»

Huaweijeva finančna direktorica svobodna zapustila Kanado

Slo-Tech - Huaweijeva finančna direktorica Meng Wanzhou, ki so jo v Kanadi aretirali decembra 2018 in se je odtlej borila proti izročitvi ZDA, kjer ji očitajo več primerov gospodarskega kriminala, naposled ne bo izročena. Ker se je z ameriškimi oblastmi poravnala in bodo obtožbe zavrgli, je Kanada ustavila postopek izročitve. Meng Wanzhou je v petek z letalom že zapustila Kanado.

Po treh letih hišnega pripora se je v petek z ameriškim tožilstvom prek videopovezave dogovorila, da obtožbe zavržejo. Izrekla se je za nedolžno, tožilstvo pa bo ustavilo pregon (deferred prosecution agreement), če do konca preizkusnega obdobja 1. decembra 2022 ne bo storila novega pregonljivega dejanja. Podpisala je izjava o dejstvih, ki so jo pripravili na ameriškem tožilstvu, s čimer pa se je izrekla le o dogodkih, ni pa priznala krivde. Kanadsko vrhovno sodišče je tako postopek izročitve moralo ustaviti. Ob tem je sodnik dejal, da se je obtoženka vedla kooperativno in se ji za to zahvalil. V izjavi pred sodiščem...

107 komentarjev

Kanada v pričakovanju kitajskih protiukrepov

Meng Wanzhou

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Kanadsko vrhovno sodišče je v sredo odločilo, da se lahko nadaljuje postopek izročitve ZDA za Meng Wanzhou, hčer ustanovitelja Huaweija, podpredsednico in glavno finančnico v podjetju. Po mnenju sodnika je dejanje, ki ga očitajo Wanzhoujevi, kaznivo tako v ZDA, kot v Kanadi, kar je bilo ključno za presojo v tej zadevi.

Spomnimo, ZDA jo obtožujejo, da je med letoma 2009 in 2014 prek slamnatega hongkonškega podjetja SkyCom Iranu prodajala telekomunikacijsko opremo, narejeno v ZDA, s čimer je kršila ameriške sankcije proti tej državi. Meng Wanzhou je zato že vse od decembra 2018 v hišnem priporu v Vancouvru.

Kitajska ambasada v Ottawi se je na odločitev sodišča odzvala z ostro izjavo, zaostrujejo se tudi siceršnji odnosi med državama. Analitiki namreč ocenjujejo, da bo tudi predsednik Xi Jinping želel pred svojimi državljani pokazati nepopustljivo držo in bo zoper Kanado tako ali drugače ukrepal.

Njegov adut sta dva kanadska državljana, ki ju je kitajska aretirala konec leta 2018,...

16 komentarjev

ZDA Huawei uradno obtožujejo izsiljevanja in industrijskega vohunjenja

Slo-Tech - ZDA širijo seznam obtožb zoper kitajsko podjetje Huawei, proti kateremu so prve obtožbe vložili že pred letom dni, še malo prej pa so v Kanadi aretirali finančno direktorico. Medtem ko je ta še vedno v kanadskem priporu, kjer čaka na odločitev o izročitvi ZDA, so ZDA podjetje in štiri podružnice uradno obtožile še izsiljevanja in industrijskega vohunjenja.

Prve obtožbe so se nanašale na domnevno pranje denarja, finančne prevare in kršitve sankcij. Nove obtožnice širijo krog obtožencev - to so poleg finančne direktorica Meng Wanzhou in matičnega podjetja Huawei še podružnice Huawei Device, Huawei Device USA, Futurewei Technologies in Skycom Tech. Ameriško pravosodno ministrstvo trdi, da so odkrili več desetletij trajajoč načrt podjetja, kako bi si prilastilo intelektualno lastnino šestih ameriških podjetij, da bi s tem nezakonito pomagalo Huaweiju. Kradli naj bi poslovne skrivnosti in intelektualno lastnino, denimo izvorno kode in priročnike za usmerjevalnike, antene, robote itd.

...

20 komentarjev

Začenja se izročitev Huaweijeve finančne direktorice ZDA

Slo-Tech - Kanadsko pravosodno ministrstvo je danes sporočilo, da bodo pridržano Huaweijevo finančno direktorico izročili ZDA. Meng Wanzhou, hčerka ustanovitelja podjetja, je bila v Kanadi aretirana decembra in je odtlej na prostosti po plačilu varščine, a brez potnega lista. Podjetje obtožujejo vohunjenja, kraje intelektualne lastnine in poslovanja z Iranom. ZDA so od samega začetka zahtevale izročitev, čemur je Kitajska ostro nasprotovala. Odločitev, da Meng Wanzhou izročijo, bo zagotovo tarča pritožb, zato postopek še nekaj tednov ali mesecev ne bo končan.

V izjavi za javnost je kanadsko ministrstvo za pravosodje zapisalo, da v Kanadi velja vladavina prava, zato so danes začeli postopek za izročitev Meng Wanzhou, za kar so se odločili po temeljitem...

8 komentarjev

ZDA Huawei obtožujejo vohunjenja, prevare in kršitve sankcij

Slo-Tech - Ameriško tožilstvo je vložilo obtožnico zoper največje kitajsko tehnološko Huawei, katerega finančna direktorica je bila pred dvema mesecema aretirana v Kanadi. Podjetje obtožujejo krajo intelektualne lastnine ameriški konkurenci in kršitev ameriških sankcij proti Iranu.

Obtožnica zoper Huawei in finančno direktorico Meng Wanzhou ima 13 točk in poleg kraje intelektualne lastnine in prodaje naprav Iranu obtožene bremeni še oviranje preiskave in bančne prevare. Huawei naj bi namreč prikrival svoje razmerje s podjetjema Huawei Device USA in Skycom Tech, ki sta poslovali z Iranom. Odkar je ameriški predsednik Donald Trump ponovno uvedel sankcije zoper Iran, namreč podjetja ne smejo v Iran prodajati izdelkov, ki vsebujejo večinoma ameriške dele....

10 komentarjev

Huaweijeva finančna direktorica obtožena izmikanja sankcijam zoper Iran

vir: Reuters
Reuters - Znanih je več podrobnosti o aretaciji Huaweijeve finančne direktorice in hčere ustanovitelja, o kateri je bila javnost obveščena v sredo. V Kanadi je v petek potekalo zaslišanje pred sodiščem, kjer so razkrili, da je Meng Wanzhou resnično pridržana zaradi ameriške obtožnice, v kateri ji očitajo kršenje sankcij zoper Iran. Jutri bomo izvedeli, ali je sodišče odredilo varščino. Če jo bodo Kanadčani izročili ZDA in bo tam spoznana za krivo, ji grozi do 30 let zapora.

Huaweijeva podružnica Skycom je med letoma 2009 in 2014 ignorirala ameriške sankcije zoper Iran. Skycom se je javno predstavljal kot neodvisno podjetje, čeprav je v resnici v Huaweijevi lasti. Mengova je sodelovala v prevari, s katero so ukanili finančne institucije, da so te dopustile transakcije, ki...

26 komentarjev