»

ATI-jeva čipovja

X-Bit Labs -

Včeraj smo poročali, da je ATI napovedal izdelavo lastnih čipovij za AMD-jeve Athlone 64, danes pa je znanega še nekaj več. Njihova poimenovanja in okvirne specifikacije.

ATI RS480 bo imel napredno PCI Express vodilo in vgrajeno ATI-jevo z DirectX 9 kompatibilno grafično kartico. Prvi primerki bodo proizvedeni v začetku prihodnjega leta, masovno proizvodnjo pa lahko pričakujemo v drugi polovici.

ATI RX480 bo po vseh lastnostih enak RS480, le da ne bo imel vgrajenega grafičnega čipa.

ATI IXP400 bo podpiral SATA150 in klasični ATA 133/100, 8 USB 2.0 vhodov, AC'97 zvočno kartico in podobno, skratka šlo bo za podobno ploščo, kot so na trgu sedaj. Več o tem.

3 komentarji

MSI GF4 MX440-T8X

Viper's Lair - Serija GeForce MX je že skoraj zamrla, saj so njih procesorji preslabotni in ne zadovoljujejo niti v tem cenovnem razredu. To serijo grafikulj so nekateri označili za popolnoma zgrešeno, saj jo je precej prekašal že GeForce3 Ti. A novo priložnost jim je dala nVidia, saj jim je zamenjala obleko in začela uporabljati AGP 3.0 (8x). Seveda so grafični giganti pograbili po predelanih karticah in jih začeli vključevati v svojo ponudbo. Ena izmed teh kartic je tudi MSI GF4 MX440-T8X, katere posebnost je ta, da ima pasivni hladilnik. Pasivno hlajenje je v bistvu haljenje s hladilnimi rebri in brez ventilatorja, kar ne povzroča hrupa. Ravno zaradi tega je kartica neslišna in bo na tem področju pridobila svoje privržence. A kaj,...

2 komentarja

4x GF4 MX440

Overclockers New Zeland - Na Overclockers New Zeland so na kup spravili 4 GeForce4 MX440 kartice ter spisali primerjalni test. Tako so poslali škratke elektrončke skozi:
- ChainTech GF4MX SE,
- Gainward GF4MX Golden Sample,
- Leadtek A170T in
- PixelView GF4 MX.
Odkrili so, da se najbolj splača nakup Leadtek-a ali ChainTech-a zaradi njunih navijaških potencialov. Boste sploh vrgli uč na GeForca4, ali boste raje segli po Radeonu?

4 komentarji

800 megaherčni pomnilnik

X-Bit Labs - Samsung je zopet dokazal, da je vodilni v proizvodnji hitrih pomnilniških čipov. Po tem, ko je izdal 330MHz DDR pomnilnik, na katerem temeljijo skoraj vse GeForce4 grafične kartice, je danes izdal še 800 megaherčni (400MHz DDR) pomnilnik. Le-ta je 128megabiten in deluje pri 2.8V, zapakiran pa je v kvadratni obliki (13mm x 13mm).

1 komentar

ASUSove specifikacije kartic z Geforceom4

The inquirer - Pri The Inquirerju so zbrali nekaj dodatnih informacij o grafičnih karticah z nVidiinim procesorjem Geforce4. Prva, najmočnejša kartica se bo imenovala ASUS V8460Ultra in bo temeljila na procesroju Geforce4 4600. Poimenovanje Geforceov4 sem že opisal v eni izmed mojih prejšnjih novic. Količina pomnilnika na tej kartici bo 128 MB, uporabljeni pomnilnik bo seveda DDR, potil pa se bo pri 330 MHz (660 MHz DDR). Čip bo deloval z isto hitrostjo kot pomnilnik, torej z 330 MHz. Naslednja kartica bo ASUS V8440, ki bo prav tako temeljila na Geforce4 čipu, tokrat z oznako 4400. Na njej bo, enako kot na močnejši sestri 128 MB DDR pomnilnika, ki bo deloval pri frekvenci 275 MHz, glavni čip pa pri 300 MHz.

ASUS bo izdal še tri kartice na osnovi Geforce4 MX čipa: ASUS V8170Pro, ASUS V8170DDR in ASUS V8170SE. Prvi dve kartici sta pravzaprav enaki, saj se bo na obeh nahajal Geforce4 MX procesor ter 64MB DDR pomnilnika, razlika bo le pri frekvencah. Močnejša kartica bo delovala pri istih frekvencah...

