»

Beležnica v Windows 11 postaja čedalje uporabnejša

Slo-Tech - Novosti v Beležnici se kar množijo in vrsto let zaspani urejevalnik (neoblikovanih) besedil doživlja drugo pomlad. Najnovejši dodatek sta možnosti samodejnega popravljanja (autocorrect) in preverjanja črkovanja (spellchecker), ki ju je Microsoft dodal v prihajajočo verzijo Windows 11. Novosti že lahko vidimo v kanalih Canary in Dev, ki sta namenjena preizkuševalcem prihajajočih funkcionalnosti. Sčasoma si bosta utrli pot tudi do redne verzije.

Zakaj se je Microsoft odločil vdahniti drugo življenje Beležnici, nikoli niso javno komentirali. A odkar je WordPad pristal na smetišču zgodovine, je Windows brez osnovnega urejevalnika besedil, ki bi imel kakšno funkcijo. Manko sta uspešno zapolnjevala Notepad++ in Notepad2, ki pa sta seveda konkurenčna izdelka tretjih razvijalcev. Microsoft je zato prenovil Beležnico še sam.

Funkciji delujeta podobno kot v resnejših pisarniških paketih. V dnevniških datotekah in pri urejanju kode bosta seveda izključeni, pri besedilu pa ne....

21 komentarjev

WordPad je tiho odšel

The Windows Blog - Septembra je Microsoft naznanil, da se WordPad v bližnji prihodnosti poslavlja, kar se je sedaj začelo dogajati. Rezi nikoli niso hipni, temveč potekajo v več stopnjah. Prva verzija Windows, ki je ostala brez legendarnega, dasiravno redko uporabljenega urejevalnika besedil, je Windows 11 build 26020 v Canary Channal. Zaenkrat bomo spremembo opazili le pri sveži namestitvi. Sčasoma bo umik dosegel tudi produkcijsko verzijo za končne uporabnike (torej bo posodobitev sistema odstranila WordPad). A dotlej nas loči še nekaj časa.

Druga aplikacija, ki jo nova verzija odpravlja, je People, medtem ko je Steps Recorder sedaj označen kot zastarel in se ne bo več posodabljal, uporabnike pa pozivajo k zamenjavi. Že lani je Microsoft iz Windows na smetišče zgodovine poslal Cortano, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada morda res ne bomo pogrešali s funkcionalnostnega vidika, a vendarle se s tem poslavlja kos zgodovine. Hkrati pa je Beležnica dobila nekaj...

23 komentarjev

Nova verzija Windows 11 prihaja v torek

Slo-Tech - Posodobitev oziroma nova verzija Windows 11 bo izšla v torek, so sporočili iz Microsofta. Novosti bo več - Microsoft jih omenja kar 150 - a najpomembnejše so vključitev pomočnika umetne inteligence Copilot v Windows, prenovljen Raziskovalec, podpora za RAR in 7-zip itd.

Copilot prinaša enako pogovarjanje z umetno inteligenco, kot ga ima Bing Chat, še v Windows 11. Na voljo v stranski vrstici (sidebar), kjer bo omogočal upravljanje z računalnikom, denimo spreminjanje nastavitev, zaganjanje aplikacij, odgovarjanje na vprašanja, iskanje datotek ipd. Zmore tudi kompleksnejša opravila, denimo pisanje sporočil s podatki iz koledarja ali pametno sestavljanje elektronske pošte v Outlooku. Copilot je s tem naslednik Cortane, ki jo je Microsoft prisilno upokojil iz Windows minuli mesec. Ob tem omenimo, da bo Copilot počasi prilezel še do drugih Microsoftovih izdelkov. V pisarniški paket Microsoft 365 bo prispel 1. novembra, ko nam bo lajšal delo v Wordu, Excelu in drugih programih.

Poleg Copilota bo imela nova verzija Windows 11 še precej drugih novosti. To so prenovljeni Raziskovalec, izboljšano orodje za varnostne kopije, Ink Anywhere za imetnike peres, Snipping Tool s podporo za OCR, Beležnica, ki si zapomni vsebino in druge....

108 komentarjev

Zbogom, WordPad

Slo-Tech - Dasiravno je bil ves čas v senci velikega brata, je WordPad bolj ali manj uspešno preživel dolgih 28 let. Prvikrat se je pojavil v operacijskem sistemu Windows 95, zadnji nastop pa je imel očitno v Windows 11. Microsoft je ta teden sporočil, da je razvoj WordPada končan in da se ne bo nadaljeval. V eni izmed prihodnjih posodobitev operacijskega sistema pa bo WordPad v celoti odstranjen.

