»

ATi ne bo prenehal z izdelovanjem lastnih kartic

X-Bit Labs - Včeraj smo poročali o internetnih špekulacijah, da naj bi se bil ATi odločil, da bo prenehal izdelovati in prodajati grafične kartice pod lastno blagovno znamko (torej Built by ATi kartice). Danes smo izvedeli, da so bile včerajšnje napovedi preuranjene. ATi je danes v svoji izjavi uradno zagotovil, da bo nadaljeval z izdelavo in prodajo vseh svojih grafičnih kartic, ki pa bodo namenjene zlasti Severni Ameriki, medtem ko bodo področje Evrope, Azije in Pacifiško skupino držav pokrivali doslej uveljavljeni distributerji. Klik!

7 komentarjev

Daljinec ali kreditna kartica?

Mikhailtech - Ob testu sledečega daljinca bi se verjetno lahko vprašali vprašanje iz naslova. Če seveda ne bi poznali barv in bi razločili samo oblike. K sreči temu ni tako..

Nekaj takšnega mi je prišlo na pamet, ko sem gledal opis PSXAmpa na Mihkail Techu. Zadev(ic)a je velika oziroma majhna samo 90x55 mm in debela malo več kot 7 njih. Sicer je daljinec, kot ste lahko prebrali iz imena, namenjen Playstationu, samo po zagotovilih avtorja članka deluje prav tako dobro na standarnih IR sprejemnikih. Vas zanima, kaj so ugotovili, ko so napravo razstavili? Klik.

0 komentarjev

NVDVD končno na voljo

Reactor Critical - Morda se še kdo izmed vas spomni, da je Nvidia pred časom napovedala, da bo izdala programski DVD predvajalnik, ki bo lahko dodobra izkoristil Video Processing Engine v čipih GeForce 4. No, z veseljem lahko povem, da se je to v polovični meri pred kratkim tudi zgodilo. Zakaj v polovični? Zato, ker je predvajalnik še vedno v stanju beta, a je očitno že toliko funkcionalen, da so ga nvidiaši brez zadržkov dali na razpolago uporabnikom. Če imate torej GeForca 4 in bi radi preizkusili Nvidiino čudo, ki bojda zelo malo obremeni CPU, potem brž zaprežite svoje modeme. Za vsak primer pa preverite še Reactor Critical.

0 komentarjev

Radeoni8500 s 128 MB pomnilnika

X-Bit Labs - Nvidia je praktično že začela pošiljati svoje najnovejše GeForce 4 MX čipe prodajalcem, medtem ko ATI še nima uradnega odgovora na to. Zaenkrat ATI-jevci niso sposobni v tako kratkem času dodelati čipa R300, ki naj bi deloval s frekvencami od 350 do 400 MHz, vendar pa bodo vseeno poizkušali ohraniti korak s konkurenco. Le-tega bodo poizkušali ohraniti s povečano količino pomnilnika na bodočih karticah z Radeonom 8500, ki ga bo sedaj lahko tudi do 128 MB. Seveda pa je to samo začetek, saj lahko ATI preseneti tudi s čipi RADEON 8500XT, ki bodo pohitrene izvedenke čipov R8500 in bodo delovale s frekvenco 300 MHz in RV250, ki bodo delovali s frekvenco 350 MHz. Kot zanimivost naj navedem, da se ti čipi ne bodo razlikovali med seboj po ničemer, razen po hitrosti. Najhujša Nvidiina mora v obliki R300 pa nas bo pričakala v aprilu ali maju.

4 komentarji

Voltage mod pri Radeonu 8500

PC Stats - Radeon8500 je odlična kartica, ki pa na prvi pogled overclockerjem ne bo ravno najbolj všeč, saj se ne navija tako dobro, kot konkurenca. To so ugotovili tudi na PCStats, kjer so kartico iz začetnih frekvenc 275/275 lahko navili samo na frekvence 312/292. Kako naprej? Hja, če ne gre zlepa, bo šlo pa zgrda. Odgovor na to, kako povišati frekvenco, leži v čisto preprosti, a malce tvegani modifikaciji, pri kateri moramo samo prebarvati dva uporčka na kartici in tako dodati prepotrebno voltažo pomnilniku in grafičnemu čipu. Vendar pa tu naletimo na prvi problem, saj z nanašanjem grafita ne smemo pretiravati. Z vsakim potegom s svinčnikom namreč...

0 komentarjev

Power Magic Radeon 8500

Overclockers Australia - ATI je končno ubral taktiko, ki bi jo moral začeti uporabljati že pred leti - vse svoje procesorje je začel prodajati tudi drugim proizvajalcem. Pred časom smo lahko ATI-jeve procesorje videvali samo na ATI-jevih karticah, na drugih izdelkih pa smo videli samo zastarele ATI-jeve čipe, kot so bili Rage IIc, Rage Pro in podobni shiranci, ki jih je že zdavnaj povozil čas. Tokrat pa se lahko veselimo tudi kartic drugih proizvajalcev - in to na Radeon 7500 in 8500 čipih. No, ATI si je sicer vzel pravico, da lahko samo on prodaja procesorje s frekvenco 275 MHz, ostali proizvajalci pa le 250 in 225 MHz različice. Vendar pa to ne pokvari splošnega vtisa, saj se da šibkejše različice z 250 MHz procesorji za malce truda naviti na 275 MHz. Vsaj, če si ogledamo test Power Magicovega Radeona 8500, za katerega na Planet Savagu trdijo, da se neverjetno dobro navija.
Poleg pestre palete kartic, ki nam jih bodo v kratkem ponudila tudi druga podjetja, pa lahko pričakujemo še nekaj, kar bodo gotovo...

