»

Nokia pripravlja Meltemi, operacijski sistem za cenovno ugodne mobilnike

Nasledniki Nokie C2 bi v nekaj letih lahko poganjali Linux

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs prek Wall Street Journala poroča, da v Nokii razvijajo popolnoma nov mobilni operacijski sistem. Po napovedani ukinitvi razvoja Symbiana in MeeGoja je ta poteza zelo presenetljiva, a je nekoliko razjasnjena, ko izvemo, da bo nov operacijski sistem uporabljen na ugodnejših mobilnih telefonih. Zaenkrat je poznan pod kodnim imenom Meltemi, kakor je v grščini sicer poimenovan suh severnik, ki piha čez Egejsko morje. Operacijski sistem bo osnovan na Linuxu, medtem ko razvojno ekipo vodi Mary McDowell, podpredsednica divizije mobilnih telefonov.

Pri X-Bit Labs so zapisali, da je podatkov o sistemu malo, torej je logično sklepati, da so z razvojem začeli nedavno. To podpirajo načrti, da bodo...

62 komentarjev

Abit gre v Dual-MP vodé

ABIT - Abit bo, vsaj tako piše na njihovi strani, izdal strežniško usmerjeno dvoprocesorsko osnovno ploščo za AMDjeve Athlone MP, čeprav lahko v paru na plošči delujejo tudi Duron MP ter Athlon XP procesorji. Temelji na AMD-760 MPX čipovju ter je po specifikacijah sumljivo podobna Tyanovi Tiger MPX. Nanjo lahko damo 4 GB registriranega pomnilnika, ima vgrajen omrežni vmesnik, dve 64-bitni PCI reži ter AGP-PRO vmesnik. Če to sparimo še z kvalitetnim modulom za nadzorovanje temperature ter napak, se zna zgoditi, da bo Abit dobil prvo pravo naslednico BP6 plošče :D. No, malo pretiravam.

1 komentar

AMD-jeve $$$ "strategije"

X-Bit Labs - Po nekaj dneh prisilnega dopusta vam lahko končno poročam, kaj bo naredill AMD glede precej neprijetnega dejstva, da celo Athlon XP in Duron procesorji brez problemov delujejo v večprocesorskih sistemih. Kot gotovo že veste, se Athlon XP in MP različica na papirju razlikujeta med sabo po ničemer, razen po tem, da so MP različice 50 $ dražje in omogočajo delovanje v večprocesorskih sistemih. Ker se je pozneje izkazalo, da to zmorejo tudi navadni Duroni in Athloni XP, se je AMD znašel v precej neprijetnem položaju, saj precej trpi prodaja dražjih MP izvedenk, poleg vsega tega pa je zaradi tega neprijetnega dejstva (da "navadni" procesorji podpirajo SMP) propadel tudi načrt o Duronih MP. Kakšna je torej AMD-jeva strategija za prihodnost? Običajnim Athlonom in Duronom porezati "SMP peruti", kakopak. To naj bi se sicer zgodilo šele pri novih Thoroughbred in Appaloosa jedrih, vendar ne dvomim, da se da procesorje prikrajšati za SMP tudi s kakšnim drugim trikom.
Če že kupujete...

0 komentarjev

Zbogom Duron-MP

X-Bit Labs - Gotovo vas le malo ve, da je AMD poleg serverske različice Athlona pripravljal tudi serverske Durone, imenovane Duron-MP, ki naj bi zadovoljili potrebe manjših podjetij, ki ne potrebujejo ravno Athlonov MP. Vse skupaj lepo in prav, vendar pa smo na dan, ko naj bi AMD svoje najnovejše Durone predstavil dočakali samo AMD-jev hladen tuš, ki nam je dal vedeti, da so Duroni-MP mrtvi. AMD razlaga, da serverski Duroni na trgu enostavno nebi bili dovolj uspešni. Poleg tega pa so se rešitve na AMD-760MPX izkazale za vse prej, kot cenovno ugodne. Kljub vsemu prej naštetemu, pa to ni bil glavni razlog za prenehanje razvijanja. Glavna težava je bila, da so tudi neserverski, torej običajni Duroni, povsem lepo delovali v duetu. Zakaj bi potem sploh še potrebovali različice MP? Poleg Durona, se že dalj časa pojavljajo na internetu razna poročila, da nas AMD nateguje tudi z Athloni MP, saj so tudi Athloni XP zmožni delovanja v paru. Sicer je AMD zagrozil, da bo različice XP zaklenil, vendar od te...

3 komentarji

AMD-760MPX že naslednji teden?

The inquirer - Po besedah The Inquirerja naj bi AMD naslednji teden najavil svoje novo čipovje, AMD-760MPX, ki bo podpiralo dual-procesor socket A konfiguracijo. Sestavljeno bo iz AMDjevega že znanega AMD-762 North Bridgea, ki so si ga sposodili pri AMD-760MP čipovju in pa novega AMD-768 South Bridga, ki podpira 64 bit 66 MHz PCI vodilo.
Povedano je bilo tudi, da naj bi vodilni proizvajalci matičnih plošč, kot so ASUS, Gigabyte, Tyan ter mogoče ABIT in MSI napovedali na AMD-760MPX sloneče matične plošče.
AMD pa naj bi pred koncem leta na strežniški trg poslal še svoje nove Duron procesorje, namenjene več-procesorski uporabi. Novinec naj bi se imenoval Duron MP in bo deloval pri 1 GHz, 1.1 GHz in 1.2 GHz.

2 komentarja

AMD XP so tudi MP, vendar ne za dolgo

The inquirer - Gotovo veste, da AMD ponuja svoje Athlone in Durone, kot single ali MP procesorje. Single ne morejo delovati v večprocesorskih sistemih, MP pa. Vendar pa je treba za Athlon XP MP procesorje plačati več, kot za navadne XP-je - po nekaterih podatkih kar 70 $. Kot vedno, pa se je nekaj ljudi hotelo prepričati v te trditve, zato so v Tyanovo matično ploščo vtaknili dva navadna Athlon XP procesorja. Ta dva procesorja je matična plošča spoznala za Athlon MP procesorja in vse je delovalo tako, kot da bi v ploščo vtaknili dosti dražji različici MP. Razlaga? Izgleda, da je AMD v prodajo poslal Athlon XP procesorje, ki so zmožni delovati tudi v MP načinu, saj niso zaklenjeni. Vendar pa se na internetu že pojavljajo sporočila, da bodo XP procesorji kmalu spet zaklenjeni. Kdaj bodo zaklenjeni in če bodo sploh zaklenjeni, mi ni uspelo izvedeti. Lahko se celo naredi, da bomo spet priča barvanju mostičkov, vendar da bomo tokrat odklepali MP zmožnost procesorja. Ampak najverjetneje se to ne bo...

2 komentarja