne serije AthlonXP procesorjev. Zaenkrat najmočnejši bratec te družine nosi oznako 2200+, koliko pa to znaša resničnih megahercev, pa si izračunajte sami. [:P]

Nov procesor uporablja AMDjevo tehnologijo PowerNow!, ki služi "energetskim namenom", na voljo pa je tudi v Evropi. Trenutno ga v svoje prenosnike vgrajuje samo Fujitsu, a v roku meseca dni pričakujemo tudi modele ostalih proizvajalcev z omenjenim procesorjem. Procesor trenutno stane 186 ameriških zelencev, kar pripelje do absurdne situacije, ko so mobilne izvedenke 2000+, 1900+ ter 1800+ dražje od novopredstavljenega procesorja. Hja, očitno se nam obeta znižanje cen s strani AMDja. Še cena konkurenta: Pentium 4-M procesor, kateremu AMDjev konkurira stane celih 562 dolarjev. Cene veljajo za količine nad tisoč kosi. Klik!

0 komentarjev

AMD-jeva in Intelova nižanja cen

X-Bit Labs - Po podatkih, ki so jih posredovali X-bit labsi, je AMD zopet znižal cene na področju mobilnih procesorjev. Tokrat so bili na udaru Duroni, saj se je 1.2 GHz različici cena iz 160 $ spustila na 129 $, 1.1 GHz različici iz 130 $ na 99 $ in 1 GHz različici iz 100 $ na 79 $. Dobra stara 950 MHz različica pa je odšla v zaslužen pokoj, saj jo je AMD odstranil iz cenika.
Medtem, ko se je AMD spravil na nižanje cen svojih mobilnih procesorjev, pa se je Intel odločil, da malce prenovi cenike (desktop) procesorjev Celeron. Tako se je cena 1.3 GHz različice spustila iz 84 $ na 74 $, cena 1.2 GHz različice iz 69 $ na 64 $, cena 1 GHz različice pa je ostala enak 1.1 GHz Celeronu, zato je za pričakovati, da bo kmalu izključena iz cenika. Izgleda, da se Intel s pocenitvami že temeljito pripravlja na lansiranje novega Celeorna na jedru Willamette-128.

0 komentarjev

Nižje cene mobilnih Celeronov

The inquirer - Danes so padle cene Intelovih Celeron procesorjev za presnosnike. 1.2 GHz različica, izdelana na 0.13 mikronskem jedru, nas sedaj, namesto 170 ameriških dolarjev, stane le 134 zelencev, kar znaša 21% pocenitve, 1.13 GHz različici se je cena znižala iz 134 na 96 dolarjev, medtem ko so ceno za 1.06 GHz različico spustili iz 107 na 80 ameriških dolarjev. Celeronu, ki tiktaka na 1GHz, cena ostaja enaka, kar pomeni, da ga bo Intel v kratkem umaknil s trga.

V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo nove mobilne Celerone pri 1,5 in 1,4 GHz, do konca leta pa jih bosta nadomestili 1,7 in 1,6 GHz različici. V prvem četrtletju naslednjega leta bo Intel na trg poslal še 1,8 GHz Celerona, namenjenega prenosnikom. Klik.

0 komentarjev

AMD predstavil dva nova mobilna Durona

X-Bit Labs - Razmere na trgu prenosnikov se iz dneva v dan bolj zaostrujejo, saj Intel predstavlja vedno močnejše različice mobilnih procesorjev, AMD pa še vedno ni dosegel pričakovanega razcveta prenosnikov, v katerih bi tiktakali AMD-jevi procesorji. Vendar pa to dejstvo ne vpliva kvarno na AMD-jevo motivacijo, saj podjetje vztrajno kopiči sile v obliki novih mobilnih procesorjev in se pripravlja na veliko ofenzivo. Tako so pred kratkim predstavili dva nova mobilna Durona. To sta 1.1 in 1.2 GHz različici, ki sta zgrajeni na podlagi bolj varčnega jedra Morgan in se lahko pohvalita z vgrajeno tehnologijo PowerNOW!, ki omogoča varčevanje z dragoceno energijo, ki je v akumulatorju prenosnika ni nikoli dovolj. Procesorja staneta 130 in 160 $, njuna predstavitev pa je bila kot naročena za to, da AMD zopet zniža cene svojim starejšim mobilnim Duronom in jih tako naredi še bolj privlačne za bodoče kupce.

