»

V začetku septembra prispejo še radeoni 7000 za srednji del trga

vir: AMD
AMD - Na Gamescomu je AMD z napovedjo grafičnih kartic Radeon RX 7800 XT in 7700 XT naposled zaokrožil aktualno družino radeonov 7000.

V AMDju so pri aktualni seriji svojih grafičnih kartic, radeonih 7000, ubrali rahlo nestandarden pristop k lansiranju. Najprej sta že davnega lanskega decembra prispela najmočnejša primerka, RX 7900 XTX in 7900 XT, nato pa letošnjega maja RX 7600 za tiste z najbolj prazno denarnico. Zavzeti igričarji, ki potrebujejo razmeroma zmogljive kartice, a zanje ne morejo pljuniti tisočaka, pa bodo na primerne izdelke čakali tričetrt leta, saj bo rdeči tabor spisek družine 7000 zaokrožil 6. septembra, in sicer z modeloma RX 7800 XT in 7700 XT. Kartici slonita na čipu Navi 32, ki je po velikosti in zmogljivosti nekje na sredi med Navi 31 v močnejših izvedenkah ter Navi 33 v najšibkejšem RX 7600. Pri RX 7800 XT to denimo pomeni 3840 stream procesorjev (dvojne širine) arhitekture RDNA 3, ali za slabi dve tretjini količine v RX 7900 XTX. GPU ohranja čipletno...

42 komentarjev

AMD najavil prve kartice serije Radeon 7000

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so naznanili težko pričakovane grafične kartice serije Radeon 7000: prva člana sta RX 7900 XTX in 7900 XT, ki prispeta sredi decembra. Arhitektura RDNA 3 prinaša več zanimivosti, predvsem pa prvi čipletni dizajn v industriji igričarskih grafičnih kartic.

Navdušenci nad računalniško grafiko si lahko manejo roke, kajti novosti iz obeh uveljavljenih podjetij prinašajo precejšnje pribitke glede na prejšnjo generacijo. Geforce imajo prvi kupci že v rokah, 13. decembra pa jim bodo sledili še privrženci rdečega tabora. V AMDju so predstavili težko pričakovano arhitekturo RDNA 3 in prvi kartici na njeni osnovi, Radeona RX 7900 XTX ter 7900 XT. Prvi je vsaj na štartu najmočnejši predstavnik serije in stane 1000 dolarjev (ZDA, brez davka), drugi pa je rahlo oskubljena različica za stotaka dolarjev manj. Že spočetka naj bi bila na voljo obsežna ponudba tako referenčnih kartic kot tistih partnerskih družb. O cenejših modelih zaenkrat še ni bilo govora.



Že pred samo najavo so v...

31 komentarjev

Procesorji Ryzen 7000 prispejo konec septembra

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so predstavili začetni spisek svojih procesorjev prihodnje generacije, Ryzen 7000. Na policah trgovin se bodo znašli 27. septembra.

V rdečem taboru so težko pričakovane čipe na arhitekturi Zen 4 sicer naznanili že na majskem Computexu, a zelo površno, saj nismo izvedeli niti taktov prvih modelov. Temu je bila namenjena torkova predstavitev, ki pa je tudi trajala zgolj pol ure in se ni spuščala res globoko v samo arhitekturo. Tako na primer še vedno ne vemo, kako močno bo grafično vezje novih procesorjev, ki bo v seriji Ryzen 7000 njihov obvezni del; omenili so le, da bo šlo za bolj bazično izvedbo, torej za golo poganjanje okenskega namizja, tako da bodo čipu APU, ki imajo GPU del bolj izrazit, še vedno posedovali določeno praktično prednost. Poglaviten fokus dogodka je bil na štirih modelih štartnega repertoarja, ki prispejo 27. septembra. To so 16-jedrnik in paradni konj niza Ryzen 9 7950X, 12-jedrnik Ryzen 9 7900X, 8-jedrnik Ryzen 7 7700X in 6-jedrnik Ryzen 7 7600X.


...

132 komentarjev

Arhitektura Zen 5 prispe v letu 2024

vir: AMD
AMD - V AMDju so v prezentaciji za vlagatelje razgrnili krovne načrte s svojimi družinami čipov za približno dve leti vnaprej. CPU arhitekturi Zen 4 bo seveda sledila petica, več podrobnosti pa vemo tudi o grafičnih arhitekturah RDNA in CDNA.