2 komentarja

ATI-jeve oznake

Reactor Critical - Gotovo veste, da se je ATI odločil, da bo izdeloval številne izpeljanke Radeona8500, ki se bodo razlikovale samo po frekvenci grafičnega čipa. Pa kaj potem, pravite. Vse je v redu, problem nastane le, ko je treba kartice razločiti, saj so si na prvi pogled vse enake. In kako jih razločiti? Po posebni številki P/N:
  • RADEON 8500 (275 MHz): 1028571100

  • RADEON 8500 LE (250 MHz): 1028571200

  • RADEON 8500 LELE (230 MHz): 1028571500

Kartice se razlikujejo med sabo po predzadnjih dveh številkah. Višji kot sta ti dve številki, s počasnejšim taktom deluje kartica. Preden si kupite omiljenega Radeona8500, si zato raje oglejte številko P/N in se ne pustite preslepiti trgovcu. Več o tem si lahko preberete na Reactor Critical.

3 komentarji

Še počasnejši Radeon 8500?

X-Bit Labs - X-Bitovci poročajo, da namerava ATI izdati še počasnejši model izvedenke 8500. Doslej smo poznali dve vrsti Radeona 8500: 275/550 ter 250/500 MHz izvedenki. Smrtonosnem paru se bo pridružila še okrnjena različica že tako okrnjenega Radeona 8500 LE, le da bo delovala na hitrosti 230/460 MHz. Še bolj presenetljivo je dejstvo, da se bo model prodajal po enaki ceni kot Radeon 8500 LE. Torej pozor, če boste šli v nabavko za Radeonom 8500, se dobro prepričajte, kakšen model boste kupili, saj se lahko dobro zgodi, da boste pristali na slabšem od pričakovanega. Čisto popolnoma možno je, da ima ATI probleme s Hynixom, njegovim dobaviteljem pomnilnika, saj je veliko količino 500 MHz modulov težko proizvesti... Celotna zgodba tukaj.

0 komentarjev

Novi Radeoni

Tom's Hardware - Kot veste, je ATI do maja 2001 prodajal svoje kartice samo pod svojo znamko, vendar pa sedaj srečujemo vedno več ATI-jevih kartic, ki prihajajo iz podjetij, ki z ATI-jem niso ravno najbolj povezana. Tako ATI svojega pred kratkim predstavljenega RADEON 8500LE ne bo prodajal pod svojim imenom, ampak jih bo razdelil samo OEM, ODM in AIB partnerjem, ki bodo kartice prodajali pod svojo znamko. Kar 13 podjetij je že najavilo RADEON 8500LE kartice. Kartica bo delovala pri 250MHz hitrosti jedra in bo imela vse kar ima mogočnejši brat 8500 (razen hitrosti jedra, ki je pri Radeonu 8500 275MHz), vklučujoč Trueform in Smartshader. RADEON 8500LE podpira Windows XP in tudi DirectX 8.1.

0 komentarjev

Malo več Radeona 8500

več strani - Pred nekaj časa sem že pisal o Radeonu 8500, tokrat pa bi vas opozoril še na Anandtechov test, ki je dosti bolj podroben. Govori tudi o gonilnikih in ima celo primerjalno tabelo gonilnikov med Geforcom 3 Ti 500 in Radeonom 8500 v Windowsih 98, 2000 in XP, v par različnih igrah.

Naslednji test Radeona 8500 se nahaja na Sharky Extremu. Ugotovili niso nič novega, je pa test krajši. Tudi tukaj so Radeona 8500 testirali s Pentiumom 4, tokrat 1.7 GHz različico.

Test ki se od zgornjih razlikuje, pa je test na Hard|OCPju, saj Radeonu dela družbo AMDjev Palomino pri 1.53 GHz, vendar pa se ta kombinacija ne izkaže za najbolšo, saj so tu rezultati ATIjevega Radeona skoraj povsod slabši od nVidiinega Geforca 3 Ti 500.

5 komentarjev

FaQjU

3dXtreme - Tukaj si lahkjo preberete en kratek FAQ glede prihajajočih Radeonov 2. Opozarjam vas, da je zelo kratek (6 vprašanj in odgovorov), je pa kar zanimiv. Še posebej, če vemo, da je ATI precej skrivnosten glede sposobnosti novih grafičnih kartic... Vprašanja pa so v stilu: "Kakšna je razlika med Radeonom 8500 in Radeonom 8500DV?" Poglejte si, če vas zanima. Vzelo vam bo okrog 2 minuti.

0 komentarjev