0 komentarjev

Hewlett-Packard ima rad AMD

Electic Tech - Medtem, ko je pogodba med Dell-om in AMD-jem še vedno precej negotovo, se je opogumil HP in napovedal prenosnike z AMD-jevimi procesorji (očitno bo AMD le napadel Intelovo trdnjavo). HP bo v svoje prenosnike vgrajeval 1Ghz Ahlon 4 procesorje z AMD PowerNow! tehnologijo (prijazna do akumulatorjev) in 850 Mhz Durone. Iz tega lahko sklepamo, da bodo laptopi z Athlon procesorji namenjeni višjemu razredu, laptopi z Duroni pa nižjemu razredu. Prenosnike z Duron procesorji naj bi videli že 1. julija. Kupili jih bomo lahko preko distributerjev ali preko interneta. Še ime prenosnikov: prenosniki z AMD-jevimi procesorji se bodo znašli v družini HP Pavilion n5000. Zanimivost: HP bo prvi proizvajalec, ki bo v svojih izdelkih uporabil AMD-jevo PowerNow! tehnologijo. Več o tem tukaj.

2 komentarja

AMD Athlon 1.6 Ghz zadnji Athlon procesor to leto

The Register - Sodeč po podatkih na The Registerju, to leto AMD ne bo predstavil hitrejših procesorjev, kot 1,6 Ghz Athlon. To pa je samo voda na mlin Intelu, ki bo že naslednjo četrtino predstavil 2 Ghz Pentium 4. Najmočnejši procesor, ki ga AMD trenutno lahko ponudi je 1,4 Ghz Athlon. Od AMD-ja lahko pričakujemo v Q3 še 1,5 in 1,53 Ghz različici Athlona. Najmočnejšo različico to leto, pa bomo dočakali nekje v Q4. Šele v prvi četrtini leta 2002, bo AMD poslal v proizvodnjo procesorje Athlon s frekvencami do 1,73 Ghz.
Ko smo že pri AMD-jevih procesorjih, si lahko ogledamo, kakšnih frekvenc bodo deležni Duroni. Novi Duroni (Morgan) nas bodo razveselili že prihodnjo četrtino. Najprej bomo videli 950 in 1000 Mhz Durona, v Q4 pa bo v trgovinah tudi 1.1 Ghz različica. 1,2 Ghz Duron naj bi šel v proizvodnjo v Q1 leta 2002.
Kakor pravijo na The Registerju, se podatki lahko izkažejo za ne preveč natančne, zato jih vzemite malce z rezervo.
Pa še nekaj: čeprav imajo Intelovi procesorji višje frekvence...

7 komentarjev

Mobilni Duroni

X-Bit Labs - Danes se je na AMD-jevem ceniku pojavil mobilni Duron s frekvenco 800MHz. Cena enega na 1000 kosov je $134. Ob tem se je pocenili mobilni Duron s frekvenco 700MHz. Cena 700MHz Duron-a je namreč s $123 padla na $96. Cena 600Mhz Durona pa je ostala nespremenjena; to je $75. Edina razlika med normalnimi Duroni in mobilnimi je napetost, pri kateri procesor deluje. Pri mobilnih je ta napetost nižja, zato je tudi poraba energije manjša.
Zanimivo pa je, da mobilni Duron 800Mhz še ni doživel uradne premiere. Kakor sem že povedal, je bil objavljen le na ceniku. O uradni predstavitvi novega člana AMD-jeve mobilne družine še ni ne duha ne sluha.

2 komentarja

Mobilni Athloni marca!

ZDNet - Mobilni Duroni so na trgu prenosnikov povzročili precej razburjenja, kmalu pa bo na voljo tudi mobilni Athlon, ki bo definitivno zmešal precej štren. Sodeč po ZDNetu, bo novi procesor predstavljen nekje v sredini marca (mogoče 19. marca), nekaj velikih podjetij pa je že najavilo prenosnike s temi procesorji. To bo še vroče .

0 komentarjev

Poraba trenutnih mobilnih procesorjev

Heise - Na Heise si lahko preberete zanimivo primerjavo porabe trenutnih mobilnih procesorjev. Seveda je vključen tudi AMDjev novinec, Duron:
  • 700MHz Duron ima maksimalno porabo 24W pri 1.4V, 600MHz različica pa 20W
  • K6-2+ 550MHz porabi največ 14W, s PowerNow! tehnologijo pa se poraba zmanjša na vsega 2.5W (in frekvenca procesorja na 200MHz)
  • Mobilni P3 650MHz pri 1.6V porabi 14W, z Intelovo SpeedStep tehnologijo pa 8W (pri 500MHz in 1.35V)
Precej jasno je, da bo AMD moral še precej izboljšati Mobilnega Durona predvsem glede ogromne porabe procesorja, saj nikomur ni v interesu delo s prenosnikom, ki je lahko prižgan kvečjemu pol ure...

0 komentarjev