Na dogodkih Financial Analyst Day pri AMDju običajno postrežejo s podatki, po katerih se vlagatelji lahko približno orientirajo, kam pluje podjetje v tehničnem smislu. To pomeni vejitve družin njihovih čipov, skupaj z rabo različnih tehnologij in proizvodnih procesov, toda še vedno na precej površinski ravni. Tokrat so se lotili praktično vseh svojih naprav, začenši z osrednjimi procesorji. Po Computexu pred slabim mesecem dni vemo, da proti koncu leta prispe družina Zen 4, pri kateri bodo spričo prehoda na 5-nanometrski proizvodni proces ciljali na razmeroma visoke frekvence tudi prek 5,5 GHz. Tokrat so povedali, da naj bi izboljšave v sami arhitekturi prav tako prinesle slabih 10% pribitka k zmogljivosti, kar naj bi na koncu prineslo prek 15%...

13 komentarjev

AMD predstavil GPGPU družino Instinct MI200

vir: AMD
AMD - V AMDju so pokazali svojo bržkone najbolj ambiciozno serijo izdelkov za superračunalnike doslej, linijo GPGPU čipov Instinct MI200, na arhitekturi CDNA2, ki bo jedro prvega ameriškega eksaflopnega superračunalnika, Frontier.

Nvidia se je v preteklem desetletju s teslami in sorodnimi izdelki dobro utrdila na področju grafičnih čipov za splošno računanje (GPGPU) za oblak ter superračunalnike. Toda oba glavna procesorska tekmeca, Intel in AMD, se vztrajno dvigata. Prvi prihaja na prizorišče s čipi Ponte Vecchio, ki so osnova nastajajočega superračunalnika Aurora. AMD pa je po vzoru grafične arhitekture RDNA2 za domače uporabnike, kjer je Nvidio že skoraj dohitel, sedaj predstavil CDNA2, s katero namerava hoditi tekmecu v zelje še v superračunalniškem, oziroma strežniškem segmentu. Na tej zasnovi so zgrajeni izdelki z nalepko Instinct MI200, ki bodo na voljo v prvih mesecih prihodnjega leta; že sedaj pa podjetje z njimi izpolnjuje naročilo za ameriško ministrstvo za energetiko, ki v...

2 komentarja

AMD predstavil Radeona RX 6700 XT

vir: AMD
AMD - V AMDju so z novimi radeoni naposled pričeli polniti tudi srednji cenovni del trga grafičnih kartic. Radeon RX 6700 XT prispe 18. marca in bo konkurenca Geforcoma RTX 3070 in 3060 Ti.

Pri AMDju so aktualno generacijo grafičnih kartic, Radeone RX 6000, lansirali konec lanskega oktobra. Kot je za te izdelke običajno, so pričeli z najdražjimi primerki, zato je večina ljudi na zanje zanimive cenejše modele še čakala. Spričo pomanjkanja čipov in pandemije smo se načakali več kot štiri mesece, a marca bomo očitno vseeno videli prvo kartico za srednji del trga - Radeona RX 6700 XT. Izšla bo 18. tega meseca, za priporočeno prodajno ceno v ZDA pri 480 dolarjih plus davek. Žal sta tako dobavljivost kot navedena cena v teh časih zgolj in samo teoretična, kajti pomanjkanje polprevodniških vezij in vnovična kriptonorija pomenita, da kartice s polic zletijo praktično v hipu, zneski pa so posledično nerealno naviti. Kdor se bo v Sloveniji dejansko dokopal do novega radeona, naj tako računa na...

59 komentarjev

AMD najavil Radeone RX 6000

vir: AMD
AMD - Po tednih draženja in ugibanj smo dočakali še zadnje poglavje letošnjega troboja med rdečimi, modrimi in zelenimi: AMDjevo uradno najavo prvih grafičnih kartic na osnovi arhitekture RDNA2. Trojico izdelkov sestavljajo Radeoni RX 6800, RX 6800XT in RX 6900 XT.

Nvidia je z jesenskim lansiranjem Geforcov RTX 30 ljubiteljem računalniške grafike pošteno dvignila apetite in AMD je bil pred zahtevno nalogo, da se tej ponudbi ustrezno postavi po robu, saj že nekaj let caplja za konkurenco. Toda Lisa Su in druščina se očitno izziva niso ustrašili, kajti AMDjeva predstavitev (krajši video povzetek) je izzvenela v podobi grafov, kjer si najnovejši Radeoni in Geforci uravnoteženo izmenjujejo udarce. Razkrite so bile tri kartice z vrha ponudbe: Radeon RX 6800 XT, ki bo s ceno 650 evrov predstavljal neposredno konkurenco Geforcu RTX 3080; njegova malo počasnejša inačica RX 6800 za slabih 600 eur, ki se bo spopadal z RTX 3070; in pa Radeon RX 6900 XT za tisočaka, s katerim se želijo vsaj na...

52 komentarjev