»

Računalnik za teto

RipNet - Kakor se za avgust (in čas kislih kumaric) "spodobi", so revije in strani polne člankov o poletnem kupovanju računalnika.
Na RipNet-UK.com so se spomnili na večno težavo vseh zagretih računalničarjev. Za rokav te pocuka teta/stric/eden od sorodnikov, in z veliki očmi pove, da bi kupil računalnik. Vprašanje "Kakšen pa naj bi bil?" pa nudi tako ali tako samo odgovor:"Saj to pa sam najbolje veš."
Članek "Računalnik za teto" ali "Kako sestaviti budget računalnik" vam lahko da nekaj smernic, kako in kaj sestavljati poceni računalnike. Samo za moje pojme je rezultat za danajšne dni preslab še tako nezahtevnega uporabnika.
Sicer pa, odločite se sami..

6 komentarjev

Celeron 1.8 GHz

Tom's Hardware - Intel je izdal svoj najhitrejši Celeron. Na test so ga vzeli pri Tomu. Množilnik je zopet že zaklenjen z Intelove strani, tako da na ostane le navijanje preko FSB-ja, torej, nič novega. Ko so ga probali naviti, ga kaj dosti čez mejo 2 GHz niso spravili.

Poglejmo še, kako se je odrezal na testih. Na testu so imeli še njegove "mlajše bratce" (Celerone 1.7, 1.6, 1.5, 1.4, 1.3A in 1.3 GHz) ter AMD-jevo konkurenco, Durona 1.3 GHz. V veliki večini testov je kakopak na prvem mestu novi Celeron, a ga včasih prehiti prav njegov najslabši mlajši brat, Celeron 1.3 GHz (enkodiranje MP3-jev), pa tudi Duron ga je kdaj prehitel (SiSoft - Sandra 2002).

V zaključku so ugotovili, da mora novi Celeron (katerega ime je pravzaprav Celeron Willamette) imeti višjo frekvenco, da lahko še tekmuje z novimi Tualatini. Po drugi strani pa bi moral tehnično teči na vsaj 2 GHz hitrosti, zaradi 0.18ľm jedra. Prehod iz Socket 370 na Socket 478 je drastično znižal stroške ter izboljšal delovanje. Če pa se nakup...

2 komentarja

AMD Duron 1.3 GHz

3D Velocity - Danes je AMD Athlon uradno izdal 1.3 GHz izvedenko svojega nizkoproračunskega Duron procesorja, kar je nekako direktni odgovor Intelu ter njegovem Tualatin-Celeronu na 1.3 GHz. Sicer pa poleg frekvence nič novega - Palomino jedro, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, 100 MHz FSB, 13x pomnoževalnik. Pa ne, da bo AMD pri low-budget procesorjih še zaostal? Klik za test!

0 komentarjev

Trije novi Celeroni v januarju

X-Bit Labs - Kot smo že omenili prej, bo Intel v januarju izdal Celerona s hitrostim 1GHz in 1.1GHz. Oba procesorja bosta zasnovana na najnovejšem Tualatin/256 jedru in bosta zamenjala stare primerke na jedru Coppermine/128. Novi procesorji bodo ob nespremenjeni ceni v primerjavi s starejšimi bratci vsebovali kar dvakrat večji predpomnilnik, vodilo pa bo še vedno delovalo le s 100 MHz. Poleg prvih dveh, pa nas v januarju čaka še 1.3 GHz različica, ki se bo ponašala z enakimi lastnostmi, kot prva dva primerka. Poleg večje zmogljivosti, pa jedro Tualatin prinaša še 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave, kar pomeni, da se bodo novi Celeroni zapet navijali do nezavesti. Še cene: Celeron 1.0AGHz $74, Celeron 1.1AGHz $89, Celeron 1.2GHz $104 in Celeron 1.3GHz $125. Vse cene veljajo za naročila po 1000 kosov.

