»

Ogromen pobeg podatkov s Twitcha

Ars Technica - V sredo so še neidentificirani napadalci na spletu objavili celotno izvorno kodo Twitcha in praktično vseh z njim povezanih notranjih programskih orodij, pa tudi zaslužke največjih akterjev na platformi. Gre za enega največjih pobegov podatkov v zgodovini.

Preteklo sredo, 6. oktobra, so uporabniki spletnega foruma 4chan lahko naleteli na izjemno zanimivo objavo (na sliki): anonimni uporabnik je skozi torrent ponudil 125 GB velik paket podatkov, v katerem naj bi bili, po vrsti: kompletna izvorna koda platforme za pretočni video Twitch, vključno z vso zgodovino programskih posodobitev in kodo vseh aplikacij; izvorna koda vseh notranjih razvojnih orodij, ki jih v podjetju uporabljajo, vključno s tisto iz oddelka za varnost (red team tools); koda še nedokončane trgovinske igričarske platforme s kodnim imenom Vapor, ki naj bi bila Amazonov tekmec Steama; za nameček pa tudi zaslužki 10.000 največjih Twitchevih streamerjev iz leta 2019. Podjetje je najprej na hitro omenilo, da je res...

13 komentarjev

Electronic Arts žrtev hekerskega napada

vir:BleepingComputer

vir: Vice
Vice - Za zdaj še neznani vdiralci so sporočili, da so uspešno vdrli v omrežje velikana digitalne zabave Electronic Arts (EA) in pri tem odnesli za 780 GB podatkov. Med njimi naj bi bila izvorna koda za FIFO 21 - in z njo povezana orodja, napadalci pa naj bi imeli v rokah tudi izvorno kodo za grafični pogon Frostbite, ki je temelj za številne EAjeve naslove. Zadnje, napadalci naj bi si pridobili tudi točke, ki v FIFI veljajo kot igralna valuta in so med kriminalci priljubljeno sredstvo za pranje denarja.

Pri Bleeping computer so stopili v stik s neznancem, ki je omenjene podatke za 28 milijonov ameriških dolarjev ponujal na enem od forumov in ta jim je zatrdil, da bo kupec obenem dobil poln dostop do vseh EAjevih storitev. Del svojih trditev so vdiralci podkrepili s posnetki zaslonov, na katerih so mape z datotekami izvorne kode.

V EA so incident potrdili, prav tako, da je bila odnešena omejena količina izvorne kode in nekaj orodij. So pa zatrdili, da so na varnem vsi podatki, ki se...

2 komentarja

Od Acerja želijo izsiljevalci 50 milijonov dolarjev

Gizmodo - Zaradi okužbe z izsiljevalsko programsko opremo REvil, ki je že lani v Čilu onesposobila bančne poslovalnice, ima velike težave tajvanski proizvajalec računalnikov, prenosnikov in monitorjev Acer. Napadalci ob okužbi zahtevajo odkupnino v višini 50 milijonov dolarjev, kar je do sedaj znan znan rekord. Podjetje uradno napada ni potrdilo; dejali so, da imajo neobičajno situacijo in da poteka preiskava.

A vseeno so se podatki z Acerjevih strežnikov pojavili na spletni strani, kamor napadalci odlagajo ukradene dokumente žrtev REvila. V Bleeping Computer so kasneje uspeli potrditi, da je REvil napadel Acer in da terja 50 milijonov dolarjev odkupnine v kriptovaluti monero. Ob tem so napadalci posvarili Acer, naj ne stori podobne napake kot SolarWind. Za zdaj še ni jasno, kako so napadalci pridobili dostop do Acerjevih strežnikov, lahko pa bi šlo za zlorabo ranljivosti v Exchangeu.

Čeprav je številka 50 milijonov dolarjev astronomska, ima skupina REvil nekaj izkušenj z visokimi...

