»

Alphabet (Google) z rekordnimi prihodki, a nižjim dobičkom

Slo-Tech - V prvem letošnjem četrtletju je Alphabet, Googlovo starševsko podjetje, ustvarilo rekordnih 68 milijard dolarjev dobička, kar je 23 odstotkov več kot lani. A ker so zrasli tudi stroški, se je dobiček nekoliko znižal na 16,4 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov manj kot lani. Dobiček iz poslovanja je sicer sorazmerno zrasel s 16 na 20 milijard dolarjev, a so zrasli tudi drugi stroški, denimo za raziskave in razvoj. Delnica je zato takoj po razglasitvi rezultatov izgubila šest odstotkov vrednosti, a je kasneje izgubo prepolovila.

Levji delež prihodkov še vedno ustvarja Google in njegovo iskanje, ki je prinesel 39 milijard dolarjev. Če k temu prištejemo še oglaševanje v YouTubu in Google Networku, so skupni prihodki te divizije 54 milijard dolarjev, iz vseh Googlovih storitev pa 61 milijard dolarjev. Storitve v oblaku prinesejo dodatnih šest milijard dolarjev, preostali podvigi podjetja pa le drobiž. V podjetju je zaposlenih 164 tisoč ljudi. Poslovodstvo je napovedalo tudi...

9 komentarjev

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Slo-Tech - Apple je v prvem letošnjem četrtletju kljub epidemiji koronavirusa beležil rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Cupertina. Ustvarili so 58,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je slab odstotek več kot lani. Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej. Zaradi lanskega odkupovanja lastnih delnic pa je dobiček na delnico celo zrasel za slabe štiri odstotke. Apple ob tem poudarja, da so učinki koronavirusa vplivali na rezultate zgolj del četrtletja in ne vse tri mesece.

Na Kitajskem, kjer je virus udaril najprej in kjer ima Apple večino proizvodnih kapacitet, je prodala padla za milijardo dolarjev na 9,5 milijarde dolarjev. Največ prihodkov sicer Apple ustvari v Severni in Južni Ameriki, kjer je s 25,5 milijardami prihodkov prodaja ostala enaka, ter v Evropi, kjer so beležili 10-odstotno rast na 14,3 milijarde dolarjev. Levji delež še vedno prispeva iPhone, in sicer 29 milijard dolarjev, preostanek...

4 komentarji

Apple odlično

Slo-Tech - Apple je razkril poslovne rezultate zadnjega četrtletja, s katerimi je osupnil analitike, saj je zabeležil izredno dobičkonosno četrtletje. V zadnjem kvartalu so prihodki znašali 52,6 milijarde dolarjev, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Več kot polovico vseh prihodkov Apple ustvari s prodajo iPhonov, ki so jih prodali 46,7 milijona ali 500.000 več od pričakovanj. Na drugem mestu so iPadi, katerih 10 milijonov prodanih primerkov je prineslo 4,8 milijarde dolarjev. S storitvami je Apple zaslužil 8,5 milijarde dolarjev, z Maci 7,2 milijarde dolarjev, z vsemi preostalimi izdelki pa 3,2 milijarde dolarjev. V odstotkih sta najbolj zrasli prav postavki storitve in ostali izdelki, kjer so prihodki za tretjino višji kot lani.

Skupno je Apple v...

28 komentarjev

Apple s padcem prihodkov razočaral

Apple - Apple je predstavil rezultate prvega letošnjega četrtletja, nad katerimi investitorji niso bili navdušeni. Zaradi nižjega dobička in manj prihodkov kot v enakem obdobju lani je delnica takoj po objavi izgubila kar šest odstotkov vrednosti. Tako nizko je bila nazadnje januarja in februarja letos, pred tem pa oktobra 2014. Glavni problem: vsi že imajo pametni telefon.

Prihodki so v zadnjih treh mesecih upadli na 50,6 milijard dolarjev, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Na Kitajskem je prodaja upadla celo za četrtino. Dobiček je znašal 10,5 milijarde dolarjev oziroma 23 odstotkov manj kot lani, bruto marža pa je s 40,8 padla na 39,4...

166 komentarjev

Google nekoliko povečal dobiček

vir: Google
Google - Google je razkril svoje poslovanje v minulem četrtletju, v katerem so zabeležili višje prihodke od pričakovanj in nekoliko nižji dobiček. Delnica je zato ostala približno tam, kjer je bila.

V zadnjih treh mesecih je Google ustvaril 15,96 milijard dolarjev prihodkov, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja podjetja se je znašal 4,26 milijarde dolarjev, kar je 23 odstotkov več kot lani, a še vedno tri odstotke manj od napovedi in pričakovanj analitikov. Nekoliko ga je najedla prodaja Motorole Lenovu, saj je moral ob tej transakciji Google navzdol prevrednotiti njeno vrednost za 68 milijonov dolarjev, še za približno 800 milijonov dolarjev pa so razdelili lastnih delnic. Čisti dobiček je tako znašal 3,42 milijarde dolarjev.

Google razdeli svoje prihodke v...

9 komentarjev

Intel z dobičkom in odpuščanji

Yahoo News - Intel je ob objavi poslovnih rezultatov za leto 2013 napovedal, da bodo letos odpuščali. V minulem letu so ustvarili 52,7 milijarde dolarjev prihodkov, kar je odstotek manj kot predlani. Čisti dobiček se je znižal za 13 odstotkov na 9,6 milijarde dolarjev, dobiček iz poslovanja pa je upadel za 16 odstotkov. Hkrati so v preteklem letu izplačali za 4,5 milijarde dolarjev dividend, dodatnih 2,1 milijarde dolarjev pa so delničarjev vrnili z nakupi lastnih delnic.

Prihodki v najpomembnejši kategoriji osebnih računalnikov (PC Client) padajo, saj so se skrčili za štiri odstotke na 33 milijard...

32 komentarjev