4 komentarji

AMD Duron 1.2 GHz

Sharky Extreme - Podjetji AMD in Intel vedno oglašujeta najnovejše procesorje in tako se zgodi, da recimo izid do sedaj najhitrejšega Durona ostane nekje v ozadju. Novi Duron tiktaka pri 1.2 GHz, je zasnovan na Morgan jedru in zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji. S tem procesorjem AMD tudi z Duroni vstopa na srednje zahteven trg računalnikov, čeprav se z njim tudi približuje mejam 0.18 mikronske izdelave, saj je zelo slabo overclockabilen. Zmogel je le 1.25 GHz pri voltaži 1.85 V. Klik!

2 komentarja

Novi Celeroni

Slo-Tech - Še ena novica od Žige Dolharja.

Intel bo v petek javnosti predstavil nova Celerona, delujoča pri 1 in 1.1 GHz. Predstavljata zadnja člana družine Celeron narejenih v 0.18 mikronski tehnologiji ter nekakšen vezni člen med dosedanjimi Celeroni ter P III, ki pa naj bi šli po Intelovih ocenah z novim letom iz prodaje. Zanimivo je tudi, da je med najnovejšim P 4 ter Celeronom kar za 1GHz razlike!

1 komentar

Cena Itaniuma

X-Bit Labs - Intel je končno objavil ceno za svoj Itanium procesor (izšel je že 30 maja). Spodaj navedene cene so se pojavile na Intelovem uradnem ceniku, tako da jim kar gre zaupati.
  • 800 MHz, 4MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$4227
  • 800 MHz, 2MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$1980
  • 733 MHz, 4MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$4227
  • 733 MHz, 2MB L3 predpomnilnika, 0.18 mikronska tehnologija izdelave, cena=$1177
Kar precej zaslojeno, ne? To je cena za EN procesor na 1000 kosov. Itanium je očitno elitno blago, ki si ga bodo privoščili res le veliki in močni...

7 komentarjev

AMDjevi načrti in novice

več strani - Na nekaterih straneh so se pojavile dodatne novice o AMDjevih načrtih za prihodnost:

  Q1'01 Q2'01 Q3'01 Q4'01
AMD Athlon 1.3GHz, 1.333GHz Thunderbird 1.4GHz Thunderbird 1.533GHz, 1.6GHz Palomino 1.6GHz, 1.733GHz Palomino
AMD Duron   900MHz Spitfire 950MHz Spitfire
900MHz, 1GHz Morgan
1.1GHz Morgan

Na žalost je opaziti tendenco k prestavljanju izzida procesorjev, čeasr do sedaj z AMDjeve strani nismo bili vajeni. Tako bomo nove Palomino/Morgan procesorje videli komaj v tretjem četrtletju tega leta, vsi do tedaj izdani procesorji pa bodo temeljili na starem Spitfire/Thunderbird jedru. Pozitivna novica pa je, da bomo že čez približno en mesec videli 1.3GHz Thunderbirda. Obenem bo šlo za zadnji 200MHz procesor, saj bodo vsi po njem izdani le in samo za 266MHz zunanje vodilo.
Na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave bo AMD prešel komaj zgodaj leta 2002. Tedaj bodo predstavili 0.13 mikronskega Athlona - Thoroughbreda in Durona - Appalooso. Na žalost pa bodo Duroni tudi tedaj...

0 komentarjev

...o izidu Thunderbirda 1.3 GHz...

AnandTech - Sedaj mi ni pa nič več jasno. Na AnandTechu so objavili, da z izidom 1.3 GHz Thunderbirda ne bo nič. Kot ste najbrž razbrali iz prejšnjih novic, vam je bilo povedano, da bo v ponedeljek izšel 1.3 GHz Athlon iz enega samega razloga: pocenitve Intelovih procesorjev. No, pri AMDju so se zbudili ter rekli, da so popolnoma zadovoljni s svojim 1200 megaherčnikom ter da nimajo nobenega razloga za uvedbo novega procesorja. Rekli so, da bi to naredili samo v primeru, če bi se Intel podvizal ter izdal 1.7 GHz inačico Pentiuma 4... Meni ni nič več jasno... Sami odločite, komu boste verjeli

2 komentarja