»

Apple prenovil MacBooke Air

Slo-Tech - Apple je danes predstavil prenovljena MacBooka Air s 13- in 15-palčnim zaslonom in novimi procesorji M3. Nekoliko večja 14- in 16-palčni MacBook Pro sta bila prenovljena že oktobra, zato je bila posodobitev serije Air le vprašanje časa. Nova prenosnika bosta dobavljiva od petka dalje.

Po zunanjosti se prenosnika ne razlikujeta od predhodnikov, na voljo pa sta v štirih barvah (Midnight, Starlight, Space Gray, Silver). Pod pokrovom pa je glavna novost čip M3, ki je zgrajen v 3-nm litografiji in ima torej na manjšem prostoru še več tranzistorjev. S tem je čip hitrejši, hkrati pa tudi varčnejši, ker so komponente pač manjše. Novi čip podpira nekaj novih funkcij, denimo ray tracing, mesh shading in dynamic caching. Procesor ima osem jeder (CPU) in do deset grafičnih jeder (GPU) - manjši model ima osem ali deset, večji le deset - ter podporo do 24 GB. Za podporo umetni inteligenci pa ima 16-jedrni Neural Engine, ki je namenjen strojnemu učenju. Druge novosti so na primer še Wi-Fi 6E in...

16 komentarjev

Apple razširil program za samostojno popravilo naprav

Slo-Tech - Apple je sprva vztrajno oteževal vsakršno nepooblaščeno poseganje v svoje telefone, vključno z domačimi popravili, dokler niso ugotovili, da je bolje od tega kaj imeti. Paketi z orodjem in rezervnimi deli za telefone so postali velik hit, tudi v Evropi, zato Apple širi storitev. Vanjo vključuje čedalje več svojih naprav.

Danes so sporočili, da se pridružujejo tudi iPhone 13, 13-palčni MacBook Air (s čipom M12) ter 14- in 16-palčni MacBook Pro (s čipom M2 Pro in M2 Max). Apple še vedno vztraja, da večini uporabnikov priporoča obisk pooblaščenih servisov (Authorized Service Provider) oziroma prodajaln (Apple Store). Napravo lahko sam popravi, kdor ima s tem izkušnje, dodajajo. Temu pritrjuje tudi cena, ki so jo postavili ustrezno visoko, da ciljajo na navdušence, ni pa ekstremna. Zamenjava baterije v iPhonu 13 stane 85 dolarjev, v paketu za samopomoč pa pol manj.

Manj očitna, a pomembnejša novost je sprememba potrjevanja pristnosti vgrajenih delov. To se stori s programom System...

17 komentarjev

Apple na WWDC 23 predstavil kopico novosti

Slo-Tech - V Cupertinu se je začel letošnji WWDC (Worldwide Developer Conference), na katerem Apple vsako leto predstavlja novosti, ki se obetajo v bližnji prihodnosti. Običajno se na dogodku vijejo ure napovedi, čemur se niso izneverili niti letos. Poglejmo, kaj bomo dobili v naslednjih mesecih.

Novi Applov prenosnik s 15 palci je po besedah podjetja najtanjši prenosnik na svetu, hkrati pa Applov največji. Za 1300 dolarjev dobimo MacBook Air, ki sicer uporablja lanski čip M2 in torej vsebuje osem procesorskih jeder in deset grafičnih kartic. Pomnilnika lahko vanj stlačimo do 24 GB, diskov pa do 2 TB. Baterija nudi avtonomijo 18 ur, nima ventilatorja (in je torej tih) ter ima zgolj dva priključka Thunderbolt/USB-C.

Na drugi strani je nova delovna postaja Mac Pro s čipoom M2 Ultra. Nov procesorski čip M2 Ultra je v bistvu dva čipa M1 Max skupaj. Zgrajen v 5-nm tehnologiji ima 134 milijard tranzistorjev, 24 jeder (šestnajst hitrih in osem varčnih), 76 grafičnih jeder in 32-jedrski Neural...

66 komentarjev

Apple predstavil naprave s čipi M2 Pro in M2 Max

vir: Apple
Apple - Pri Applu so najavili nove MacBooke Pro in Mace mini, ki so zgrajeni na najnovejših sistemskih čipih M2 Pro in M2 Max.

Izvirni različici Applovega sistemskega čipa M1 sta sledili močnejši Pro in Max, zato je bilo logično pričakovati, da bodo v Cupertinu strategijo ubrali tudi z drugo generacijo čipa, M2. Recept so res povzeli, z manjšimi spremembami. M2 Pro in M2 Max po osnovnem modelu vnovič pobereta procesorska jedra, v konfiguraciji do 8+4, imata pa močnejši odsek za grafiko. Izrisovalnih enot je v M2 Pro do 19 (tri več kot v predhodniku), v M2 Max pa do 38, oziroma štiri več. M2 Pro lahko kot predhodnik nosi do 32 GB Rama, M2 Max pa kar do 96 GB, kar je še največja razlika glede na M1 Max, ki jih je vseboval do 64 GB. Obenem so posodobljeni tudi ostali segmenti sistemskega čipa, kot je vezje za pospeševanje strojnega učenja Neural Engine.



Pri karakteristikah čipov je predlog "do" z razlogom: inženirji jih lahko močno prikrojijo posameznim napravam. 14-palčni MacBooki Pro se...

105 komentarjev

Apple predstavil nove macbooke pro z močnejšimi čipi družine M1

vir: Apple
Apple - Po tem, ko so v Applu prejšnji mesec pokazali nove iphone in tablice, so bili tokrat na vrsti prenosniki - in to zmogljivi macbooki pro, z novima sistemskima čipoma M1 Pro in M1 Max.

V Applu prve jesenske prezentacije z iphoni 13 niso želeli motiti še s prenosniki in razlog je precej očiten, ko pogledamo, na čem sveže najavljeni inačici linije macbookov pro - MacBook Pro 14 in 16, stojita. To sta prva nova člana družine sistemskih čipov M1 po uvodnem izpred leta, ki je razburkal področje računalniških procesorjev za domačo rabo. M1 Pro in M1 Max sta bistveno močnejša od svojega predhodnika, tako v procesorskem kot še posebno v grafičnem smislu. Njun procesorski del sestavlja osem hitrejših in dve počasnejši jedri, medtem ko ima M1 konfiguracijo 4/4. Pro in Max se najbolj razlikujeta v grafičnem in pomnilniškem oziru; prvi ima 16-jedrni GPU in 32 GB Rama s prepustnostjo 200 GB/s, drugi pa vsega naštetega natanko dvakrat toliko. Oba sta napravljena v TSMCjevem 5-nanometrskem...

112 komentarjev

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav

Slo-Tech - Natanko pol leta po Applovem zadnjem dogodku je podjetje iz Cupertina pripravilo nov medijski spektakel. V San Franciscu so ob 18.00 uri po srednjeevropskem času v nabiti dvorani pokazali številne novosti, med katerimi je bila glavnina pozornosti usmerjena k pametni uri in novim, še tanjšim prenosnikom. Dogodek je na licu mesta spremljalo okrog 3000 novinarjev.

Izvršni direktor ni kaj dosti okolišil in je takoj skočil k številkam. V kratkem videoposnetku je Apple pokazal novo trgovino na Kitajskem, kjer se je število njihovih prodajaln povzpelo na 21, želijo pa to število do konca prihodnjega leta podvojiti. Skupno ima Apple že 453 prodajaln v 16 državah, med katerimi Slovenije ni. Mimogrede, lani je Applove uradne prodajalne obiskalo 120 milijonov strank.

...

390 komentarjev