WordPad je le zadnja v vrsti komponent iz Windows, ki jih je letos pričakala sekira v obliki značke nepriporočen (deprecated). Enako se je zgodilo tudi Cortani, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada ne bomo zelo pogrešali, ker obstaja kopica alternativ, tudi brezplačnih. Osnovna verzija Worda, ki zmore vsaj isto kot WordPad, je na spletu na voljo tudi brezplačno. Tudi Beležnica v novih verzijah Windows se je precej izboljšala in je dobila na primer več zavihkov.

Leta 1995 je WordPad prispel s prvo verzijo Internet Explorerja in je nadomestil danes malo znano...

21 komentarjev

Pošiljanje sporočil iMessage tudi iz Windows 11

Slo-Tech - Vrsto se Windows in iOS nista najlepše gledala, potem pa je minuli mesec Microsoft naznanil, da se bo Windows 11 kmalu znal pogovarjati z iMessages. Z androidnim sistemom se na tak način pogovarja že dolgo časa, kar omogoča pošiljanje sporočil v imenu telefona kar z računalnika. Sedaj je isto funkcionalnost dobil še za iMessage v programu Phone Link.

Najprej k omejitvam. Podpora je še zelo osnovna, saj kakšni naprednih funkcij ni pričakovati. Microsoft in Apple menita, da je napredna funkcija tudi pošiljanje slik in videoposnetkov, zato bo rokovanje z iMessages prek Windows 11 omejeno na pošiljanje besedila. Nemogoče bo tudi sodelovati v skupinskih pogovorih, kar je tudi napredna funkcija. Hkrati pa so telefon privezali na računalnik, saj bo za uporabo Phone Linka nujno imeti vzpostavljeno aktivno povezavo Bluetooth do telefona. Ta bo torej morda še lahko v sosednji sobi, kaj dlje pa ne. Zagotovo pa Phone Link ne bo nadomestek za nesrečno situacijo, ko telefon pozabimo v službi...

8 komentarjev

Windows 95 za macOS, Linux in Windows

[dodaj]

Slo-Tech - Kar je bil nekoč revolucionaren operacijski sistem, je danes pogosto merilo, kaj zmorejo moderne naprave in programerska pamet. Windows 95 so poganjali že na Apple Watch, Android Wear in Xbox One, v navideznih strojih pa tako ali tako ni noben problem poganjati kateregakoli operacijskega sistema. Obstaja tudi projekt v86 copy.sh, kjer najdemo delujoče verzije starejših operacijskih sistemov. In prav ta projekt je uporabil Felix Rieseberg, ki je napisal 130 MB veliko aplikacijo, ki vsebuje celoten Windows 95. Kot samostojno aplikacijo jo lahko poganjamo na macOS, Linux, Windows. Windows 95 je na voljo Githubu.

Uporabna vrednost omenjene aplikacije je brez dvoma omejena, a to niti ni bil njen namen. Še največja pomanjkljivost je nedelujoč Internet Explorer, ki ne odpira spletnih strani, a v resnici bi s prastarim brskalnikom tako ali tako težko gledali sodobne spletne strani. Sicer pa Windows 95 vsebuje vse pritikline iz prave verzije, vključno z vsemi igrami, WordPadom in celo...

26 komentarjev

Metro UI vedno bolj kaže svoj obraz v Windows 8

engadget - Metro UI je z Windows Phone 7 nedvomno prinesel val svežine v mobilne operacijske sisteme, saj je zelo unikaten koncept pri upravljanju naprave prek na dotik občutljivega zaslona. Močno je osnovan okrog tipografije, torej veliko uporablja besede, nekoliko manj pa druge grafične elemente. Microsoft očitno ta stil snovanja vmesnikov želi razširiti tudi na druge platforme, saj najnovejša testna izdaja Windows 8 z oznako 7955 prinaša nov vmesnik za prijavo uporabnikov, ki je na moč podoben vmesniku Windows Phone 7. Sledi tega vmesnika se vidi tudi v nekaterih nastavitvah, npr. v meniju za ugašanje računalnika, ponovni zagon, hibernacijo oz. za odjavo uporabnika, s prihodnjimi izdajami pa verjetno lahko pričakujemo širitev tudi na druga...

35 komentarjev