»

Heker od arabske banke neuspešno zahteval tri milijone dolarjev

Slo-Tech - Hekerji se čedalje bolj obračajo k izsiljevalskim tehnikam, s katerimi želijo iz svojih programov in sposobnosti iztisniti kakšen evro. Prijemi segajo od virusov, ki zašifrirajo uporabniške datoteke in obljubljajo njihovo povrnitev v zameno za plačilo nekaj sto evrov, do izsiljevanja velikih islamskih bank. Neznani heker, ki se predstavlja z imenom Hacker Buba, je sredi novembra vdrl v Banko Sharjah iz Združenih arabskih emiratov. Očitno mu je uspelo izmakniti obilico...

23 komentarjev

Kiberkriminalne organizacije se razvijajo

Slashdot - Podjetje Finjan je pred kratkim izdalo zanimivo poročilo o aktivnosti in strukturi kiberkriminalnih organizacij (Q2 2008 Web Security Trends Report). V okviru priprave tega poročila so se tudi pogovarjali z nekaterimi kiberkriminalci (deli pogovorov so objavljeni v poročilu) ter analizirali nekatere podatke iz primerov prijavljenih hekerskih vdorov.

Glede na poročilo se "romantični" časi kiberkriminala nepreklicno končujejo. Namesto ohlapno povezanih individualnih hekerjev so se v zadnjem času pričele pojavljati hierarhično organizirane kriminalne združbe z jasnimi linijami "poveljevanja" in delitvijo nalog.

Kriminalne organizacije se poleg vodstvenega dela, ki skrbi za "poslovne usmeritve" in management posameznih "projektov" delijo na tim. hekerski del, kjer skupine hekerjev skrbijo za pridobivanje podatkov ter prodajni del, kjer "prodajalci" skrbijo za trženje izdelkov in storitev ter stike s kupci.

Namen takih združb seveda ni raziskovanje iz radovednosti ali boj za svobodo,...

0 komentarjev

Slovenski 'heker' vdiral v računalnike ameriške vlade?

Večer - Večer poroča, da naj bi bili Ravenčan Aljoša Medvešek (ki je imel v Sloveniji računalniško podjetje; a se je pred nekaj leti preselil v ZDA; v Sloveniji pa naj bi bil osumljen tudi več kaznivih dejanj), njegova žena Margaret Ann Lauffer in Breat O'Keefe, ki imajo v San Diegu podjetje ForensicTec Solution, osumljeni 34 vdorov v tuje računalnike. Vdrli in prekopirali naj bi tudi visoko zaupne dokumente iz ameriških vojaških računalnikov ter računalnikov NASE. Medvešek pravi, da so informacije, ki jih navajajo mediji netočne, kljub temu pa priznava, da bo nastopil kot priča proti O'Keefu.
Osumljenci naj bi v računalnike vdirali zato, da bi dokazali, kako slaba je varnost ameriških vladnih računalnikov. Ta izgovor je sicer vprašljiv, saj naj bi bili vsi trije tudi osumljeni, da nameravajo ukradene podatke prodati medijem.

Hmm, morda pa so bili v podjetju ForensicTec Solution malce preveč podjetni ...

23 komentarjev

Spremembe Kazenskega zakonika - po novem manj hekanja

Slo-Tech - Državni zbor je na na tretji obravnavi 23. marca 2004 obravnaval Zakon o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika Republike Slovenije (KZ-B).
V prenovljenem KZ je bil med drugim spremenjen 225 člen. Ta člen je po starem KZ prepovedoval poškodovanje (spremembo ali izbris) računalniških podatkov in programov, nove spremembe pa prepovedujejo že neupravičen vstop v zaščiteno računalniško bazo podatkov.
Po novem je tako za neupravičen vstop v računalniško bazo z namenom, da se storilec seznani s kakšnim podatkom, zagrožena denarna kazen. Za uporabo, spreminjanje, kopiranje, uničenje ali vnos kakšnega svojega podatka ali računalniškega virusa pa je zagrožena do dveletna zaporna kazen. A le, če s tem ni povzročena velika materialna škoda - v nasprotnem primeru je zagrožena zaporna kazen od dveh mesecev do kar petih let. Seveda je kazniv tudi poiskus (31. člen KZ-A). 242. člen, ki je prepovedoval vdor v računalniški sistem, je ostal nespremenjen, kar pomeni, da je vdor v računalniški...

15 komentarjev

Reid Ellison: Nova hekerska zvezda je rojena

The Register - Omenjeni 15-letni kalifornijski dijak je v sklopu svojega projekta vdrl v informacijski sistem svoje šole (beri: prostor, kjer so shranjene ocene dijakov) ter popravil svoje ocene iz čiste petice na zadnjo sprejemljivo. Mimogrede je ustvaril še tristransko poročilo -- predlog za izboljšanje varnosti na šolskem sistemu -- ter si za uspešno zaključen projekt zaslužil ugled v očeh učiteljskega zbora ter ravnatelja. Poleg tega se je njegovo ime pojavilo v novici na Registru ter Slo-Techu [:D].

Kakorkoli, njegov podvig je zaznamovalo tudi zelo domiselno geslo, "Silvia", ki ustreza šolski sekretarki (politično-korekten naziv za tajnico). Pristojni Reida nadvse hvalijo in izpostavljajo v pozitivni luči oz. spodbujajo pravi duh hekerstva, ne tistega o katerem mediji sicer veliko raje poročajo(-mo), a hkrati zapostavljajo nemalo takih, ki se s tovrstno problematiko ne ukvarjajo projektno: poznate sošolca, ki je odkril geslo šolskega računalniškega administratorja? Jaz jih...

Silvia. Le...

4 komentarji

V keho s hekerji.

Vnunet - Zgoraj naveden poziv seveda predpostavlja nepravilno uporabo termina 'heker', da se razumemo, oz. uporabo, kot jo smatrajo člani Spodnjega doma ameriškega Senata. Slednji so namreč z zgolj 3 glasovi 'nay' izglasovali dodatek k patriotskemu zakonu, ki predvideva višje kazni za računalniške hekerje, celo doživljenjsko zaporno kazen za primere, kjer bi se ogrozilo življenje drugega posameznika. Prav tako bodo policisti (če majo dovoljšen IQ) lahko izvajali prisluškovanje telefonskim linijam ter opazovanje spletnega prometa brez sodnega naloga, v kolikor bo obstajal sum ogrozitve državne varnosti (rop poslovalnice McDougnut's, recimo). Klik!

Dodatek: pozabil sem omeniti nekaj, kar bi lahko pripeljalo do pomot -- ta zakon je potrdil sam Spodni dom, da pa stopi v veljavo, ga mora zglasovati sam Senat, kar pa se zna zgoditi šele jesen. --Ziggga

7 komentarjev

Še en ruski heker za zapahi - 15 let

The Register - Tokrat gre za enaindvajsetletnega 'Nikolaia', ki je vdrl v bazo neimenovane banke v New Yorku, ter v zameno za ne-objavo zahteval celih $10.000 (mislim... Austin Powers varianta? ), a za podkrepitev grožnje kljub vsemu objavil podatke o 1.500 računih. Moskovski organi so nadobudneža izsledili po tem, ko si je z banko izmenjal e-mail sporočilo, s čimer so prišli do njegovega IP naslova. Nekoga bi za mesec dni posedel pred igro Uplink...

7 komentarjev