»

NASA preizkuša komunikacijo z laserji

Slo-Tech - Komunikacija s plovili in sateliti v orbiti že vse od začetka vesoljske dobe poteka z radijskim valovi, ki so zanesljiv način prenosa podatkov, a imajo omejitve pri kapaciteti. Ena izmed možnosti za povečanje prepustnosti je uporaba optičnih komunikacij, torej bistveno krajših valovnih dolžin. NASA zato že od decembra 2021 izvaja projekt LCRD (Laser Communications Relay Demonstration), ki se sedaj preveša v sklepno fazo. Na ISS pošiljajo ILLUMA-T Integrated LCRD Low Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal), ki bo skupaj z LCRD omogočal dvosmerno lasersko komunikacijo tudi z ISS v nizki orbiti. Tja ga bodo poslali z 29. misijo CRS, ki bo predvidoma izstreljena 1. novembra.

LCRD se trenutno uporablja za komunikacijo prek geosinhrone orbite (38.000 kilometrov visoko) in dveh zemeljskih postaj. ILLUMA-T pa bo omogočil še komunikacij med ISS in dvema postajama na Havajih in v Kaliforniji s hitrostjo 1,2 Gb/s. Izbor lokacij na Zemlji ni naključen, saj so izbrali lokaciji, kjer je...

3 komentarji

Starlink prihaja na letala Hawaiian Airlines

Slo-Tech - SpaceX je razkril dogovor z letalskim prevoznikom Hawaiian Airlines, ki bo na svojih letalih ponudil brezplačni dostop do interneta prek Wi-Fi v kabini. Storitev bo na voljo že prihodnje leto na čezoceanskih letih v Severno Ameriko, Azijo in Oceanijo, s čimer bo prvi večji letalski prevoznik s Starlinkom. SpaceX je že podpisal pogodbo z nišno letalsko družbo JSX, medtem ko Delta storitev za zdaj preizkuša. JSX bo Starlink ponudil na sto letalih proizvajalca Embraer.

Starlink bo na voljo na letalih Airbus A330 in A321neo in novem Boeingu 787-9, medtem ko ga starejši Boeingi 717 za krajše polete med otoki ne bodo podpirali. Wi-Fi bo nudil hitro povezavo z internetom z nizkimi zakasnitvami. Nekateri letalski prevozniki že imajo v svojih flotah možnost povezave z internetom, zato ne bodo hiteli k Starlinku. Kdor pa tega nima, se bo po izkušnji s Hawaiian Airlines laže odločil.

Omrežje Starlink uporablja satelite v nizki orbiti. Trenutno jih je tam že okrog 2000, do popolnitve...

1 komentar

Amazon postavlja talne postaje za komunikacijo s sateliti

vir: CNBC
CNBC - Amazon Web Services (AWS), Amazonova družba za storitve v oblaku, postavlja mrežo zemeljskih postaj za komunikacijo s sateliti v orbiti, ki jih bo moč fleksibilno najeti po potrebi in bodo vpete v njihov oblak.

S poenostavljanjem pošiljanja satelitov v orbito njihovo število v zadnjem času skokovito raste. Miniaturnih satelitov je že okoli dva tisoč in samo tistih sorte CubeSat je bilo lansiranih že prek osemsto. Toda izstrelitev v vesolje je zgolj ena etapa v delovanju takšne naprave, saj je treba z njo tudi komunicirati z Zemlje. Temu so namenjene talne postaje, ki jih običajno gradijo in upravljajo večji operaterji satelitov, medtem ko morajo manjši lastniki satelitov z njimi sklepati pogodbe o najemu kapacitet, ki so ponavadi zasoljene.

Ravno v to...

6 komentarjev

O3b dobil še štiri satelite

NASASpaceFlight.com - Projekt O3b, o katerem smo že pisali, je dobil še štiri satelite in je s skupno osmimi že na dveh tretjinah predvidene velikosti konstelacije. Z dvanajstimi sateliti v srednji Zemljini orbiti bo zagotovil internetno povezave v (pod)ekvatorialnih regijah, kjer je trenutno približno tri milijarde prebivalstva še brez interneta - od tudi njegovo ime.

Prve satelite so izstrelili lanskega junija, ta teden pa so dodali še štiri. Z rusko raketo Sojuz so iz Francoske Gvajane v Južni Ameriki izstrelili štiri satelite francosko-italijanske izdelave, ki so se utirili v srednjo orbito na višini 8000 kilometrov. To je kompromisna orbita med geostacionarno orbito, ki je predaleč in povzroča velik zamik pri dvosmerni komunikaciji, ter nižjimi orbitami, v katerih so sateliti nad...

5 komentarjev

NASA prenaša podatke z Lune s 600 Mb/s

NASA - NASA je dosegla rekord v hitrosti prenosa podatkov po vesolju, saj so s plovila LADEE, ki so ga septembra izstrelili proti Luni, uspeli prenesti podatke s hitrostjo 622 megabitov na sekundo, kot so obljubljali že septembra. Prenos v obratni smeri, torej v vesolje pa gre za zdaj s hitrostjo 20 megabitov na sekundo, ob čemer je prenos brez napak. Tako visoke hitrosti so lahko dosegli, ker je LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration), kot se eksperiment imenuje, prvikrat uporabljal prenos podatkov z laserjem namesto z radijskimi valovi.

Radijski valovi imajo svoje omejitve, med katerimi je najočitnejša nizka prepustnost. Resda se vso elektromagnetno valovanje po vesolju širi s svetlobno hitrostjo, a na čedalje daljše valove lahko naložimo čedalje manj podatkov. Laserski prenos podatkov omogoča uporabo bistveno krajših valovnih dolžin, saj potujejo v...

31 komentarjev