»

NASA z laserjem z Zemlje poklicala v vesolje

Slo-Tech - NASA je s postaje LCOT (Low-Cost Optical Terminal) na Zemlji uspela vzpostaviti povezavo s TBIRD (TeraByte Infrared Delivery) na satelitu v nizki orbiti. LCOT je oddajal dovolj intenzivno, da je TBIRD identificiral laserski žarek in obdržal povezavo tri minute. Da je povezava uspela, je moral LCOT žarek usmerjati z natančnostjo enega miliradiana.

Misija TBIRD je trajala dve leti in se je končala sredi septembra letos. V tem času je NASA večkrat uspešno preizkusila vzpostavljanje povezav, najvišja dosežena prepustnost pa je znašala 200 gigabitov na sekundo. V treh minutah, kolikor je trajala povezala v zadnjem preizkusu, bi lahko pretočili pet terabajtov podatkov, kar je dovolj za prenos podatkov, ki jih sateliti ali vesoljske postaje zbirajo med opravljanjem znanstvenih eksperimentov.

NASA v okviru projekta SCaN (Space Communications and Navigation) raziskuje možnosti za širokopasovno komunikacijo s plovili in sateliti v različnih orbitah. Optične komunikacije, ki potekajo z...

2 komentarja

Psyche gre na šestletno pot na asteroid

Slo-Tech - NASA je danes v vesolje uspešno izstrelila plovilo Psyche, ki bo šest let potovalo do istoimenskega asteroida v asteroidnem pasu. Motorje so zagnali ob 16.19 po slovenskem času v Kennedyjevem vesoljskem centru na Floridi. Za vzlet je poskrbela SpaceX-ova raketa Falcon Heavy. Če bo šlo vse po načrtih, bo plovilo asteroid prestreglo julija 2029, nato pa ga bo saj 26 mesecev analiziralo z več višin in zornih kotov s tremi glavnimi instrumenti. V tem času bo asteroid poslikalo, naredilo zemljevid in ugotovilo njegovo sestavo.

Psyche je asteroid, ki meri 173 kilometrov po najdaljši dimenziji. Znanstveniki so ugotovili, da vsebuje velike količine
železa in drugih kovin. Najverjetneje gre za ostanek iz zgodnje dobe Osončja pred 4,5 milijardami let, bržčas za del jedra planetezimala iz železa. Pot do njega bo trajala bistveno dlje, kot bi naivno sklepali iz njegove lokacije v asteroidnem pasu onkraj Marsa. Plovilo bo na poti naredilo dva polna "kroga", pri čemer si bo pomagalo z...

4 komentarji

SpaceX Falcon 9 izstrelil CRS-3 Dragon za preizkus vesoljskih laserskih telekomunikacij

NASASpaceFlight.com - Podjetje SpaceX je včeraj ob 21.25 po slovenskem času z izstrelišča v Cape Canaveralu uspešno izstrelilo raketo Falcon 9, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljal dve toni tovora. Izstrelitev bi se bila morala zgoditi že v ponedeljek, a so zaradi puščanja pri glavnem ventilu za helij, zaradi česar bi moral vso odgovornost prevzeti rezervni ventil, izstrelil odpovedali in ventil zamenjali. Od upokojitve Space Shuttle je SpaceX eno izmed podjetij, ki so dobile pogodbe z NASO za oskrbovanje ISS.

Misija na ISS pelje dve toni tovora, od česar je približno četrtina zalog za astronavte, tretjina opreme za znanstvene poizkuse in desetina rezervnih delov za ISS. Preostanek se je prevažal v delu rakete, ki ni pod...

7 komentarjev

NASA prenaša podatke z Lune s 600 Mb/s

NASA - NASA je dosegla rekord v hitrosti prenosa podatkov po vesolju, saj so s plovila LADEE, ki so ga septembra izstrelili proti Luni, uspeli prenesti podatke s hitrostjo 622 megabitov na sekundo, kot so obljubljali že septembra. Prenos v obratni smeri, torej v vesolje pa gre za zdaj s hitrostjo 20 megabitov na sekundo, ob čemer je prenos brez napak. Tako visoke hitrosti so lahko dosegli, ker je LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration), kot se eksperiment imenuje, prvikrat uporabljal prenos podatkov z laserjem namesto z radijskimi valovi.

Radijski valovi imajo svoje omejitve, med katerimi je najočitnejša nizka prepustnost. Resda se vso elektromagnetno valovanje po vesolju širi s svetlobno hitrostjo, a na čedalje daljše valove lahko naložimo čedalje manj podatkov. Laserski prenos podatkov omogoča uporabo bistveno krajših valovnih dolžin, saj potujejo v...

31 komentarjev

Internet za vse Fince

Optična vlakna - rešitev za visoke hitrosti

vir: BBC
BBC - Z današnjim dnem je Finska postala prva država na svetu, kjer je dostop do širokopasovnega interneta ena od univerzalnih storitev za njene prebivalce. Sicer gre za povezavo z le 1 Mbit/s prepustnosti, a so se zato obvezali, da bodo prav vsi prebivalci do leta 2015, torej čez 4 leta in pol, v svet povezani s 100 Mbit/s. Prvi del naloge, povezava vseh prebivalcev z enim megabitom na sekundo, ne bo pretirano zahteven, saj ima Finska že 96% penetracijo To pomeni, da morajo telekomunikacijska podjetja splet omogočiti še v 4000 domovih.

Finski minister za komunikacije, Suvi Linden, je povedal, da so prek raziskave dognali, da internet Fincem ne predstavlja več le zabave, zato je dostop za vse prebivalce nujen. O podobni...

41 komentarjev

Stratosferske širokopasovne povezave

Delo - Se še spominjate, kako je mednarodna skupina znanstvenikov zadnjega dne avgusta s švedskega vesoljskega središča, 200 kilometrov pod arktičnim krogom, izstrelila poskusni balon z modulom za širokopasovne povezave?

No, Mednarodni konzorcij trinajstih evropskih držav in Japonske, Capanina, je pred dnevi objavil prve rezultate meritev. Brezžične povezave (Wi-Fi), ki so jih razvili na britanski univerzi York, so na razdalji do 60 kilometrov dosegale hitrosti od 4 do 11 megabitov na sekundo.

Nemška skupina strokovnjakov ( DLR) je hkrati kot prva opravila optično komunikacijo z objektom v stratosferi - na razdalji 64 kilometrov so podatke nemoteno prenašali s hitrostjo do 1,25 gigabita na sekundo.

Sicer pa je končni cilj Capanine končnim uporabnikom in malim podjetjem omogočiti poceni širokopasovne povezave s hitrostjo prenosa do 120 megabitov na sekundo. Več v originalni novici na delo.si.

S to tehnologijo boste čez nekaj let končno prišli na račun tudi uporabniki na odročnih...

5 komentarjev