»

Resničnost, glasba v času interneta

Slo-Tech - Danes (torek) vas ob 18.05 vabimo pred male ekrane, kjer bo zopet na sporedu Resnična resničnost, zaenkrat še vedno edina računalniška TV oddaja na sončni strani alp.

Tokrat bomo govorili o glasbi v času interneta. O tem kako se le ta spreminja smo se pogovarjali z Nikolo Sekulovičem znanim glasbenikom (Demolition group, Laibach,...), ki je tudi svetovalec Dallas records.

Pogledali smo si kako se je računalnik naselil v glasbeni studio in kako se je studio skrčil v računalnik, pa o glasbilih, ki vsa po vrsti znajo jezik MIDI in o spletnih forumih za glasbenike. Intervjujali smo tudi člana benda The stroj in polovico dueta Random Logic.

Nenagradno vprašanje pa je kateri internetno-glasbeni fenomen bo oponašal Gašper na začetku oddaje. :) Danes ob 18.05 na prvem programu TVS.

Ah, da ne pozabimo... imamo tudi novo voditeljico rubrike Internet!

22 komentarjev

Uporaba GPU-jev v vojski

FiringSquad - Ste se morda kdaj vprašali, če vaš najhujši GeForce 4 4600 zmore še kaj drugega, kot le izrisovanje čim večjega števila trikotnikov v vaši najbolj priljubljeni streljanki. Ste se kdaj vprašali, če je bil VSA-100 res tako nepomemben čip, kot se je pokazal v igrah? V vsakem primeru si morate prebrati članek na Firing Squadu, kjer avtor razkriva, da čipi, ki sta jih razvijala 3DLabs in 3dfx in ki jih trenutno razvija Nvidia niso bili niti slučajno namenjeni samo igranju Quaka in drugih težkokategornih iger. V članku boste izvedeli, da so se čipi VSA-100 uporabljali za prikazovanje kvalitetne slike v helikopterjih Apache in nekaterih lovcih ter da vlogo VSA-100 danes vse bolj prevzemajo Nvidiini grafični čipi. To in še več na Firing Squadu.

2 komentarja

Prve Radeon kartice neodvisnih proizvajalcev

Akiba - ATI po vsej verjetnosti ne bo imel takšnih težav s prepričevanjem proizvajalcev o uporabi svojih grafičnih čipov, kot jih ima STM s Kyrom. Tako je, sodeč po Akibi, nekaj proizvajalcev že najavilo in predstavilo svoje Radeon kartice. Gre za FIC (Radeon VE), Jetway (Radeon 32MB DDR) in Xelo (Radeon VE), sicer ne gigante, toda nikakor ne majhna podjetja. FICova kartica naj bi se začela prodajati zelo kmalu, na ostali dve pa bo potrebno še počakati.

FIC

vir: Akiba

Jetway

vir: Akiba

Xelo

vir: Akiba

0 komentarjev

Ali bo Creative predstavil VSA-100 kartice?

Savage News - Na Savage News lahko zasledite zanimivo novico. Menda izhaja iz precej zanesljivih virov in tudi logika za njo ni tako napačna, vseeno pa se sliši malce neverjetno. Creative naj bi namreč kmalu začel proizvajati kartice z VSA-100 čipi, tako Voodooje4 kot Voodooje5. Te kartice bi naj bile proizvedene v 3DFXovi mehiški tovarni, gonilnike za njih pa naj bi razvijala Creative in PowerColor. Vse skupaj dejansko ima smisel, saj je Nvidia z nakupom 3DFXa verjetno dobila ogromne zaloge VSA-100 čipov in je to edini način, da se jih znebijo. Več informacij naj bi bilo na voljo okoli maja.

2 komentarja

Nvidia ne bo uporabila 3DFXovih čipov

X-Bit Labs - Nvidia je danes objavila novico, da ne bo uporabila nobenega izmed 3DFXovih čipov ali načrtov za čipe za katerega od svojih prihodnjih produktov. Obljubili so le, da bodo preučili možnost vgradnje katere od pridobljenih tehnologij v svoje produkte enkrat v nedoločeni prihodnosti. To je seveda precej žalostno, saj so Rampage čipi, od katerih nas je ločil le še kakšen mesec, bili zelo obetavni. Pa poglejmo, kaj vse smo izgubili s prodajo 3DFXa:
  • Daytona:Verjetno bolj poznan kot VSA-101. Čip naj bi bil izdelan v 0.18 mikronski tehnologiji, deloval bi pri 200MHz, podpiral pa bi AGP 4x in dva renderirna cevovoda. Dobava naj bi se začela že koncem tega leta.
  • Rampage Rev.A: Prva različica Rampaga naj bi bila izdelana v 0.25 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 200MHz. Čip bi podpiral 32MB pomnilnika, AGP 4x ter 4 renderirne cevovode. Pojavil naj bi se v začetku naslednjega leta.
  • Rampage Rev.B:Ta verzija naj bi bila izdelana v 0.18 mikronski tehnologiji, delovala pa bi pri 225MHz. Vse...

2 komentarja

Prve "neoriginalne" VSA-100 kartice

X-Bit Labs - 3DFX se je zaradi znanih težav moral odločiti za ponovno prodajo čipov neodvisnim proizvajalcem. Prvo so bili naprodaj Voodoo3 čipi, sedaj pa tudi VSA-100. Tako je PowerColor že najavil in začel prodajati Evilking IV kartico, ki je opremljena s VSA-100 čipom ter 32MB pomnilnika. Za razliko od originalnega 3DFXovega Voodooja4 4500, je na tej kartici tudi TV-Out izhod. Cene naj bi se gibale okoli 130$.Razlog za prodajo starih čipov je verjetno to, da se bo še ta mesec začela proizvodnja in prodaja VSA-200 (ali VSA-101 po novem), aka Daytona čipov. V bistvu gre za VSA-100ke, ki bodo izdelane v 0.18 mikronski tehnologiji, kar pomeni manjšo porabo energije in doseganje višjih delovnih frekvenc (okoli 200MHz). Na žalost pa ne bo napovedovane podpore DDR pomnilniku...

1 komentar

Optimistični 3DFX

X-Bit Labs - Na Comdexu 3DFX ni pokazal nič presenetljivega, zato pa so več govorili o svojih načrtih za prihodnost. Trenutno je podjetje popolnoma skoncentrirano na razvoj Rampage čipov in prve kartice naj bi se pojavile na koncu prvega četrtletja oziroma začetku drugega, leta 2001. Če bo to res ali ne, bomo videli, toda v prid temu podatku govori tudi dejstvo, da jim je ravno te dni uspelo narediti popolnoma delujoč primerek silikona. Še en zanimiv podatek pa je to, da 3DFX v prvem četrtletju 2001 namerava začeti prodajo VSA-200 ( Napalm LC ) čipov neodvisnim proizvajalcem, tako da bomo verjetno videli tudi kakšnega neodvisnega "Voodooja5".

7 komentarjev