0 komentarjev

Geforce 4

The inquirer - Pisati o čem novem je vedno zanimivo. Torej, na The Inquirer-ju so nekje izbrskali nekaj detajlov o Geforceu 4.
Kodno ime čipa je NV25, končni produkt pa naj bi se imenoval Geforce 4 4600. 4, ker je to četrta generacija, 600 pa pomeni frekvenco pomnilnika - DDR seveda, a vseeno je to hitrih dejanskih 300 MHz. Količina pomnilnika bo dvakrat večja od količine na Geforceih 2 in 3 in bo 128 MB z 128 bitnim vodilom. Naslednje vprašanje je hitrost jedra, ki bo verjetno med 250 in 275 MHz, frekvnco 300 MHz pa bo zaradi kompleksnosti samega čipa težko doseči, a to bomo še videli - nič ne ustavi overclockerjev . Naslednji pomemben podatek je vodilo, ki ne bo več AGP 4x, temveč bo AGP 8x.
Poleg Geforcea 4 4600 bo nVidia izdala tudi verzijo 4400, ki pa bo sparjena s 64 MB DDR pomnilnika na 64 bitnem vodilu.
Toliko o verjetno pregrešno dragih karticah. Še malo o cenejših. Po ugibanjih naj bi čip pod kodnim imenom NV17 na trg prišel kot Geforce 3 MX, a temu po zadnjih besedah ni tako. NV17 se...

7 komentarjev

NVidiini spomladanski zvončki

X-Bit Labs - NVidia, kraljica grafičnega dvora, v svojih skrivnih in nedosegljivih temnicah, v laboratorijih iz katerih se nihče ne vrne živ ... snuje nove generacije grafikulj. Nepreverjene govorice, ki pa zvenijo dokaj realne (in jih zato tudi objavljamo), govorijo o dveh GPUjih, seveda - NV25 in NV17. Produkta, ki bi naj bila končana spomladi (ampak pred ATIjevim R300), se bodo prodajali pod pričakovanimi tržnimi imeni - GeForce 4 in GeForce4MX. NVidia bo še enkrat poizkusila masovno poplaviti trg s cenejšimi MXi, ki pa bodo sedaj ponujali veliko dobrot.

GF4 bo končno v motor T&L uvedel še drug cevovod namenjen senčenju točk modela (vertex shader) - nekaj s čimer ga je ATIjev Radeon8500 dodobra prehitel. Vsi GF4 čipi bodo kot novost vsebovali tudi pospeševanje in dekodiranje DVD zapisa in to na strojnem nivoju (spet nekaj kar ATI v veliki meri ponuja že danes), podprt pa bo še vedno TwinView saj bodo imele kartice dva RAMDAC čipa (ATI...)... GF4MX bo po zgradbi podobna GF4, strojno bo...

7 komentarjev

ATI R300

The inquirer - Medtem, ko ATIjev zmaj Radeon 8500 šele dobro prihaja na trgovske police in nosi smehljaje vsem (vsaj po srcu) mladim, še zlastim pa tistim, ki bodo monstruma našli pod takšno ali drugačno smrečico, pa ATI že snuje naslednika... Podjetje ArtX, ki ga je ATI lani prevzelo, je namreč zasnovalo grafični procesor za konzolo Gamecube. Ker gre za izjemno močan procesor, ATIjevci pa imajo sedaj proste roke pri njegovi uporabi, bodo procesor nadgradili in še dodatno razširili in ga predvidoma sredi pomladi 2002 ponudili v novi generaciji grafičnih kartic. Procesor ima torej ime R300 (Radeon 8500 poganja R200), in bo strojno pospeševal vse MS DirectX 9.0 funkcije in trike. Željene delovne frekvence še niso znane, dejstvo pa ostaja, da bo čez 6 mesecev na trgu že veliko več hitrejšega in predvsem takrat cenejšega pomnilnika, kar bo omogočilo naslednji veliki korak. Šušlja se celo, da razmišljajo o vgradnji pomnilnika kar v sam procesor, s čimer bi odpravili problem ozkega grla......

4 komentarji

Slo-Tech nadaljuje z ekskluzivami

Slo-Tech - Po tem, ko smo za vas prvi opisali grafično kartico Geforce3 Ti500, je sedaj na vrsti tisti dolgo pričakovani test ATIjeve pogruntavščine Radeon8500. Osem tisoč petstotica temelji na čipu R200, ki je popolnoma skladen z vsem, kar narekuje DirectX 8.1. Ima gomilo novih tehnologij, na kartici dva RAMDAC čipa, in še mnogo drugega. Je zadeva vredna svojega denarja? Koliko sploh stane v Sloveniji? Gonilnike ima dobre? Berite test in vse informacije vam bodo dane.

33 komentarjev