»

Pomotoma javno dostopna beta iOS 17

Slo-Tech - Apple včeraj ni le predstavil prihajajočega operacijskega sistema iOS 17, temveč ga je nevede (ali pač?) priobčil svetu. Enako se je zgodilo tudi s prihajajočima macOS Sonoma in watchOS 17.

Nova razvoja beta verzija je bila dostopna v zavihku Beta Updates v meniju Settings, četudi uporabnik ni bil naročnik programa, ki to omogoča. To se sicer ne dogaja, ker so prve razvijalske beta verzije (Developer Beta) običajno še zelo hroščate, lahko tudi nevarne. Pričakovati je, da bo javna beta na voljo julija, končna verzija pa septembra ali oktobra. Očiščena, razhroščena, polikana.

12 komentarjev

Apple predstavil nove iOS 15, iPadOS 15, watchOS 8 in tvOS 15

Apple - Apple je danes izdal novi verziji operacijskih sistemov iOS 15 in iPadOS 15, ki tečejo na iPhonu 6s, iPadu Air 2 in iPodu Touch ter novejših. Kot je že v navadi, dobijo vsi uporabniki nadgradnjo brezplačno (Settings General Software Update). Tu sta še watchOS 8 za Apple Watch in tvOS 15 za Applove televizorje.

Največja novost se imenuje Focus in omogoča izbor različnih profilov (delo, spanje, dom itd.). Ideja je podobna kot v načinu Ne moti, le da imamo tu profilov več, za vsakega posebej pa lahko nastavimo, katera in čigava obvestila in kako opazno (glasno, vibriranje, nič) želimo prejeti. Nastavimo lahko tudi možnost, ki drugim avtomatično pove, da imamo obvestila izključena in da se ne bomo takoj odzvali (vidijo naš status, ko nam pišejo). Trenutno je ta možnost na voljo le v Applovih aplikacijah, lahko pa bi jo v prihodnosti dobili tudi drugod, denimo v WhatsApp, ker bo odprta. Focus je polnokrvni profil, tako da lahko prilagodimo tudi namizje in druge podrobnosti za vsakega...

58 komentarjev

Apple WWDC 2021: nova generacija operacijskih sistemov

vir: Apple
Apple - Na letošnji konferenci WWDC so pri Applu predstavili prihajajoče različice operacijskih sistemov za vse štiri svoje segmente: mace, ipade, iphone in ure.

Letošnji dogodek Apple Worldwide Developers Conference se zaradi covida-19 vnovič odvija zgolj na spletu. Kot običajno, ga je otvorila zajetna, skoraj dveurna predstavitev prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). Te so bile osredotočene na vse štiri operacijske sisteme pod jabolčnim okriljem: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey in watchOS 8. Z nekaj izjemami je šlo v največji meri za prilagoditve vmesnikov, ki bodo dobrodošle predvsem za tiste, ki želijo iz službenih računalnikov in tablic iztisniti največ. Ipadi tako dobijo precej okrepljene večopravilnostne funkcije, preoblikovan bo tudi Safarijev vmesnik, med drugim s priročnejšo knjižnico zavihkov.



Bolj ljudske so novitete v iOS, osrediščene predvsem na povečano potrebo po komunikaciji med pandemijo. Tu prednjači FaceTime, ki bo prejel vrsto zanimivosti, na primer...

25 komentarjev

Čez dober teden prihaja macOS Sierra

Slo-Tech - Na včerajšnjem Applovem dogodku je bilo skorajda vse posvečeno novemu iPhonu, a to ne pomeni, da novosti ne bo tudi na "pravih" računalnikih. Apple je skorajda istočasno na svojih spletnih straneh objavil tudi, da bodo 20. septembra izdali končno verzijo prihajajočega operacijskega sistema macOS Sierra, ki bo za vse lastnike dosedanjih verzij brezplačna.

Če se ime bere nekoliko nenavadno, je razlog v spremenjeni shemi poimenovanja. Apple s to verzijo ukinja poimenovanje Mac OS X in prehaja na macOS, da bo ime bolj v skladu z že uveljavljenima watchOS in tvOS. In tako bomo namesto Mac OS X 10.12 dobili macOS Sierra.

Glavne novosti bodo prihod Siri na namizne naprave, univerzalno odložišče (kopiranje med napravami z iOS in macOS), Apple...

42 komentarjev

Applove novosti na WWDC: macOS Sierra, iOS 10, watchOS 3

vir: Apple
Apple - Apple je na letošnji Worldwide Developer Conference (WWDC), kot je že v navadi, predstavil precej novosti, ki nam jih bodo počasi dostavljali do konca leta. Videli smo, kaj bodo prinesli macOS (vanj se bo prelevil trenutni Mac OS X), iOS, watchOS in tvOS v novih verzijah.

Najprej k največji spremembi. Po dolgih letih se znamka Mac OS X, ki vsako leto dobi višjo decimalko, umika. Nov operacijski sistem se bo imenoval macOS Sierra, bo pa to isto kot Mac OS X 10.12 po starem sistemu poimenovanja. Kot smo pričakovali že mesece, bo v njem Siri našla pot na namizne računalnike, kjer bo znala iskati, ustvarjati opravila, pripravljati seznami predvajanja itd. Zadeva bo zelo podobna Cortani v Windows 10, čeprav ne Microsoft ne Apple tega ne...

29 komentarjev

Applove novosti: iOS 9, OS X El Capitan, Apple Music, watchOS 2, Apple Pay

Slo-Tech - Apple je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil množico prihajajočih izdelkov, storitev in drugih novosti. Obetamo si lahko novo verzijo OS X, iOS 9 in watchOS 2 izboljšana Apple Pay in CarPlay, Apple Music ter še nekaj manjših osvežitev.

OS X. Nove verzija operacijskega sistema za Applove namizne in prenosne računalnike se bo imenovala OS X El Capitan. Spremembe bodo tako pri uporabniški izkušnji kakor poskočnosti. Prenovljen brskalnik Safari bo na primer podpiral pripenjanje spletnih strani v vrstico z zavihki tako, da jih enostavno z miško potegnemo skrajno v levo. Strani bodo tam tudi ostale in bodo spet na voljo ob vsakem ponovnem zagonu. Prav tako bo laže ugotoviti, od kod prihaja kakšen zvok oziroma...

90 komentarjev