»

Ipodi se po več kot dvajsetih letih poslavljajo

vir: Apple
Apple - Iz Appla so sporočili, da so prenehali s proizvodnjo iPod toucha, še zadnje obstoječe izvedenke legendarnih napravic za predvajanje glasbe iPod. V prodaji bodo zgolj še do konca zalog.

Ko so v Cupertinu leta 2001 lansirali prvega iPoda, so bile razmere pri žepni elektroniki in kupovanju glasbe precej drugačne od današnjih. Mobilne telefone smo uporabljali le za klice in sporočila, na glasbenem področju pa so revolucijo sprožili razvpiti servisi za nalaganje mp3 datotek z interneta. V takšni klimi je kompaktna naprava z domišljenim krožnim gumbom padla na plodna tla in pričela dobo ene najbolj proslavljenih linij naprav potrošne elektronike, pa čeprav je sprva veljala za veliko tveganje za podjetje, ki je bilo dotlej primarno računalniško. Prvemu iPodu in odprtju tržnice iTunes Store je leta 2004 sledila vezija mini, pa nato še manjši nano in shuffle brez zaslona ter leta 2007 še touch, ki je posnemala obliko iPhona. Prav slednja se je obdržala najdlje, tudi zaradi tega, ker jo...

42 komentarjev

Applova predstavitev - povzetki prodajnih statistik

Tim Cook na odru

vir: engadget
engadget - Današnjo predstavitev, poimenovano Let's talk iPhone (pogovorimo se o iPhonu), je prvič v vlogi izvršnega direktorja vodil Tim Cook, ki je na tem položaju zamenjal Steva Jobsa. Cook je namesto Jobsa sicer že vodil nekaj predstavitev, a je bila poleg nove vloge v podjetju tokratna tudi ena izmed pomembnejših in težko pričakovanih.

Kot je za Applove predstavitve običajno, so začeli s splošnimi podatki, tokrat o samem prireditvenem prostoru ter o bolj običajnih rečeh, o prodajnih rezultatih in drugih uspehih svojih izdelkov. Predstavitev je potekala v nekoliko manjšem prostoru, v t.i. Town Hallu v Applovem kampusu v Cupertinu, kjer je Jobs že ustvarjal zgodovino - pred desetimi leti so v prav tem prostoru predstavili...

79 komentarjev

Apple prenovil iPode

engadget - Napovedana Applova glasbena prireditev se je pravkar zaključila ter prinesla obilico novosti. V tem delu se bomo osredotočili prav na glasbeni del teh novosti, torej na nove iPode in novo različico iTunes.
Prenovljeni so vsi iPodi (Shuffle, Nano, Touch), razen dobrega starega klasičnega, ki je edini še vedno zelo podoben prvotni zasnovi iz daljnega leta 2001. Podobnost sicer vidimo tudi v četrti generaciji Shuffla, saj so se po tretji generaciji na samo ohišje vrnili gumbi za prekinitev oz. nadaljevanje predvajanje glasbe ter preskok na skladbo naprej oz. nazaj, poleg gumbov za spreminjanje glasnosti. Na tretji generaciji Shuffla so se gumbi za upravljanje s skladbami nahajali na slušalkah, kar je pomenilo, da je v preteklosti najmanjši in najcenejši iPod zahteval posebno izvedbo le-teh. Pri novem bo na voljo 5 barv, baterija bo zadoščala za do 15 ur poslušanja glasbe, dvogigabajtna različica pa bo v ZDA stala 49 ameriških dolarjev.
Nano je bil sicer po velikosti do sedaj...

37 komentarjev

iPhone dobiva večopravilnost

Upravljalnik opravil (spodaj) zatemni in privzdigne vsebino na zaslonu

vir: engadget
engadget - Applova predstavitev iPhone OS 4.0 je za nami, s tem pa ni več dvoma, kaj bomo poleti, ko bo operacijski sistem izšel, ugledali novega na jabolčnih telefonih, iPod Touchih ter nekoliko kasneje, jeseni, na iPadu. Med najpomembnejšimi novostmi je brez dvoma večopravilnost, ki so jo mnogi pogrešali dolgo, za druge je bil to dovolj dober razlog, da iPhona niso niti pogledali, medtem ko je bilo tretjim popolnoma vseeno oz. so bili celo navdušeni nad hitrejšim delovanjem naprave z večjo avtonomijo.
Posodobitev sicer ne bo na voljo za vse naprave, ki trenutno poganjajo iPhoneOS, saj je telefoni in iPodi Touch prve generacije ne bodo deležni. Prav tako je večopravilnost (za razliko od ostalih posodobitev) rezervirana samo za...

54 komentarjev

iPhone OS 4 prihaja

vir: engadget
engadget - Apple je pred kratkim najavil novo, zanje nekoliko običajno prireditev, ki se bo zgodila že čez dva dni, v četrtek, 8. aprila. Da gre za iPhone OS 4 dajo misliti besede 'Get a sneak peak into the future of iPhone OS' (Privoščite si kratek vpogled v prihodnost iPhone OS) z velikansko štirico in njeno senco v ozadju. Prireditev se bo dogajala v Applovem Infinite Loop kampusu v Cupertinu s pričetkom ob 10. uri dopoldne po lokalnem času oz. ob 19:00 za nas srednje-Evropejce. Iz statistike uporabe PixelCUBE Studios, podjetja, ki je izdelalo največkrat preneseno brezplačno aplikacijo za iPhone in iPod Touch, The Impossible Test, bode podatek, da se je iPhone OS 4 že pojavil. A ne le v eni različici,...

108 komentarjev

Apple predstavil iPhoneOS 3.0

Slashdot - Apple je sinoči le obelodanil novo verzijo operacijskega sistema za svoj iPhone. Natančen zapisnik celotnega dogodka v Cupertinu imajo na MacWorld, mi pa si poglejmo bistveno. Namreč, kaj je Apple novega dodal v tretjo verzijo sistema za iPhone.

Funkcija kopiraj-izreži-prilepi je končno dostopna v vseh aplikacijah, kar bo gotovo olajšalo rokovanje z napravo. Vgradili so še iskanje po celotni vsebini iPhona, ležečo tipkovnico (landscape keyboard), podporo za MMS in glasovne opomnike (voice memo). Razvijalci bodo veseli zmožnosti nakupovanja v aplikacijah, kar bo prišlo prav za razne plačljive nadgradnje, razširitve in podobno, povezljivosti s soležniki (peer-to-peer) prek Bluetootha ter dostopa do strojne opreme prek dock priključka in Bluetootha. Razvijalska beta je izšla zdaj, končni uporabniki pa bodo prejeli novo verzijo poleti - lastniki telefonov 3G brezplačno, za iPod Touch pa bo stala 10 dolarjev.

49 komentarjev