»

Zemlja se vrti vse hitreje, zato tudi letos brez prestopnih sekund

Razlika med UTC in sončnim časom. Navpični skoki so prestopne sekunde

Slo-Tech - Za nami je najdaljše obdobje brez vrivanja prestopnih sekund, saj smo zadnjo dodali konec leta 2016, niti letos pa je ne bo, so sporočili iz IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service). To pomeni, da bo razlika med mednarodnim atomskim časom (TAI) in univerzalnim koordiniranim časom (UTC) še naprej ostala -37 sekund.

Prestopne sekunde se lahko dodajo konec junija ali konec decembra, da bi univerzalni koordinirani čas ostal usklajen z dejanskim vrtenjem Zemlje. Medtem ko TAI tiktaka nespremenjeno in vsak dan preteče 86 400 sekund, lahko imajo dnevi v UTC tudi 86401 sekund, če se doda prestopna sekunda, ali 86399 sekund, če je prestopna sekund negativna. Slednje se še ni zgodilo, saj to ustreza hitrejšemu vrtenju Zemlju od enega obrata na 84000 sekund, česar pa ni opaziti. A vendarle - prestopnih sekund dodajamo čedalje manj, torej se Zemlja vendarle vrti nekoliko hitreje kot pred desetletji in če se bo trend nadaljeval, lahko kdaj v prihodnosti vendarle dobimo...

22 komentarjev

Imeli smo najkrajši dan v moderni zgodovini

Sončni dan ustreza času med točkama 1 in 3. Zvezdni dan ustreza času med točkama 1 in 2.

Slo-Tech - Iz IERRSS (International Earth Rotation and Reference Systems Service) so sporočili, da je bil po njihovih meritvah 29. junij 2022 najkrajši dan v bližnji človeški zgodovini. Tistega dne se je Zemlja okrog svoje osi glede na Sonce zavrtela 1,59 milisekunde prej kot v 86.400 sekundah, kar je nov rekord. Zelo kratki dnevi so bili še v letu 1973, v letu 2005 in leta 2020. Ni še jasno, kateri izmed več dejavnikov, ki vplivajo na vrtenje Zemlje, je odgovoren za letošnji rekord.

Zemlja se okoli svoje osi zavrti 86.400 sekundah, kar imenujemo Sončev dan. V tem času sicer Zemlja naredi več kot 360°, ker se v isti smeri tudi giblje okrog Sonca in se mora zavrteti nekoliko dlje, da je ista točka na Zemlji ponovno usmerjena naravnost proti Soncu. Da Sončev dan traja 86.400 sekund, ni naključje, temveč je bila zgodovinsko sekunda tako tudi definirana. Kasneje se je definicija sekunde spremenila, ker se je izkazalo, da Zemlja ni preveč natančno pri svojem vesoljskem plesu.

Dolgoročni trend je...

14 komentarjev