3 komentarji

SolarWind napadalci so dostopali do Microsoftove izvorne kode

Slo-Tech - Dobra dva tedna po ambicioznem napadu na ameriške državne institucije in podjetja, ki je potekal prek sistema za posodabljanje omrežnega programja SolarWinds, se počasi slikajo bolj konkretne posledice incidenta. Kot so na silvestrskem blogu sporočili iz Microsofta, so domnevno ruski državni hekerji med napadom uspešno dostopali tudi do njihove izvorne kode. V podjetju so namreč opazili nenavadne dejavnosti na nekaterih internih računih zaposlenih, eden med njimi pa je uspešno dostopal do izvorne kode v različnih repozitorijih. Kot poudarjajo Microsoftovci, račun ni imel dovoljenja za spreminjanje kode in spremljajočih sistemov, poznejša analiza pa naj bi pokazala, da sprememb ni bilo.

Iz poročil ni mogoče razbrati, za katere dele izvorne kode gre, Microsoft trži veliko programskih izdelkov, je pa to precej zaskrbljujoče, saj lahko kaže na precej bolj daljnosežne ambicije vdiralcev. Kakršnekoli spremembe v izvorni kodi tako široko uporabljanih izdelkov kot sta Windows ali Office,...

11 komentarjev

Microsoft zakrpal varnostno vrzel v Edgeu

vir: Wikipedia
The Register - Jake Archibald, sicer razvijalec pri Googlu, je v začetku leta v brskalnikih Mozilla Firefox in Microsoft Edge odkril čudno varnostno luknjo, ki je omogočala, da po prihodu na zlobno spletno stran njenemu upravljavcu razgalimo vse svoje podatke. To omogoča uporaba t. i. service workerjev, ki delujejo kot posrednik med brskalnikom, spletnimi aplikacijami in omrežjem. Njihov osnovni namen je bil zagotavljati čim bolj enakovredno spletno izkušnjo tudi brez omrežne povezave. Lahko denimo dovolijo pojavljanje potisnih obvestil ali pa odobrijo dostop do APIjev v ozadju...

12 komentarjev

Objavljen glavni dešifrirni ključ TeslaCrypta

Slo-Tech - Kot poročajo na Bleeping Computer, so avtorji TeslaCrypta ugasnili svoje izsiljevalsko omrežje in objavili glavni dešifrirni ključ.

Analitiki protivirusnega podjetja ESET so v preteklih tednih opazili, da so avtorji TeslaCrypta počasi začeli zaključevati svoje "operacije", distributerji njihovih virusov pa so se preusmerili na distribucijo CryptXXX zlonamernega programja. Eden izmed ESET analitikov je nato kontaktiral avtorje TeslaCrypta in jih vprašal, če bodo objavili svoj glavni dešifrirni ključ (ang. master decryption key). Presenetljivo so se avtorji TeslaCrypta s tem strinjali in ključ objavili na svoji spletni strani (ki sedaj ne deluje več).

 TeslaCrypt ključ

TeslaCrypt ključ



ESET je na svoji spletni strani objavil brezplačni TeslaCrypt Decryptor, ki zna dešifrirati TeslaCrypt 3.0 in 4.0 datoteke. Ob tem seveda velja opozoriti, da si pred tem vsekakor ustvarite varnostne kopije, ko bo nesnaga odstranjena pa si obvezno vzpostavite sistem rednega inkrementalnega varnostnega arhiviranja.

23 komentarjev

Vdor v Wordpress.com

Wordpress.com je priljubljen servis za brezplačno gostovanje blogov; glavni konkurent je Googlov blogger.com, pri nas pa tudi blog.siol.net.

Slo-Tech - Matt Mullenweg iz podjetja Automattic, ki upravlja s stranjo wordpress.com, je včeraj potrdil obsežen vdor v njihove strežnike. Napadalci naj bi dobili korenski (root) dostop, celotno izvorno kodo, bazo, gesla, ter api ključe za njihove aplikacije na Twitterju in Facebooku. Točen obseg škode, način vdora ter identiteto napadalcev še preiskujejo, so zapisali.

Wordpress.com je spletna stran za brezplačno gostovanje blogov (gosti npr. tudi Mikstonov blog), in jo je potrebno ločiti od wordpress.org, kjer je na voljo izvorna koda sistema Wordpress. S kodo naj bi bilo vse v redu, uporabniki gostovanja pa so pozvani, da zamenjajo svoja...

21 komentarjev