»

Napad s pošiljanjem USB-ključkov po pošti

Slo-Tech - V ZDA se je ponovno razmahnila pred dvema letoma popularna taktika podtikanja zlonamerne programske opreme na računalnike. Napadalci pošiljajo ključke USB, ki jih prejemniki vstavijo v svoje računalnike, kar sproži namestitev virusov. FBI opozarja, da je vtikanje nepreverjenih pomnilniških medijev v računalnike tvegano. A zlikovci so zelo prepričljivi.

Gre za skupino FIN7, ki se ukvarja s krajo osebnih podatkov za finančne malverzacije. Natančno izbranim tarčam dostavljajo ključke USB (tako imenovane BadUSB ali Bad Beetle USB), ki imajo logotip LilyGO. Od lanskega avgusta jih pošiljajo podjetjem, ki se ukvarjajo s prevozi in zavarovalništvom, od novembra pa tudi pogodbenikom v obrambni industriji. Pakete jim pošiljajo kar z ameriško pošto ali UPS. Oblikovani so tako, kot da jih pošilja Amazon ali HHS (Department of Health & Human Services). V nekaterih primerih jim priložijo celo kakšen dopis, denimo proticovidne smernice, zahvalo ali ponarejen darilni bon, s čimer skušajo...

18 komentarjev

Več podrobnosti o napadu s CCleanerjem

Slo-Tech - Znanih je več podrobnosti o hudem varnostnem spodrsljaju, ki si ga je privoščil razvijalec priljubljenega programa za odstranjevanje nepotrebnih CCleaner. Minuli teden je postalo jasno, da je verzija tega programa skoraj mesec dni vsebovala zlonamerno kodo. Kot ugotavlja Avast, je šlo za ciljan napad APT (advanced persistent threat), ki je bil usmerjen na točno določene poslovne tarče.

Zlonamerna koda v CCleanerju je namreč vsebovala funkcijo za prenos sekundarnega tovora s krmilno-nadzornih strežnikov. Avast je v sodelovanju z ameriškimi organi pregona in ponudnikom gostovanja ServerCrate uspel pridobiti bazo na strežniku, ki razkriva podrobnosti delovanja. Na...

12 komentarjev

Equation Group razvil hujše metode kot Stuxnet

[dodaj]

Heise - Svoj čas je bil Stuxnet, za katerega se je izkazalo, da je del operacije Olympic Games, ki so jo varnostno-obveščevalne agencije ZDA in Izraela vodile proti Iranu z namenom sabotirati njegove obrate za bogatenje urana. Pri tem jih ni oviralo dejstva, da so bili ključni računalniški sistemi izolirani od interneta; so pač kodo posneli na USB-ključke in jo spravili do računalnikov. Danes je Equation Group. Izkazalo se je namreč, da je Olympic Games drobižek v primerjavi z mašinerijo, ki jo poganja Equation Group.

Rusko varnostno podjetje Kaspersky Lab je izsledke obsežne raziskave predstavilo na konferenci danes ponoči v Mehiki. Podjetje, ki sodi med najbolj spoštovane na področju računalniške varnosti, vodi Eugene Kaspersky, ki je študiral kriptografijo pod okriljem KGB in je nekoč delal za rusko vojsko. Ker ZDA nočejo uporabljati izdelkov Kaspersky Laba, uživa ta velik ugled in njegovo programsko opremo uporabljajo v številnih drugih državah.

Kaspersky Lab je raziskal delovanje...

75 komentarjev

Zanimiv napad na kontroler trdega diska

Analiza kontrolerja preko JTAG vmesnika

vir: Spritesmods
Spritesmods - Jeroen Domburg, znan tudi kot Sprite, je na svoji spletni strani objavil zanimiv članek v katerem opisuje razvoj zlonamerne programske opreme za kontroler trdega diska. Kot je namreč znano, je kontroler trdega diska vmesnik med računalnikom in trdim diskom, oziroma del trdega diska, ki skrbi za fizično branje in zapisovanje podatkov iz oziroma na trdi disk.

Domburg se je podviga lotil z 88i9146 kontolerjem Western Digital 3.5" 2TB trdega diska. Priključil ga je na JTAG vmesnik ter ugotovil, da vsebuje tri ARM procesorje. Dva sta tipa ARM9, eden pa Cortex-M3. Nekaj raziskovanja je tudi pokazalo, da je Cortex-M3 mogoče izključiti, pa trdi disk kljub temu ohrani polno funkcionalnost. Kar pomeni, da ta ARM procesor ne...

120 komentarjev

Hekerski napadi na bankomate

Jackpot na bankomatu

vir: Wired News
Wired News - Na BlackHat konferenci prejšnji teden v Las Vegasu je po poročanju medijev največ zanimanja požel prikaz napada na bančne avtomate.

Barnaby Jack je namreč prikazal dva napada na bančne avtomate. Prvi napad zahteva fizični dostop: bančni avtomat (proizvajalca Triton) je potrebno odpreti (vsi bančni avtomati tega proizvajalca uporabljajo isti ključ) in vanj vtakniti USB ključek z zlonamerno programsko opremo. Drugi napad (na avtomat proizvajalca Tranax) pa je mogoč kar preko omrežja. Na obeh sistemih teče operacijski sistem Windows CE. Triton je sicer lansko leto že izdal popravek, ki omogoča samo poganjanje digitalno podpisane programske opreme, tako da ta napad na posodobljenih napravah ni več mogoč.

Oddaljeni...

28 komentarjev