»

Kaj je planet?

Slo-Tech - Leta 2006 je Mednarodna astronomska zveza (IAU) spremenila definicijo planeta in na veliko razočaranje vseh privržencev Plutona njegov status spremenila v pritlikavi planet. Morda pa se kmalu obeta še ena sprememba, ki sicer Plutonu ne bo vrnila stare slave, bo pa "ustvarila" na stotine novih planetov. Raziskovalci z UCLA predlagajo novo definicijo, ki jo bodo Zvezi predstavili na rednem srečanju prihodnji teden.

Trenutno so planeti telesa, ki krožijo okrog Sonca in so dovolj masivni, da so približno sferične oblike zaradi lastne gravitacije ter so hkrati gravitacijsko počistili svojo okolico. To po eni strani izključuje vse planete, ki krožijo okoli drugih zvezd ali zgolj tavajo po vesolju, hkrati pa z velikostjo povezana termina nista zelo natančna. Zato Jean-Luc Margot predlaga novo definicijo.

Planeti bi bili vsa telesa, ki krožijo okrog zvezde, rjave pritlikavke ali ostanka zvezde. S tem bi vključili tudi telesa izven našega Osončja. Druga pogoja pa sta zelo jasna: planeti...

8 komentarjev

Vrnite nam planet Pluton!

vir: NASA
Phys.org - Ko so leta 2006 Plutonu odvzeli status planeta in ga uvrstili v novo skupino pritlikavih planetov, so nekateri to vzeli zelo osebno. Toda Mednarodna astronomska zveza (IAU) je bila neomajna, saj Pluton ni izpolnjeval treh pogojev nove definicije planeta. Sedaj pa so znanstveniki s floridske univerze v Orlandu ponovno načeli to temo, ko trdijo, da mora Pluton spet postati planet.

Po veljavni definiciji je planet telo, ki v stabilni orbiti kroži okrog Sonca, je zaradi lastne gravitacije zavzelo sferično obliko (je v hidrostatičnem ravnovesju) in ki je s svojo gravitacij počistilo okoliško orbito. Slednja točka, ki je Pluton ne izpolnjuje, pomeni, da je v svoji orbiti planet gravitacijsko dominanten in da so vsa znatna...

11 komentarjev

New Horizons dobil nov cilj

Nature - NASA je sprejela odločitev, kam bodo po letu mimo Plutona namenili plovilo New Horizons, ki s hitrostjo več kot 12 kilometrov na sekundo leti proč od planetov v našem Osončju. Plovila ni mogoče ustaviti, zato je lahko Pluton poslikal le v letu, sedaj pa so mu morali najti nov cilj, ki je dovolj blizu, da ne bo terjal prevelikih popravkov trajektorije. Izmed dveh verjetnejših možnostih so se odločili za 2014 MU69, ki sodi med tako imenovane objekte Kuiperjevega pasu (KBO).

New Horizons leti na MU69 iz preprostega razloga - tako bo porabil najmanj goriva, ki ga nima ravno v izobilju. Trenutno ga ima še 35 kilogramov, da pride na cilj pa jih bo porabil 12 kilogramov. Objektu se bo približa na razdaljo 12.000 kilometrov in...

3 komentarji

Pluton je v Illinoisu spet planet

The Register - Avgusta 2006 je Mednarodna astronomska zveza v Pragi po dolgi razpravi sprejela odločitev, da Pluton ni planet. Tri četrt stoletja po njegovem odkritju so namreč prenovili pogoje, da je neko telesno telo planet. Prva dva, tj. kroženje okrog sonca in sferična oblika zaradi lastne gravitacije, je Pluton izpolnil, tretjega, tj. očiščenje okolice svoje orbite, pa zaradi premajhne mase ni, zato so ga degradirali v pritlikavi planet. Odločitev je sprožila žolčne odzive po svetu, še posebej burno pa so se odzvali patriotski Američani, saj je bil Pluton edini planet našega osončja, ki so ga odkrili oni. Dogajanje nam je prineslo celo nov angleški glagol, saj je to pluto postal angleška beseda leta 2006, pomeni pa razvrednotiti ali degradirati.

Ameriška zvezna država Illinois se je odločila, da je Pluton, vsaj ko potuje nad njihovo državo, spet polnopravni planet, poleg tega pa bo 13. marec postal Plutonov dan. Na ta dan so namreč leta 1930 objavili, da je bil odkrit nov planet. Razlog za...

28 komentarjev

V osončju sedaj le 8 planetov

Slo-Tech - Na srečanju Mednarodne astronomske unije v Pragi, je po dolgi in burni razpravi padla odločitev: Pluton ni planet.

Skozi razpravo je bila namreč dosežena definicija, kaj planet sploh je.

Tako je planet nebesno telo, ki:

1. mora krožiti okoli zvezde, vendar samo ne sme biti zvezda;
2. imeti mora lastno gravitacijo;
3. samo nebesno telo mora imeti (vsaj približno obliko) krogle;
4. orbito, ki se ne seka z orbitami ostalih planetov

Pluton ima tako premajhno maso in njegova orbita seka orbito planeta Neptun. Pluton je tako postal osnova za kategorijo pritlikavih planetov, med katere sedaj spadajo še Xena, Charon in Ceres.

Nebesna telesa, ki krožijo okoli Sonca in jih ni moč uvrstiti ne v kategorijo planetov ali pritlikavih planetov, so uvrščena v kategorijo majhnih teles sončnega sistema.

Očitno bo treba popraviti kar precej zapisov.

58 komentarjev

Prihajajo novi učbeniki

Je planet ali ni?

Space - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Učili so nas, da si tako sledijo planeti v našem osončju, če se oddaljujemo od Sonca. Pa so nas očitno grdo nalagali. Znanstveniki so namreč odkrili doslej najbolj oddaljen predmet v našem osončju, katerega velikostni red je primerljiv s planeti. Sedna, kot so planet neuradno poimenovali, je trikrat bolj oddaljen od Sonca kakor Pluton, njegovo leto je dolgo 10.000 zemeljskih let, utegne pa imeti celo svojo luno.

Glavno vprašanje, ki trenutno buri duhove astronomom, je, zakaj se Sedna nahaja tako daleč stran od Sonca in zakaj kroži po neverjetno izraziti elipsi. Po eni teoriji je na sedanjem mestu...

16 komentarjev