»

Južna Koreja leti proti Mesecu

Slo-Tech - Včeraj zjutraj po lokalnem času je iz izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje poslali Danuri oziroma Korea Pathfinder Lunar Orbiter. Danuri leti proti Mesecu in predstavlja prvo misijo Južne Koreje izven orbite okrog Zemlje. Na cilj bo prispel šele decembra, kar je bistveno dlje od običajnih misij proti Mesecu, ki trajajo nekaj dni. V vesolju tehtamo med hitrostjo in porabo goriva, zato bo Danuri porabil minimalno količino goriva.

V vesolje so ga poslali z raketo SpaceX Falcon 9. Decembra se bo Danuri utiril v orbito okrog Lune. Ima petero znanstvenih instrumentov: spektrometer gama žarkov (KGRS), magnetometer (KMAG), kamero visoke ločljivosti (LUTI), kamero za posnetke pri nizki osvetljenosti (ShadowCam) in dve kameri za merjenje polarizacije s površine odbite svetlobe (PolCam). Danuri bo krožil 100 kilometrov nad površjem in nima komponent za pristanek. Roverja bodo proti Mesecu peljali v drugi fazi, ki je načrtovana za leto 2025.

11 komentarjev

NASA: raketa SLS nared

Slo-Tech - V petek je na izstrelišče v Kennedyjevo vesoljsko središče na Floridi prispela nov raketa za SLS (Space Launch System), ki bo v prihodnjih mesecih na Mesec ponesla kapsulo brez posadke. Nova raketa za misijo Artemis 1 v okviru istoimenskega vesoljskega programa nadomešča dosedanje rakete Ares. Celotna struktura rakete s stojalom, ki so jo iz hangarja na sedem kilometrov oddaljeno izstrelišče premikali 11 ur, tehta 5000 ton in meri 120 metrov.

V začetku aprila bo sledila vaja, na kateri bodo simulira odštevanje in izstrelitev. To bodo vadili do 9,4 sekunde pred vzletom, ko bi dejansko vključili motorje. To pomeni, da bodo simulira vse, vključno s točenjem goriva. Če bo šlo vse po načrtih, bo junija ali julija Artemis-1 poletel proti Mesecu, seveda brez posadke. SLS ne bo stal na ploščadi vse dotlej, temveč ga bodo aprila prestavili nazaj v hangar. SLS je razvila NASA, a že ima konkurenco, saj Muskov Space-X razvija Starship, ki ga bo možno uporabiti večkrat.

NASA je razvoj SLS...

0 komentarjev

SOFIA odkrila vodo na osvetljeni strani Meseca

Slo-Tech - Da je na Mesecu voda, ni novost, saj je NASA že pred dobrim desetletjem ugotovila, da je v osojnih delih kraterjev blizu polov led. A to so bila temna, soncu odmaknjena področja, kjer je vladal hlad. V najnovejši številki Nature Astronomy pa NASA poroča, da so sledove vode odkrili tudi na osvetljenih delih Meseca.

SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), torej leteči observatorij na Boeingu 747SP, je potrdil, da je na osvetljeni površini Meseca voda. Običajno gleda daleč v vesolje, to pot pa so ga usmerili proti Mesecu. Molekule vode je zaznal v kraterju Clavius, ki je eden največjih kraterjev in je viden z Zemlje, predvsem pa vanj pada sončna svetloba. Da je tam vodik, je bilo že jasno, a niso vedeli, ali je vezan v vodo ali v bližnjega sorodnika, tj. hidroksilni radikal (OH). Novi rezultati potrjujejo, da gre za vodo, ki je prisotna v koncentracijah od 100 do 412 ppm. To je zelo malo, saj je v Sahari stokrat več vode, so pojasnili.

SOFIA je na višini okrog...

15 komentarjev

NASA našla izgubljeno indijsko lunarno sondo

Slo-Tech - Indija se je leta 2009 vpisala na seznam držav, ki so poslale v vesolje svojo lunarno misijo, a rezultat ni bil bleščeč uspeh. Chandrayaan-1 se je novembra 2008 uspešno utiril v orbito okrog Meseca, kjer je približno leto dni deloval po načrtih. Potem pa so avgusta 2009 izgubili signal s sondo, ki bi bila sicer morala delovati dve leti. Ker je merila zgolj 1,5 metra, so kmalu obupali nad iskanjem in jo razglasili za izgubljeno. Vse do danes nismo poznali njene usode. Bodisi je ostala v orbiti bodisi so ji nepravilnosti v gravitacijskem polju Meseca počasi degradirale orbito in jo treščile na površje.

NASA pa je z novimi meritvami ugotovila, da se Chandrayaan-1 ni raztreščil, temveč je v...

5 komentarjev

Danes zvečer poslednji polet Endeavourja

vir: NASA
NASA - Danes zvečer ob 21.47 uri po našem času bo ameriška vesoljska agencija NASA z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v orbito poslala raketoplan Endeavour. Misija STS-134 bo predzadnja misija raketoplanov Space Shuttle v zgodovini in poslednji polet raketoplana Endeavour.

Endeavour bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) peljal raziskovalni modul Alpha Magnetic Spectrometer, to je detektor delcev z velikim magnetom za iskanje antimaterije in izvor ter strukturo temne snovi, in ExPRESS Logistics Carrier, ki bo imel vrsto rezervnih delov za strukture na ISS. Misija bo trajala predvidoma 14 dni, saj je povratek načrtovan za 13. maj ob 15.28 po našem času. V teh dveh tednih bodo astronavti izvedli štiri vesoljske sprehode,...

9 komentarjev

Danes zvečer poslednji polet Discoveryja

vir: NASA
NASA - Ameriška vesoljska agencija NASA bo danes ob 22.50 uri z izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje poslala raketoplan Discovery na misijo STS-133. Med 11 dni trajajočo misijo bo raketoplan na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) zadnjikrat pripeljal večnamenski logistični modul Leonardo, ki je bil prilagojen, da bo trajno ostal na ISS. Druga oprema so še ExPRESS Logistics Carrier 4,

26 komentarjev