»

Intel: 45 nm

The Tech Report - Intel je izdelal prvi primerek procesorja s kodnim imenom Penryn, ki je izdelan v 45 nanometrski tehnologiji, poroča Reuters. 45 nanometrska tehnologija naj bi poleg manjše porabe omogočala tudi višje frekvence procesorja. Kupcem bodo omenjeni procesorji v dvo- in štirijedrnih izvedenkah na voljo predvidoma v tretjem četrtletju prihodnjega leta, frekvence procesorjev pa naj bi dosegle celo 4 GHz, poleg tega pa naj bi procesorji imeli do 12 MB drugonivojskega predpomnilnika.

Več na The Tech Reportu.

13 komentarjev

Novi Duron in Barton

The inquirer - Razpečevalci trdijo, da bo AMD izdal nove, oslabljene Barton procesorje, s samo 256 KB drugostopenjskega predpomnilnika. To bi naj bil procesorji Thornton, o katerih je bilo že govora. Zaradi težave z nekaterimi hrošči bodo inženirski primerki Thorntonov poslani le nekaterim podjetjem. Isti vir trdi, da bo AMD oživel procesor Duron, pri katerem pa ne bo PR Ratinga ampak, hvalabogu, predstavljena dejanska frekvenca obratovanja. Novi Duron bo tako na voljo z frekvencami 1.4GHz, 1.6GHz in 1.8GHz. Originalna novica

25 komentarjev

VIA predstavlja mobilni C3

X-Bit Labs - Čeprav Viini procesorji C3 niso ravno zmogljivi, pa so idealni za vgradnjo v lahke prenosnike, kjer zmogljivost ne šteje toliko. Tam je bolj pomembna majhna poraba, za kar je C3 kot nalašč. Tako je VIA na CeBitu naznanila, da bo izdelala 933 MHz C3, ki bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji, vseboval bo 128 KB prvostopenjskega predpomnilnika, 64 KB drugostopenjskega predpomnilnika, deloval bo lahko na 100/133 MHz vodilu, vseboval podporo MMX in 3DNow! ukazom ter tudi tehnologijo LongHaul, ki bo skrbela za optimalno porabo energije.
Razen podatkov, niso znane nit začetne cene, niti datum začetka proizvodnje tega procesorja.

2 komentarja

Nov Pentium III

The Register - Kot kaže, Intel še vedno kuje vroč silicij. Tokrat je predstavil Pentiuma III, ki deluje pri 1.4 GHz, vsebuje kar 512 kB drugostopenjskega predpomnilnika ter je zgrajen v 130 nanometrski tehnologiji. Kar ga naredi zelo primernega za računala, kjer je zanesljivost zelo pomembna (recimo spletni strežniki), je za 40 % manjša poraba energije (torej manjša možnost pregretja).

1 komentar

Pentium III-S 1.26 GHz v trgovinah

X-Bit Labs - Čeprav je Intel uradno najavil samo 1.13 GHz različico Pentiuma III-s (Tualatin, ki ima 512 KB L2 cacha in podpira večprocesorsko delovanje), se nam očitno obeta še 1.26 GHz verzija, katere Intel še ni uradno naznanil. Po čem lahko to sklepamo? Po prodaji na Japonskem. Kot gotovo že veste, se vse nove komponente najprej pojavijo na Japonskem. Cena novega procesorja je kar precej visoka; 496 $, kar znese okoli 120 000 slovenskih tolarjev. Precej draga stvar, ni kaj. Če sodimo po ceni, potem novi Pentiumi III-S že zaradi cene ne bodo konkurenčni AMD-jevim Athlonom. Vendar, ker so vse stvari na Japonskem dražje kot drugod po svetu, pač počakajmo na objavo cen drugod po svetu. Kdo ve, morda utegne cena novih Pentiumov še močno pasti .

0 komentarjev

VIA in prihodnost

X-Bit Labs - Trenutno je Viin procesor za visoki cenovni razred 733MHz čip, ki ga je VIA predstavila marca. Letos bodo v Samuel 2 družini izšli še 750, 800, 850, 866MHz procesorji.
Do konca tretje četrtine leta (Q3), bo VIA predstavila nov procesor, katerega kodno ime je Ezra. Frekvenca čipa bo segala do 1GHz. Čip Ezra bo imel 128KB prvostopenjskega predpomnilnika (L1) in 64KB drugostopenjskega predpomnilnika (L2). Izdelan bo v 0.13 mikronski tehnologiji.
Kmalu za tem bo VIA predstavila popolnoma novo procesorsko linijo. Frekvenca čipa bo do 1.2GHz. Procesorji bodo imeli 128KB prvostopenjskega predpomnilnika (L1) in 256KB drugostopenjskega predpomnilnika (L2). Imeli bodo tudi popolno podporo SSE ukazom. Tudi ti procesorji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji.
VIA namerava v bližnji prihodnosti vstopiti na trenutno zelo poln trg nizko cenovnih procesorjev. Načrtuje, da bodo njeni procesorji konkurenca Duron-om in Celeron-om. Ta cilj bo zelo težko doseči, ker so Duron procesorji nesporni...

8 komentarjev